Alexandre de Juniac, generaldirektør hos IATA. (Foto: IATA | PR)

IATA: Grænserne bør genåbnes

Grænselukninger og karantæner truer genstarten af den globale luftfart. Derfor må landene samarbejde om at gennemføre andre foranstaltninger for at bremse coronavirus, mener IATA.

Coronapandemien har ført til rejserestriktioner, grænselukninger og karantænekrav over hele kloden. De mange begrænsninger har enorme økonomiske og sociale konsekvenser, og nu er det på tide, at landene genåbner grænserne og går sammen om at gennemføre andre typer af foranstaltninger for at bremse coronavirus.

Sådan lyder opfordringen fra flyselskabernes internationale samarbejdsorganisation IATA i en pressemeddelelse. Luftfartsindustrien er ifølge IATA dybt frustreret over de fortsatte begrænsninger for at rejse, da det hindrer genstarten af luftfarten og lammer rejse- og turismeindustrien, som står for 10 procent af verdensøkonomien.

”At beskytte deres borgere bør være regeringernes højeste prioritet. Men for mange regeringer kæmper mod den globale pandemi med det det synspunkt, at lukning af grænser er den eneste løsning,” siger Alexandre de Juniac, IATAs generaldirektør og administrerende direktør.

”Det er tid for regeringer til at samarbejde om at gennemføre foranstaltninger, der gør det muligt for det økonomiske og sociale liv at blive genoptaget, mens de samtidig styrer spredningen af ​​virussen,” siger IATA-topchefen.

Flytrafikken nede med næsten 80 procent
Ifølge IATA lå den samlede globale flytrafik i juli 79,8 procent under niveauet for juli 2019, mens de internationale flyruter lå hele 91,9 procent under 2019-niveauet.

IATA opfordrer regeringer til at forstå alvoren i den krise, som luftfartsindustrien står over for, og dens konsekvenser for borgerne. Samtidig opfordrer organisationen regeringer til at fokusere deres opmærksomhed på genåbning af grænserne, fortsatte hjælpeforanstaltninger til luftfarten samt globalt lederskab.

”Flyselskaberne har stort set været groundet i et halvt år, og situationen forbedres ikke. Faktisk går det i mange tilfælde i den forkerte retning. Vi ser regeringer erstatte grænselukninger med karantæne for flyrejser. Ingen af delene vil hjælpe til at genoprette rejseaktiviteten eller arbejdspladser,” siger Alexandre de Juniac.

Tre veje til at genåbne grænser
Forudsætningen for at åbne grænser er en ny genstartvejledning for luftfarten, som er udarbejdet af FN’s internationale luftfartsorganisation ICAO.

Derudover foreslår IATA, at man arbejder med ”rejsebobler” for at mindske risici mellem bestemte markeder, ligesom organisationen peger på en bredere og mere strategisk brug af COVID-19-tests, i takt med at testkvaliteten og testkapaciteten bliver forbedret.

”For at komme vellykket gennem denne krise kræves der omhyggelig risikostyring med effektive foranstaltninger. Hvis regeringernes politikker fokuserer på at muliggøre en sikker genstart, er luftfarten godt forberedt på at levere dette, ”sagde Alexandre de Juniac.

IATA opfordrer endvidere til, at regeringerne fortsat yder økonomisk støtte til luftfarten i en situation, hvor flyselskaberne står til et tab på over 84 milliarder dollar (526 milliarder kroner) i år.

IATA ønsker også, at reglerne for opretholdelse af slot-tider i lufthavnene – de såkaldte 80-20-regler – bliver lempet på globalt plan.

 

Relaterede artikler:

IATA: Flypassagerer bekymrede for coronasmitte

IATA: Det værste år i luftfartens historie

IATA: Karantæneregler forsinker genstart af luftfart