Airbus A330-900neo (Foto: Alex Cheban | Creative Commons 4.0)

Indonesien truer med at boykotte Airbus

Den indonesiske regering vil have landets flyselskaber til at vende Airbus ryggen, da EU-Kommissionen indfører told på import af indonesisk palmeolie til brug i biobrændstof.

En handelskrig pågår i øjeblikket mellem Indonesien og EU, og det kan få konsekvenser for den europæiske flyproducent Airbus.

Regeringen i Indonesien anmoder landets flyselskaber om at boykotte køb af nye Airbus-fly som et gengældelsesangreb på EU. For et par uger siden meddelte EU-Kommissionen, at den vil indføre en midlertidig udligningstold på import af palmeolie fra Indonesien til brug i biobrændsel. EU-Kommissionen oplyser, at tolden skal være med til at gendanne ”lige vilkår” for producenterne i EU.

Indonesiens handelsminister, Enggartiasto Lukita, har over for det internationale nyhedsbureau Bloomberg bekendtgjort, at han håber, at landets flyselskaber fremover vil droppe Airbus og i stedet lægge ordrer hos den amerikanske konkurrent Boeing. Han henvender sig blandt andet til lavprisflyselskabet Lion Air og Garuda Indonesia, der er landets to største selskaber.

Lion Air følger regeringen
Enggartiasto Lukita har personligt talt med medstifter af Lion Air, Rusdi Kirana, og han er positiv over for at følge regeringens råd om at droppe Airbus.

”Vi undersøger alle muligheder,” lyder det fra Enggartiasto Lukita, da han fik stillet spørgsmålet om, hvorvidt den indonesiske regering vil pålægge alle flyselskaber at skifte til Boeing.

”Jeg har kontaktet Rusdi, og han sagde, at flyselskabet vil følge, hvad end regeringen beslutter.”

En Singapore-baseret Airbus-talsmand ved navn Siva Govindasamy har ikke reageret på Bloombergs henvendelser om en kommentar til den indonesiske regerings udtalelser.

EU har besluttet at lægge strengere krav til import af palmeolie til brug som biobrændstof, da produktionen er med til at skabe fortsat skovrydning. Indonesien er verdens største producent af den tropiske vegetabilske olie, og landet truede i forrige uge med at lægge afgift på import af mejeriprodukter fra EU. Det skete kort efter, at EU annoncerede tolden på palmeolie.

Indonesiske Airbus-ordrer
Handelskrigen mellem EU og Indonesien kan besværliggøre Lion Airs planer om at benytte Airbus i fremtiden. Et af lavprisflyselskabets Boeing 737 MAX 8-fly styrtede i havet i oktober sidste år, hvor 189 mennesker omkom. Lion Air afgav sidste år en ordre på otte Airbus A330-900neo-fly til en værdi af 2,4 milliarder dollar (16,2 milliarder kroner, red.) på listepriser. Herudover har flyselskabet en tidligere ordre liggende på 189 Boeing 737 MAX-fly.

Garuda Indonesia, der er Indonesiens nationale operatør, har i øjeblikket en ordre på 14 nye Airbus A330-900neo. I marts i år besluttede flyselskabet at annullere en ordre på 49 Boeing 737 MAX 8, og det var første selskab i verden til officielt at annullere en MAX-ordre. Garuda Indonesia nåede at få leveret ét MAX-fly, inden den globale grounding af flyet efter de to fatale ulykker i henholdsvis Indonesien og Etiopien.

 

Relaterede artikler:

Lion Air overvejer at annullere MAX-ordrer

Flyselskab annullerer ordre på 49 MAX-fly

Boeing kan blive tvunget til at indstille MAX-produktion