Her er de 20 største Amadeus-flyselskaber i Danmark

De største danske kunder hos GDS-selskabet Amadeus er SAS og Cimber Sterling. Norwegian vil i løbet af sommeren udvide samarbejdet med Amadeus. I alt 17 ud af de 20 største flyselskaber hos Amadeus har “Full Content“ aftaler.

Langt hovedparten af alle flyselskaber – såvel netværksselskaber som lavprisflyselskaber – har valgt et tæt samarbejde med et af de globale GDS-selskaber (Global Distribution Systems), således at tider, priser og adgang til booking af sæderkan gøres tilgængeligt direkte til kunderne eller via rejsebureauer.

Et af de få selskaber, der ikke distribuerer sine produkter via et GDS-selskab, er det irske lavprisflyselselskab Ryanair.

Derfor optræder Ryanair heller ikke på listen over de største flyselskaber i Danmark hos GDS-selskabet Amadeus. Her topper SAS ikke overraskende listen, over det selskab, der i årets første fire måneder harformidlet flest bookede segmenter på e-tickets gennem Amadeus i Danmark.

Cimber Sterling indtager en sikker andenplads. Men så vil branchekendere sikkert bemærke, at der mangler selskaber som easyJet, Norwegian og Transavia på listen. Disse selskaber er blandt de fem største i Københavns Lufthavn, men har ikke aftaler med Amadeus om distribution på samme niveau som konkurrenterne, idet der er tale om Ticketless-distribution.

TOP20 flyselskaber hos Amadeus Danmark
Periode: 1. januar – 30. april 2010

Rank Kode Flyselskab Full Content Seating
01. SK SAS Ja Ja
02. QI Cimber Sterling Ja Ja
03. KL KLM Ja Ja
04. LH Lufthansa Ja Ja
05. BA British Airways Ja Ja
06. AF Air France Ja Ja
07. TG Thai Airways Ja Ja
08. LX SWISS Ja Ja
09. OS Austrian Airlines Ja Ja
10. TK Turkish Airlines Nej Ja
11. MA Malév Hungarian Airlines Ja Ja
12. DL Delta Ja Nej
13. AB Air Berlin Ja Ja
14. CO Continental Ja Ja
15. FI Icelandair Nej Ja
16. OK CSA Czech Airlines Ja Ja
17. SN Brussels Airlines Ja Ja
18. AY Finnair Ja Ja
19. JK Spanair Nej Ja
20. SQ Singapore Airlines Ja Ja

Norwegian har dog allerede undertegnet en aftale med Amadeus om et udvidet samarbejde, som vil blive iværksat i løbet af sommeren 2010. Dermed vil det blive muligt for rejsebureauerne at udstede e-tickets på Norwegian.

Oversigten over de største Amadeus-flyselskaber i Danmark viser, at 19 ud af de 20 største flyselskaber tilbyder såkaldt “Instant seating“, således at kunder og rejsebureauer med det samme kan booke et valgt sæde. Eneste selskab, der ikke tilbyder denne facilitet er amerikanske Delta.

Herudover tilbyder 17 ud af de 20 største flyselskaber distribution af “Full Content“. Det indebærer, at flyselskabet har forpligtet sig til at distribuere alle selskabets priser via Amadeus.Rent konkret betyder det, at de nævnte flyselskaber garanterer, at fartplaner, priser og sædeudbud i Amadeus vil indeholde præcist det samme som:

• alle online websites inklusiv luftfartsselskabets egen hjemmeside
• luftfartsselskabets eget bookingsystem
• enhver andet distributør af selskabets produkter

Det vil således i teorienikke være muligt at findelavere priser på selskabets egen hjemmeside eller hos online-rejsebureauer.

Kun tre af de største flyselskaber tilbyder ikke denne facilitet. Det er Turkish Airlines, Icelandair og Spanair.

Amadeus er et af verdens største GDS-selskaber. I 2009 håndterede GDS-systemet mere end 670 mio. rejse-transaktioner.