Indisk flyselskab på vej til Skandinavien

Den norske udenrigsminister Børge Brende genåbner i dag i Mumbai det norske generalkonsultat i byen. Samtidig er vejen tilsyneladende banet for en flyrute mellem Indien og Oslo opereret af Jet Airways.

De diplomatiske forbindelser mellem Indien og Norge er i øjeblikket mere tætte end mellem Indien og Danmark, hvis forhold lider under den såkaldte Niels Holck-sag.

Niels Holck blev kendt for sin medvirken i nedkastningen af omkring fire ton våben i Purulia-distriktet i Vestbengalen i Indien i 1995. Siden har de indiske myndigheder forgæves forsøgt at få Niels Holck udleveret til retsforfølgning i Indien.

I Norge kan man derimod i dag fejre genåbningen af generalkonsulatet i Mumbai, der oprindeligt blev etableret i 1857 og lukket i 1973. Det norske fremstød i Indien omfatter en bred palette af aktiviteter inden for handel, investering, infrastruktur, vedvarende energi, fiskeri, søfart, uddannelse, kultur og sundhed.

Men luftfart er også på agendaen. Luftfartsaftalen mellem Indien og Norge fra 1995 blev fornyet i 2008, og nu er de indiske myndigheder tilsyneladende klar til at vise, at aftalen også skal udnyttes.

“Nu er tiden kommet, hvor en sådan aftale skal knyttes op på en ny rute. Derfor er Jet Airways, som er et indisk flyselskab, blevet opfordret at vores myndigheder til at komme med forslag til en ny rute mellem vores to lande,“ siger Shri Kommuri N. Chari,“ der er førstesekretær ved den indiske ambassade i Oslo til Hangar. no.

Førstesekretæren tilføjer, at Jet Airways er gået i gang med at vurdere en tidtabel, men at der endnu ikke foreligger en endelig beslutning samt opstartsdato.

Oslo kan blive Indien-USA hub
Kilder i skandinavisk luftfart under sig over, at Jet Airways har fået øje på Oslo som mulig skandinavisk lufthavn, da lufthavnen ikke har noget lokalmarked af betydning.

Men forklaringen skal angiveligt findes i det forhold, at Oslo Lufthavn tidligere på året headhuntede Jasper Spruit til ny ruteudviklingschef for den norske storlufthavn.

Netop Jasper Spruit kom fra en tilsvarende stilling i Amsterdams Schiphol-lufthavn, hvor han længe arbejdede ihærdigt med at få Jet Airways til at flytte det europæiske Indien-USA hub fra Bruxelles til Amsterdam.

Som ruteudviklingschef for Oslo Lufthavn har Jasper Spruit nok ikke undladt at gøre Jet Airways opmærksom på, at Norwegian og SAS tilsammen har et attraktivt rutenet til USA. Med SAS er det næste år muligt at flyve direkte fra Oslo til New York-EWR og Miami, mens der med Norwegian kan flyves til New York-JFK, Boston, Los Angeles, Oakland, Fort Lauderdale, Orlando samt San Juan (Puerto Rico).

I dag flyver Jet Airways mellem fra Delhi, Mumbai og Abu Dhabi til Bruxelles og derfra videre til New York og Toronto. Ruterne til London-LHR og Paris-CDG udgår fra henholdsvis Mumbai og Delhi samt Mumbai og Abu Dhabi.

Jet Airways er en del af Etihad Airways Partners, da Abu Dhabi-selskabet i slutningen af 2013 købte en ejerandel på 24 procent i det indiske flyselskab.