Afgangshallen i Terminal 2 i Helsinki Airport. Foto: Finavia

Førsteplads til nordisk lufthavn ved ACI Europe Awards

En nordisk lufthavn løb med prisen som den bedste europæiske lufthavn i sin størrelse ved ACI Europe Awards. Også en anden storlufthavn i Norden modtog fornem hæder.

Brancheorganisationen ACI Europe, der repræsenterer over 500 lufthavne i 55 lande, afholder hvert år Best Airport Award, og i år var der stor hæder til to nordiske storlufthavne.

Award-showet blev afholdt 27. juni hos National Museum of Catalunya i Barcelona, og de mange vindere gik på skift op på scenen for at modtage klapsalver og et synligt bevis på deres pris. Nøgleemner i årets uddeling var bæredygtighed, innovation, operationel effektivitet og robusthed.

Den første nordiske lufthavn, der modtog en pris, var Helsinki Airport. Den finske hovedstadslufthavn modtog prisen som den bedste europæiske lufthavn i kategorien for lufthavne med årligt 10 til 25 millioner passagerer baseret på 2019-tal.

’Helsinki Airport vandt denne kategori, hvis stærke bæredygtighedshistorie og brancheførende forpligtelse til at opnå netto-nul i 2025 gjorde den til den klare frontløber. Lufthavnen har forbedret sin modstandsdygtighed og operationelle effektivitet ved med succes at konsolidere to terminaler til en enkelt terminalfacilitet – et udfordrende arbejde,’ lyder begrundelsen fra ACI Europe.

Har lagt to terminaler sammen
Helsinki Airport har i de seneste år arbejdet hårdt på at sammenlægge Terminal 1 og Terminal 2, så de fremover fungerer som én terminal. Dette arbejde blev afsluttet i begyndelsen af året.

Processen med at sammenlægge de to terminaler er foregået i faser, da det har givet lufthavnen mulighed for at betjene de mange tusinde passagerer og afvikle flytrafikken, mens byggeriet har stået på.

I forbindelse med sammenlægningen af terminalerne er eksempelvis sikkerhedskontrollen i Helsinki Airport blevet opgraderet med nyt, avanceret scanningsudstyr. Det betyder blandt andet, at passagererne fremover kan lade eksempelvis bærebare computere og spejlreflekskameraer blive i håndbagagen, ligesom op til to liter væske også kan blive i tasken for afrejsende passagerer.

Fastholdt troen i svære år
Hos Helsinki Airport er der stor glæde over at modtage prisen som Europas bedste lufthavn i sin kategori i 2023.

”Jeg er taknemmelig for prisen og stolt over, at Helsinki Airports succes og finske ekspertise anerkendes internationalt. Jeg takker Finavia-medarbejdere samt alle virksomheder, der opererer i lufthavnen og deres ansatte for det arbejde, vi gør sammen for at sikre en smidig rejse og fremtiden for lufthavnen,” siger Kimmo Mäki, administrerende direktør hos Finavia.

Ifølge Kimmo Mäki har Helsinki Airport været nødt til at fastholde troen og arbejde hårdt for, at lufthavnen kunne komme på gode igen efter nogle svære år under coronapandemien.

”Vores investeringer i tre strategiske fokusområder har haft en væsentlig indflydelse på vores modstandskraft. For os er mærkesagerne vores personales velbefindende, langsigtet arbejde for at reducere klimaemissioner og fremme af Helsinki Airports udviklingsprogram. Det har også været væsentlige faktorer i valget af årets bedste lufthavn,” siger han.

Fin hæder til Oslo Lufthavn
Foruden Helsinki Airport var der også fornem hæder til Oslo Lufthavn ved prisuddelingen i Barcelona. Her blev den norske hovedstadslufthavn hædret som en af de tre bedste europæiske lufthavne i kategorien for 25 til 40 millioner årlige passagerer. Prisen som den bedste lufthavn i denne kategori gik til Athens International Airport, mens også Brussels Airport fik hæder.

”Det er en stor ære. Airports Council International Europe (ACI Europe) er en organisation, som næsten alle lufthavne er medlemmer af og dermed repræsenterer hele luftfarten. At vi bliver løftet op på den måde er meget rart,” siger Stine Ramstad Westby, lufthavnsdirektør i Oslo Lufthavn, til det norske nyhedsbureau NTB.

Ifølge Stine Ramstad Westby fremhæver ACI Europe blandt andet, at Oslo Lufthavn er en innovativ lufthavn, og at lufthavnen er Europas mest punktlige og har stort fokus på bæredygtighed. Lufthavnsdirektøren retter desuden en særlig tak til alle medarbejdere hos lufthavnsoperatøren Avinor og ansatte i Oslo Lufthavn.

Juryen ved Best Airport Award omfattede repræsentanter fra Aviation Advocacy, ECAC, Europa-Kommissionen, Flight Global, International Airport Review, International Transport Forum og SESAR 3 Joint Undertaking.

 

Relaterede artikler:

Nordisk storlufthavn tillader to liter væske i håndbagage

Gør klar til ny passageroplevelse i Helsinki Airport

Nordisk lufthavn kåret som Europas bedste