IATA ønsker slot-reglerne midlertidigt suspenderet

IATA opfordrer luftfartsmyndigheder verden over til midlertidigt at suspendere reglerne for lufthavns-slots på grund af coronavirus-krisen.

Flyselskabernes internationale sammenslutning IATA vil have reglerne for anvendelse af lufthavns-slots (start- og landingstilladelser, red.) suspenderes øjeblikkeligt og indtil udgangen af sommersæsonen 2020 på grund af de konsekvenser, ​​coronavirus-krisen har for lufthavnen.

IATA er derfor gået i gang med at kontakte luftfartsmyndigheder over hele verden for at anmode om, at de gældende slot-regler ophæves midlertidigt. Det oplyser IATA i en pressemeddelelse.

Cirka 43 procent af alle verdens flypassagerer rejser fra over 200 slot-koordinerede lufthavne verden over. På nuværende tidspunkt betyder reglerne for tildeling af slots, at flyselskaber under normale omstændigheder skal operere mindst 80 procent af de slots, som de har fået tildelt.

Manglende overholdelse af reglerne betyder, at flyselskabet mister retten til et slot i næste tilsvarende sæson. Under ekstraordinære omstændigheder kan tilsynsmyndighederne dog lempe på dette krav.

Store konsekvenser for flytrafikken
Covid-19-krisen har ifølge IATA haft alvorlige konsekvenser for luftfarten på grund af faldende efterspørgsel efter flyrejser. Mange flyselskaber oplever faldende passagertal og manglende bookinger, og selskaberne reagerer på krisen med foranstaltninger som eksempelvis ubetalt orlov til personale, indefrysning af lønforhøjelser og planer om at holde fly på jorden.

På den baggrund mener IATA, at det er upassende at anvende ​​80 procent-reglen i den kommende sommersæson. “Flyselskaberne har brug for fleksibilitet til at tilpasse deres tidsplaner i henhold til den ekstraordinære udvikling i efterspørgslen,” skriver IATA i pressemeddelelsen.

Slot-regler allerede suspenderet for Kina-trafik
Luftfartsmyndigheder har allerede afstået fra slot-reglerne løbende under Covid-19-krisen primært for operationer til Kina og Hongkong. I betragtning af de nylige yderligere virusudbrud er krisen imidlertid ikke længere begrænset til markederne i Asien, fastslår IATA.

Hvis 80-procent-reglen suspenderes indtil udgangen af sommersæsonen i oktober, vil flyselskaberne få mulighed for at reagere på markedsforholdene med passende kapacitetsniveauer og undgå at flyve med tomme fly blot for at opretholde slots. Flyene kan omfordeles til andre ruter eller parkeres midlertidigt.

Brug for hjælp i nødsituation
”Vi opfordrer til regulatorer overalt i verden om at hjælpe branchen med at planlægge i forhold til den aktuelle nødsituation og den fremtidige genopretning af netværkene ved midlertidigt at suspendere reglerne for brug af slots,” siger Alexandre de Juniac, generaldirektør og administrerende direktør i IATA.

Ifølge IATA står flyselskaberne i frontlinjen for udfordringen med at forhindre spredning af Covid-19 og samtidig gøre det muligt for verdensøkonomien fortsat at fungere.

”Der vigtigt, at det lovgivende samfund samarbejder med os for at sikre, at flyselskaberne er i stand til at operere på den mest bæredygtige måde, både økonomisk og miljømæssigt, for at afhjælpe de værste konsekvenser af krisen,” siger Alexandre de Juniac.

 

Relaterede artikler:

Lufthansa-selskaber skærer 25 procent i Europa

British Airways flytter Kina-kapacitet til USA og Sydafrika

Luftfartsaktier bløder på alverdens børser