Boeing 737-800 fra Jet Airways. (Foto: Jet Airways/PR)

Jet Airways indstiller driften

Dødskampen er slut for Jet Airways, der var Indiens næststørste flyselskab. Selskabet indstiller driften ved midnat mellem onsdag og torsdag.

“Dead man walking” er et udtryk, der anvendes om en person, hvor man ikke længere har tiltro til, at personen “overlever” i den nuværende position. Hvis der var er udtryk, som hed “dead airline flying”, kunne det meget vel være betegnelsen for den situation, som det indiske flyselskab Jet Airways har befundet sig i gennem de seneste uger.

Nu er det dog endegyldigt slut. Dødskampen er ovre, og ved midnatstid vil selskabet indstille flyvningerne, med mindre der i løbet af tirsdagen kommer en økonomisk redningsplanke, hvilket ikke virker sandsynligt. Det skriver Jet Airways tirsdag eftermiddag i en pressemeddelelse.

Det betyder, at et flyselskab med  tidligere 16.000 ansatte, flere end 350 daglige flyvninger til 43 destinationer i Indien samt 15 internationale destinationer, må lukke ned. Gennem de seneste måneder har selskabet løbende måttet sætte fly på jorden, da det ikke var muligt at overholde betaling af leasingydelserne. 

Umiddelbart inden selskabets ophør nedlagde omkring 1.600 piloter  i denne uge arbejdet, fordi de ikke har fået løn siden januar, og på selskabets sidste operationelle dag den 17. april var der blot fem ATR 72-fly i drift, der gennemførte samlet 37 flyvninger.

Ophører efter 27 år
Jet Airways blev etableret den 1. april 1992 og startede operationerne den 5. maj 1993. Hovedbasen har været i Chhatrapati Sihvaji International Airport i Mumbai, og herudover har selskabet haft meget stor trafik ind og ud af lufthavnene i New Delhi, Chennai, Kolkata og Bangalore.

Selskabet blev oprindeligt stiftet af 69-årige Naresh Goyal, der sidenhen fik flyselskabet på børsen i 2005, hvorved han med et slag blev en af Indiens mest velhavende personer.

Problemerne, der har ført til den finansielle nødlanding med en bankgæld på 1,2 millioner dollars, startede helt tilbage i 2007, da man overtog Air Sahara og omdøbte selskabet til Jet Lite som en hybrid mellem et lavprisflyselskab og et netværksflyselskab. I 2009 lanceredes Jet Konnect som lavprisflyselskab, og dette selskab blev i 2014 fusioneret med Jet Lite.

Da Jet Airways højtflyvende i 2010, var selskabet det største i Indien med en markedsandel på 22,6 procent.

MAX-ordre forsvinder
Siden december 2018 er flåden blevet reduceret fra 123 fly til blot fem fly i midten af april måned. Jet Airways har beskæftiget fly af typen ATR 72, Airbus A330, Boeing 737-700/800/900 og MAX 8 samt 777-300.

Ordrebeholdningen bestod af 142 Boeing 737 MAX 8, 75 Boeing 737 MAX 9 samt 10 Boeing 787-9 Dreamlinere.

Dermed rammer de økonomiske problemer i Jet Airways ikke alene investorerne i selskabet og det indiske rejsepublikum. Det rammer også Boeing, der må se en samlet ordre på 217 MAX-fly forsvinde.

Frem til konkursen ejede bankerne 51 procent af selskabet, mens stifteren, Naresh Goyal, havde en ejerandel på 24 procent. Abu Dhabi-baserede Etihad Airways havde 12 procent af aktierne, mens de resterende 11 procent flød i fri handel på Bombay Stock Exchange.

Ethiad Airways har ikke været særlig helding med sine investeringer i fremmede flyselskaber. Tidligere er Airberlin, Alitalia og Darwin Airline taget under konkursbehandling, og nu kom turen altså også til Jet Airways.

 

Relaterede artikler:

Kun 14 fly tilbage – aflyser internationale flyvninger

Dødskamp i flyselskab går ind i sidste fase

Kriseramt flyselskab aflyser 200 afgange om dagen

Jet Airways afviser at være konkurstruet