Airbus A320-200neo fra Wizz Air. (Foto: Wizz Air | PR)

Motorproblemer får Wizz Air til at sætte fly på jorden

En mulig materialedefekt i motorer fra Pratt & Whitney skal nu undersøges. Op imod 700 motorer skal afmonteres og inspiceres, og det rammer Wizz Air, der må reducere kapaciteten med 10 procent i den kommende tid.

Det ungarske lavprisflyselskab Wizz Air er fløjet ind i udfordringer som følge af en mulig materialedefekt i nogle af Pratt & Whitney-motorerne på selskabet Airbus A320neo.

Det kom frem mandag, da aerospace-leverandøren RTX Corporation, der ejer Pratt & Whitney, oplyste, at omkring 350 Airbus 320neo skal være grounded i en periode frem til 2026, da turbofanmotorerne skal kvalitetstjekkes.

Sagen blev første gang omtalt af RTX i juli, men nu forventer man, at man skal afmontere 600 til 700 motorer for en større inspektion, hvilket vil koste omkring tre millarder dollars, eller hvad der svarer til næsten 21 milliarder kroner. 

Oprindeligt forventede man, at det ville tage 60 dage at inspicere og udbedre en motor, men dette skøn er nu opjusteret til 300 dage.

Må skære 10 procent af kapaciteten
Wizz Air er et af de flyselskaber, der er berørt, og man bekræfter i en pressemeddelelse, at selskabet fra RTX har fået oplyst, at motorerne skal afmonteres i de sidste tre måneder af 2023 og tre måneder ind i 2024, hvormed det bliver nødvendigt at reducere den udbudte kapacitet med omkring 10 procent i andel halvdel af finansåret 2023/24, der løber fra 1. april 2023 til 31. marts 2024.

“Wizz Air blev informeret af RTX om, at dets Pratt & Whitney GTF-motorer vil være underlagt inspektionsintervaller, hvilket resulterer i, at motorer bliver fjernet for værkstedsbesøg i resten af ​​2023 og ind i 2024, hvilket sandsynligvis vil forårsage, at nogle af flyene bliver sat på jorden i denne periode. Wizz Air vurderer i øjeblikket implikationerne for at forstå omfanget af indvirkningen på sin flåde med indledende estimater, der indikerer en potentiel kapacitetsreduktion på 10 procent for anden halvår af finansåret 2024.”

Wizz Air oplyser, at man vil arbejde tæt sammen med Pratt & Whitney for at minimere virkningen samt omkostningerne, og derudover oplyses det, at selskabet vil søge økonomisk kompensation fra Pratt & Whitney.

 

Relaterede artikler:

Har opdaget problem med Airbus A320neo-motorer

Airbus må vente til april på nye Pratt-motorer

Motorproblemer tvinger A320neo-fly på jorden