Alex Cruz, tidligere koncernchef hos British Airways. (Foto: British Airways | PR)

Medie: Spanier i spil som ny topchef i SAS

Ifølge britiske Sky News er den tidligere British Airways-koncernchef Alex Cruz en af kandidaterne til den ledige stilling som koncernchef i SAS efter Rickard Gustafson.

Siden SAS den 11. januar meddelte, at koncernchef Rickard Gustafson havde opsagt sin stilling til fordel for en tilsvarende stilling i den svenske industrikoncern SKF, har der været mange spekulationer om, hvem afløseren bliver.

Det britiske Sky News skriver mandag, at Alex Cruz, der fratrådte som koncernchef hos British Airways i oktober sidste år , er en af kandidaterne til stillingen. I givet fald vil det være første gang, at det skandinaviske flyselskab skal have en koncernchef, der ikke er er statsborger i enten Danmark, Norge eller Sverige.

Ifølge det britiske medie kender man ikke status på drøftelserne mellem Alex Cruz og SAS samt identiteten på de andre kandidater, og det har heller ikke været muligt at indhente en kommentar fra hverken SAS eller Alex Cruz.

Spanier med 30 års brancheerfaring
Den 54-årige spanier, hvis fulde navn er Álex Cruz de Llano, har stået i spidsen for British Airways siden april 2016, og i den periode har han været i fokus flere gange.

I forbindelse med 100-års jubilæet i august 2019 hang der en strejketrussel fra selskabets 4.000 piloter, hvilket overskyggede begivenheden, og forhandlingerne i forbindelse med corona-tilpasningerne har været langstrakte og dramatiske. Endelig var det på Alez Cruz’ vagt, at det store IT-nedbrud fandt sted i 2017 samt et efterfølgende datatyveri, der kostede British Airways en gigantisk bøde.

Karrieren startede hos American Airlines i Dallas, Texas i 1990 og fortsatte hos Sabre i London. Herudover er det blevet til flere års beskæftigelse som konsulent, inden Alex Cruz i 2006 satte sig til rette i direktørstolen hos spanske Clickair. Sidenhen blev Clickair til Vueling, der ligesom British Airways er en del af International Airlines Group (IAG). 

Siden sin fratræden i oktober sidste år har Alex Cruz midlertidigt været bestyrelsesformand hos British Airways.

 

Relaterede artikler:

Koncernchef Rickard Gustafson forlader SAS

British Airways skifter koncernchef

Lavpris-boss bliver ny BA-chef