Fly i Københavns Lufthavn. (Foto: Michael Kidmose | CPH | PR)

Internationalt energiagentur anbefaler færre flyrejser

Det Internationale Energiagentur har fremsat en 10-punktsplan, der i løbet af fire måneder kan reducere det daglige olieforbrug med 2,7 millioner tønder. Forslaget, som får opbakning fra det franske EU-formandskab, omfatter færre flyrejser.

Hvis det står til Det Internationale Energiagentur (IEA), der er en mellemstatslig organisation under OECD, vil færre forretningsrejser med fly være en af måderne, hvorpå det i løbet af få måneder vil være muligt at reducere det globale olieforbrug med 2,7 millioner tønder om dagen.

Det fremgår af beregninger som IEA offentliggjorde fredag som en del af en 10-punktsplan, der vil kunne sikre, at oliepriserne ikke stiger yderligere hen over sommeren som følge af Ruslands invasion af Ukraine.

Hvis planen gennemføres i de lande i verden, der har de mest udviklede økonomier, vil det i løbet af fire måneder kunne sænke olieforbruget i et omfang, der svar til olieefterspørgslen fra alle biler i Kina.

Færre flyrejser sparer olie
Forslagene går blandt andet ud på, at nedsætte hastighedsgrænserne på motorveje med mindst 10 kilometer i timen, indføre bilfri søndage i byerne samt arbejde hjemmefra tre dage om ugen, hvor det er muligt.

To af forslagene vil have en direkte indvirkning på luftfarten. IEA foreslår brug af højhastigheds- og nattog i stedet for fly, hvor det er muligt, og dermed kan der spares 40.000 tønder olie om dagen.

Et andet forslag lyder, at man skal undgå forretningsrejser med fly, hvor der findes alternative muligheder. Her vil der være en daglig besparelse på 260.000 tønder olie.

Dermed kan færre flyrejser være med til at spare 300.000 tønder olie om dagen, eller omtrent det samme, som en hastighedsnedsættelse på 10 kilometer i timen for personbiler vil kunne bidrage med.

Fransk opbakning
Den omtalte 10-punktsplan blev fredag præsenteret af IEA’s administrerende direktør Faith Birol på en pressekonference sammen med Barbara Pompili, der er Frankrigs minister for bæredygtig omstilling. 

Frankrig har siden 1. januar 2022 haft det roterende formandskab i EU, hvorfor den franske opbakning til IEA-forslaget har en særlig vægt.

“Frankrig og alle europæiske lande skal komme ud af deres afhængighed af fossile brændstoffer, især af russiske fossile brændstoffer så hurtigt som muligt. Det er en absolut nødvendighed for klimaet, men også for vores energisuverænitet. Planen foreslået i dag af IEA byder på nogle interessante idéer, hvoraf nogle er i tråd med vores egne idéer om at reducere vores afhængighed af olie,” sagde Barbara Pompili.

IEA, der blev etableret i 1974 som en reaktion op oliekrisen, oplyser, at man står klar til at støtte alle lande med at designe og optimere foranstaltninger, der passer til deres respektive forhold.

 

Relaterede artikler:

Grønt flybrændstof kan blive dansk eksporteventyr

Regeringens klimamål for luftfarten går globalt

Danmark indgår luftfartsklimaaftale på COP26