Boeing 787-9 Dreamliner fra Qantas (Foto: Mertie .| CC 2.0)

Ingen langdistanceflyvninger i 12 måneder

Australske Qantas vil først genoptage langdistanceflyvninger til juli næste år. 100 fly stilles på jorden i et år, mens A380-flåden parkeres i tre år, og Boeing 747-flåden udfases straks.

6.000 medarbejdere skal afskediges, omkring 100 fly bliver sat på jorden i mindst et år, og der bliver ingen langdistanceflyvninger i de næste 12 måneder. Det er tre af hovedelementerne i en storstilet redningsplan, som Australiens nationale flyselskab Qantas præsenterede torsdag.

Qantas er lige som andre flyselskaber blevet hårdt økonomisk ramt af coronakrisen, og derfor lancerer selskabets ledelse nu en plan, der skal nedbringe selskabets omkostninger med omkring 15 milliarder australske dollar i de kommende tre år.

Planen omfatter en lang række initiativer for at tilpasse og omstrukturere Qantas-koncernens medarbejderstab, flyflåde og andre omkostninger til et marked med mindre efterspørgsel.

Samtidig skal koncernens økonomiske modstandsdygtighed styrkes gennem tilførsel af ny kapital for op mod 1,9 milliarder australske dollar, fortæller Qantas i en pressemeddelelse.

27 internationale ruter i netværket
Som en del af planen forventer Qantas ikke at gennemføre nogen langdistanceflyvninger før juli 2021. Qantas har i alt 27 internationale ruter i sit netværk – heriblandt en række ruter til New Zealand og Asien, som ikke er langdistanceruter.

I Europa flyver selskabet kun til London, mens Qantas har syv ruter til Nordamerika, ligesom Qantas har langdistanceruter til Chile, Sydafrika og en lang række destinationer i Asien.

Alle selskabets internationale ruter har været suspenderet siden 31. marts som følge af coronapandemien.

Beslutningen om at suspendere langdistanceruterne i endnu et helt år frem betyder, at op til 100 af Qantas’ fly – inklusive det meste af den internationale flåde – forbliver på jorden i de kommende 12 måneder.

Nogle af flyene vil måske blive parkeret endnu længere, men Qantas forventer, størstedelen af flyvene i sidste ende vender tilbage til service.

12 A380’ere parkeres i tre år
Planen medfører også, at selskabets flåde på 12 Airbus A380 vil forblive parkeret på jorden i hele tre år frem, mens de sidste seks Boeing 747-fly i Qantas-flåden straks trækkes ud, hvilket er seks måneder før den oprindelige pensionsplan.

Qantas koncernchef Alan Joyce siger til australske medier, at flyvene vil blive parkeret i lufthavne i Mojave-ørkenen i USA – et område, der typisk anvendes til langtidsparkering af fly, da den tørre luft reducerer risikoen for korrosion.

Selv om Qantas indstiller alle langdistanceflyvninger i et år frem, ser selskabet dog fortsat muligheder i denne del af forretningen på længere sigt.

”Vi har stadig store ambitioner om internationale langdistanceflyvninger, som vil have endnu større potentiale på den anden side af dette,” skriver selskabet i pressemeddelelsen.

 

Relaterede artikler:

Qantas vælger A350 frem for 777X til superruter

Qantas annullerer A380-ordre

Boeing 747-æra slutter om to år