Situationen i en række lande i Mellemøsten er i disse dage mere anspændt, end den har været længe, og på den baggrund kommer IATA nu med en klokkeklar opfordring til de stridende parter.
I skrivende stund er det præcis et år siden, at krigen mellem Israel og den militante palæstinensiske organisation Hamas brød ud. I den tid er parterne dog tilsyneladende ikke kommet tættere på hinanden, men i stedet er flere lande og organisationer blevet trukket med ind i konflikten.
For international luftfart har den anspændte situation betydet, at flyvninger er blevet suspenderet, ruter lagt i dvale og luftrum har været lukket periodevis. Det har blandt andet haft konsekvenser for flytrafikken til og fra en række lande i Mellemøsten såsom Israel, Libanon, Iran og Jordan.
Som følge af den eskalerende konflikt har IATA nu offentliggjort en opfordring, hvori flyselskabernes internationale brancheorganisation beder verdens regeringer om at huske på den civile luftfarts betydning, selvom der er ufredstider.
Må ikke blive mål for angreb
I skrivelsen fra IATA, der er underskrevet af organisationens generaldirektør Willie Walsh, bliver det slået fast, at man anser den civile luftfart for en neutral aktør, der blot ønsker at gennemføre de planlagte flyvninger og leve op til den raison d’etre, som branchen hviler på.
”Vi ønsker alle at eksistere i en fredelig verden, men det er desværre langt fra virkeligheden for mange mennesker i dag.”
”Derfor er det nødvendigt at minde alle involverede parter i konflikten om, at det er nødvendigt at sørge for, at det fortsat vil være sikkert at flyve, og at vigtige lufthavne og luftfartsinfrastruktur ikke bliver udset som mål for krigshandlinger.”
Er forpligtet til at beskytte
Det påpeges derudover, at civil luftfart som en international branche netop er afhængig af de spilleregler, der gælder for hele verden og derfor er med til at opretholde verdensordenen, ligesom den civile luftfart heller ikke tager stilling i politiske konflikter.
”Som navnet antyder, tjener civil luftfart civilbefolkningen. Det er både IATA’s klare overbevisning, at luftfarten ikke må skades af nogle af aktørerne i en given konflikt, men endnu vigtigere så er det rodfæstet i international lov, at regeringerne er forpligtet til at sikre det.”
IATA henviser blandt andet til Chicago-konventionen fra 1944, der indeholder en række centrale bestemmelser om etablering og regulering af det internationale samarbejde på en række vigtige områder inden for den civile luftfart.
Ikke til forhandling
I konventionen lyder det eksempelvis, at den civile luftfart tjener et højere formål end politik, da den bidrager til at skabe og vedligeholde venskaber mellem både verdens nationer og dens indbyggere, og det er værd at huske på, mens konflikten raser, understreger brancheorganisationen.
”Chicago-konventionen forpligter stater til at beskytte civile fly og de ombordværende passagerer samt at afholde sig fra magtanvendelse mod disse fly og at koordinere samt informere om alle aktiviteter, der potentielt er farlige for civil luftfart, og det er altafgørende for at opretholde flyvesikkerheden.”
Slutteligt skærer generaldirektør Willie Walsh opfordringen fra IATA helt ud i pap.
”I takt med at verden atter bevæger sig mod mere fredelige tider, vil luftfart bidrage ved at transportere mennesker og varer. Indtil da er de vigtigt, at kombattanterne kender og overholder reglerne for både konflikt og humanitær bistand, som de er fastsat i international lov.”
”For at sige det helt enkelt: Undgå at gøre skade på hverken civile fly, lufthavne eller luftfartstjenester. Dette er ikke til forhandling og skal respekteres, selv når bølgerne går højest.”
Relaterede artikler:
DAT trodser EASA-anbefaling om Israel