Nytorv i Københavns Lufthavn. Foto: Københavns Lufthavn

IATA: Flypassagerer bekymrede for coronasmitte

Hovedparten af de adspurgte i en IATA-undersøgelse svarer, at de er nervøse for at blive smittet med COVID-19 på en flyrejse. Frygten er størst for at sidde ved siden af andre passagerer.

Passagererne vender så småt tilbage hos de forskellige flyselskaber, men frygten for coronavirus er generelt indgroet hos størstedelen af de rejsende.

Det viser en undersøgelse fra IATA (International Air Transport Association), der i begyndelsen af juni har spurgt knap 5.000 mennesker om deres villighed til at rejse og om den største frygt for smitte på rejsen.

De adspurgte har generelt set en frygt for at blive smittet, når de rejser med fly. 84 procent svarer, at de er moderat eller meget bekymrede for at blive smittet med COVID-19.

Undersøgelsen viser også, hvilke top 3-bekymringer flypassagererne har i forbindelse med rejsen. I selve lufthavnen er 59 procent af respondenterne bekymrede for at blive smittet i et overfyldt tog eller en bus på vej til flyet, 42 procent bekymrer sig over at stå i kø ved check-in, sikkerhedskontrollen, grænsekontrollen eller boarding, mens 38 procent er bekymrede for at blive smittet på lufthavnstoiletterne.

Den største bekymring i forbindelse med selve flyrejsen er at sidde ved siden af en anden passager, der måtte være smittet med COVID-19. Det frygter 65 procent af respondenterne. 42 procent er bekymrede for smitte på flytoiletterne, mens 37 procent frygter at indånde luften i flyet.

IATA: “Folk er tydeligvis bekymrede”
De adspurgte i IATA-undersøgelsen skulle også rangere de tre vigtigste forholdsregler, der ville få dem til at føle sig mere sikre ved flyrejse. 37 procent svarer, at coronatest i afgangslufthavnen er vigtigst, 34 procent vil have obligatorisk brug af ansigtsmasker og 33 procent anførte social afstand på flyet.

Flypassagererne udviser selv en vilje til at undgå smittespredning under en flyrejse. 43 procent af respondenterne vil have taget deres temperatur før afgang, 42 procent vil bære ansigtsmaske, 40 procent vil checke ind online, 39 procent vil tage en coronatest før afrejse og 38 procent vil rengøre deres sædeområde.

Generelt set tager de rejsende deres hygiejniske forholdsregler for at beskytte sig mod COVID-19-smitte. 77 procent vasker deres hænder oftere, 71 procent undgår store forsamlinger og 67 procent bærer ansigtsmaske offentligt.

”Folk er tydeligvis bekymrede for COVID-19, når de rejser. Men de er også beroliget af de praktiske foranstaltninger, der er indført af regeringer og industrien under ”Take-off”-vejledningen udviklet af International Civil Aviation Organization (ICAO),” siger Alexandre de Juniac, IATAs generaldirektør og administrerende direktør.

”Foranstaltningerne inkluderer at bære maske, introduktion af kontaktløs teknologi i rejseprocesserne og screeningstiltag. Dette fortæller os, at vi er på rette vej til at genoprette tilliden til rejser. Men det vil tage tid. For at have maksimal effekt er det vigtigt, at regeringerne implementerer disse foranstaltninger globalt.”

 

Relaterede artikler:

Hver anden flypassager vil vente halvt år med at flyve

IATA: Ansigtsmasker i stedet for frit midtersæde

Sådan renses kabineluften i flyene