Anko Van der Weff, ny koncernchef i SAS. (Foto: IATA)

Hollænder bliver ny koncernchef i SAS

Den 45-årige hollænder Anko Van der Werff afløser Rickard Gustafson som koncernchef i SAS. Det er første gang, at en ikke-skandinavisk statsborger skal stå i spidsen for SAS.

Efter mere end tre måneder rekrutteringsarbejde har bestyrelsen i SAS fundet en ny koncernchef. Senest den 15. juli kan Anko Van der Werff sætte sig til rette i chefstolen på hovedkontoret i Frösundavik uden for Stockholm.

Den 45-årige hollænder kommer fra en stilling som koncernchef hos Avianca i Columbia, der i maj sidste år måtte søge kreditorbeskyttelse i USA under Chapter 11-ordningen som følge af coronapandemien. 

Topposten i Avianca har Anko Van der Werff haft siden den 1. juli 2019, og dette var hans førte CEO-position. Før dette var der fem års ansættelse som kommerciel koncerndirektør hos SkyTeam-selskabet Aeromexico i perioden fra 2014 til 2019.

Fra 2010 til 2014 var Anko van der Werff endvidere ansvarlig for salg og distribution hos Qatar Airways, og CV’et rummer også fire års ansættelse i KLM, et år som chef for Storbritannien og Irland samt tre år som regionschef i Sverige, Finland og Baltikum fra 2006 til 2009. Dermed er der er vist kendskab til det nordiske marked, selvom hovedparten af erfaringen er hentet uden for Europa.

“Et godt kulturelt match”
Hos SAS var der skuffelse at spore hos bestyrelsesformand Carsten Dilling, da Rickard Gustafson omkring årsskiftet afleverede sin opsigelse. Men nu mener den danske bestyrelsesformand at have fundet den rette kandidat.

“Efter en omfattende, grundig og intens proces har jeg været begejstret for at se det omfattende felt af absolut talentfulde kandidater fra den globale luftfartsindustri, som SAS som brand tiltrækker – og yderligere styrket af en stor interesse i SAS ‘ambitiøse indsats inden for bæredygtighed. Derfor er jeg stolt af, at vi i dag kan annoncere Anko Van der Werff som ny administrerende direktør for SAS AB.

Anko kommer tydeligvis ud som den stærkeste tilføjelse til vores nuværende højt kvalificerede og stærke topledelsesteam. Anko har dyb viden om flyindustrien og lang erfaring fra forskellige internationale luftfartsselskaber. Dette vil være vigtigt at tackle de udfordringer, SAS vil stå over for i de kommende år, i en uforudsigelig genopretningsperiode efter COVID-19. Han er godt bekendt med Skandinavien, og jeg tror, ​​at han vil være et godt kulturelt match for SAS,” udtaler bestyrelsesformand Carsten Dilling i en pressemeddelelse.

Rickard Gustafson vil i løbet af maj foretage en overlevering til SAS’ kommercielle direktør Karl Sandlund, der samtidig bliver udpeget som fungerende koncernchef, indtil Anko Van der Werff officielt tiltræder.

Vender tilbage til Skandinavien
Anko Van der Werff kan se frem til massive udfordringer med topposten i SAS. Det skandinaviske flyselskab er hårdt ramt af coronapandemien, og det synes uundgåeligt, at det kan blive nødvendigt at tilføre flere penge for at sikre selskabets overlevelse.

“Jeg er meget beæret over skulle være SAS’ nye koncernchef. SAS er det førende luftfartsselskab i Skandinavien med et stærkt brand og en stolt luftfartshistorie, som har været af stor betydning for at forbinde regionen på hjemmemarkedet og med resten af ​​verden. Jeg er også begejstret for at vende tilbage til Skandinavien. Jeg har meget gode minder om mine fire år her, både fra et professionelt perspektiv, men også som en familie siden vores ældste to børn blev født her.

Jeg ser frem til at fortsætte den fremragende bæredygtighedsrejse, som SAS har startet, og som jeg tror vil være med til at transformere flyindustrien. Jeg er ivrig efter at lære teamet, de forskellige interessenter at kende og komme i gang. Det er ingen hemmelighed, at COVID-19 har påvirket hele luftfartsindustrien, men SAS har et stærkt fundament at bygge videre på, og jeg er sikker på, at SAS vil komme stærkere ud ved at arbejde sammen mellem alle interessenter,” lyder de første ord fra den kommende koncernchef.

Det er i øvrigt første gang i SAS’ 75 årige historie, at en koncernchef ikke er skandinavisk statsborger.

 

Relaterede artikler:

Medie: “AAA”-kandidater som ny koncernchef i SAS

Medie: Spanier i spil som ny topchef i SAS

Udelukker ikke “udenlandsk” koncernchef til SAS