Terminalområde i Oslo Lufthavn. (Foto: Avinor/Espen Solli)

Index 92 i norske lufthavne i juni

Lufthavnene under den norske operatør Avinor håndterede 4,7 millioner passagerer i løbet af juni. Det er otte procent færre end i samme måned i 2019, men lidt flere end i juni sidste år.

Passagererne vender i stigende grad tilbage til lufthavnsterminalerne i Norge, viser tal fra den norske lufthavnsoperatør Avinor, der driver 43 statsejede lufthavne.

I alt benyttede 4,7 millioner passagerer Avinors lufthavne i juni, hvilket er otte procent færre end i samme måned i 2019, der var det sidste hele år før coronapandemien. Til gengæld er det to procent flere end i juni 2022.

Årets første sommermåned bød da også på travlhed i de norske lufthavne, fortæller Gaute Skallerud Riise, der er direktør for trafikudvikling hos Avinor. Han pointerer, at selv om passagertallene fortsat er lavere end før pandemien, har juni været den travleste måned i år.

”Det samlede antal passagerer steg i juni sammenlignet med juni sidste år, hvor flere passagerer rejste både inden- og udenlands. Internationale rejser er den vigtigste drivkraft for denne positive udvikling og er et tegn på, at nordmænd er ivrige efter at rejse på deres sommerferie, selvom Norge også for mange er et attraktivt rejsemål,” siger han.

Høj grad af regularitet
Juni er traditionelt set den travleste måned blandt Avinors lufthavne, og alle parter har da også været forberedt til årets første sommermåned.

”Der er fortsat et stort pres på indenrigsruterne, mens nordmændene også begynder at holde ferie i udlandet. I denne krævende periode har Avinor oplevet en god drift med høj grad af regularitet og rettidig præstation, hvilket tyder på, at alle interessenter har været godt forberedt til sommeren,” siger Gaute Skallerud Riise.

Antallet af indenrigspassagerer var i juni 2.715.790, hvilket er en stigning på én procent fra samme måned sidste år og fire procent færre end i juni 2019. Antallet af internationale rejsende hos Avinors lufthavne var i juni 1.992.279, hvilket udgør en stigning på fem procent i forhold til samme måned sidste år, men det er stadig 13 procent lavere end i juni 2019.

Bergen-lufthavn tæt på 2019-niveau
Oslo Lufthavn, der er den klart største lufthavn under Avinor, nåede op på i alt 2.465.000 passagerer i juni, hvilket er tre procent flere end i samme måned sidste år, men 10 procent færre end i juni 2019. Oslo Lufthavn konkurrerer direkte og løbende med lufthavnene i København, Stockholm og Helsinki.

De tre næststørste lufthavne under Avinor ligger i Bergen, Trondheim og Stavanger, og de håndterede henholdsvis 613.000, 386.000 og 382.000 passagerer i juni, hvilket er henholdsvis tre, otte og otte procent færre end i samme måned i 2019. Sammenlignet med juni i 2022 var fremgangen henholdsvis tre, én og to procent i Bergen, Trondheim og Stavanger.

Samlet set havde Avinor 68.218 flyoperationer i juni, hvilket er en stigning på fire procent fra samme måned sidste år. Samtidig er der en stigning på én procent i forhold til 2019.

 

Relaterede artikler:

Stadig mest fart på genopretningen i CPH

Her er de 20 største lufthavne i Norden i 2022

Førsteplads til nordisk lufthavn ved ACI Europe Awards