Det første ATR72-600 fly til Jet Time i SAS-farver foran ATR-fabrikken ved leveringen i oktober 2013. Foto: Andreas Krog.

Her er SAS’ nye turboprop-fly

Det første fly i SAS-bemaling, som SAS ikke selv skal operere, kiggede lørdag frem fra fødselsgangen i Toulouse.

Lørdag kunne de flyspottere, der fast er stationeret langs hegnet ind til lufthavnen i Toulouse i Sydfrankrig, tage de første billeder af et fly, som markerer en milepæl i SAS’ historie. Det første fly i SAS-farver, som SAS ikke selv skal operere, blev nemlig trukket forbi på slæb efter en lille traktor.

Lufthavnen huser ikke blot Airbus-fabrikkerne men er også hjemsted for producenten af turbopropfly, ATR. Og netop her er man ved at lægge sidste hånd på det første af foreløbig seks spritnye ATR72-600 turbopropfly, som det danske luftfartsselskab Jet Time fremover skal operere på en wet-lease kontrakt for SAS.

Som noget helt nyt bliver det i gennemførte SAS-farver komplet med mørkeblå hale og røde motorer. Det tætteste man i dag kommer, er de to ATR72-fly, som Cimber A/S opererer for SAS på de danske indenrigsruter fra København til Billund og Aarhus. De er malet mørkeblå i bunden og har den karakteristiske blå SAS-firkant på haleroret.

Feede passagerer ind
Flyet har fået registreringsbogstaverne OY-JZA og sammen med yderligere et fly, der sandsynligvis kommer til at hedde OY-JZB, skal flyet indsættes på SAS-ruter fra Stockholm i slutningen af oktober, når vinterfartplanen træder i kraft. Til foråret vil yderligere fire ATR-fly blive sat i arbejde for SAS. De skal stå for at feede passagerer ind fra hele Skandinavien og Polen til SAS’ trafikknudepunkter i København og Stockholm.

I november sidste år forhandlede SAS-ledelsen og fagforeningerne for selskabets flyvende personale, under stor dramatik, en ny aftale for løn- og arbejdsvilkår på plads. Det er som led i den aftale, at det nu er muligt for SAS i langt højere grad at udlicitere produktion til en tredjepart som Jet Time og lade dem opererer som en integreret del af SAS’ brand ud ad til.

OY-JZA forventes at blive overleveret fra ATR til Jet Time fredag den 18. oktober i Toulouse.