Op imod 400 passagerer ramt af nye indrejseregler til USA

Luftfartsindustrien er blevet informeret om nye indrejseregler til USA for syv mellemøstlige lande. SAS har afvist to passagerer, og Norwegian måtte returnere med én passager.

Fredag underskrev USA´s præsident Donald Trump et dekret, der i foreløbigt 90 dage forhindrer borgere fra syv lande i Mellemøsten at rejse ind i USA. Det gælder såvel immigranter og flygtninge fra Irak, Iran, Syrien, Sudan, Somalia, Libyen og Yemen. Denne stramning af USA´s udlændingepolitik skal forhindre, at “radikale, islamistiske terrorister” rejser ind i landet.

Dekretet nåede frem til de europæiske flyselskaber lørdag formiddag, men på det tidspunkt var der allerede rejsende fra de pågældende lande, der var om bord på fly med kurs mod USA.

En medarbejder fra det amerikanske Homeland Security har til flere amerikanske medier oplyst, at omkring 375 rejsende til og med søndag eftermiddag var blevet ramt af de nye regler. Ud af de 375 var 109 i transit på vej til USA, og de fik i første omgang nægtet indrejse. Samtidig blev 173 passagerer stoppet i en række europæiske lufthavne, inden de kunne gå om bord på deres fly til USA, mens 81 rejsende med det såkaldte Green Card eller særlige immigrantvisa fik dispensation.

“Luftfartsindustrien blev i morges orienteret om dette skridt, og det har været nødt til at give meddelelse til passagerer fra de berørte lande, at de ikke må rejse til USA. I KLM´s tilfælde er der tale om syv personer. I øjeblikket er det uklart, hvad der er de præcise krav for at rejse ind i USA. KLM vil fortsætte med personligt at orientere de berørte personer,” lød det i en pressemeddelelse fra KLM i løbet af lørdagen.

Tre afviste passagerer fra Skandinavien
Det var ikke alene KLM, der måtte afvise passagerer til USA. Således oplyser Air France, at færre end 10 passagerer blev stoppet i Paris-CDG lufthavnen under transit til USA. Reuters skrev lørdag, at seks passagerer (fem irakere og en statsborger fra Yemen) var blevet tilbageholdt i Cairo International Airport, da de forsøgte at komme med et fly fra den egyptiske hovedstad til New York.

Fra Skandinavien måtte SAS i løbet af lørdagen afvise to passagerer, der skulle fra Stockholm til New York. SAS har dog ikke oplyst årsagen til, at de to passagerer ikke kunne komme med USA-flyet. SAS oplyser samtidig, at alle passagerer, der måtte blive nægtet indrejse til USA som følge af de nye regler, vil få deres billet fuldt refunderet.

“Vi flyver ikke med passagerer, som nægtes indrejse. De kommer aldrig så langt, fordi SAS har et system, som automatisk kommunikerer med de amerikanske immigrationsmyndigheder, og alle passagerer tjekkes inden,” sagde Anna Kansell, der er pressetalskvinde hos SAS, i løbet af weekenden til DR Nyheder.

Hos Norwegian var man i den situation, at en passager, der fredag var fløjet fra Oslo til Los Angeles, måtte sendes retur, da indrejsen i USA blev nægtet.

‘Vi kan bekræfte, at en passager blev nægtet indrejse i USA af amerikanske myndigheder i lufthavnen i Los Angeles. Vi måtte derfor tage personen med tilbage,” hed det i en mail fra Norwegians kommunikationsrådgiver Tonje Næss til det norske medie NRK.

 

Relaterede artikler:

EU vil indføre forhåndstilladelser til Europa-rejser

Skærpede visumregler til USA