En Airbus A300-600R fra Iran Air. Foto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo

Iran Air flyver igen til Europa

Iran Air vender tilbage til det europæiske luftrum, efter flyselskabet i søndags suspenderede alle fly dertil som følge af europæiske restriktioner.

Europæiske lufthavne får igen besøg af fly fra Iran Air.

Flyselskabet meddelte ellers i søndags, at det midlertidigt indstillede alle flyvninger til Europa, da selskabet mente, at europæiske myndigheder af ”ukendte årsager” havde indført restriktioner af dets flyvninger.

Det Europæiske Luftfartsagentur, EASA, indførte den 3. februar et forbud mod tre Airbus-fly fra Iran Air, da de ikke levede op til kravene for at flyve i Europa. Herudover indførte Sverige den 2. marts en midlertidig suspendering af Iran Air-flyvninger efter anbefaling fra de svenske sundhedsmyndigheder. Iran er et af de hårdest coronaramte lande med seneste opdatering på over 9.000 smittede og 354 dødsofre til virussen.

Men Iran Air har således fra og med onsdag genoptaget driften til Europa efter drøftelser med de europæiske myndigheder.

”Flyselskabets ruter til de europæiske destinationer er blevet gendannet efter drøftelser mellem Irans udenrigsministerium og europæiske myndigheder – og med samarbejde fra Irans civile luftfartsmyndigheder og Iran Air,” oplyser det iranske nyhedsbureau ISNA ifølge Iran Daily.

Ingen åbne skandinaviske ruter
Alle Iran Air-ruter til Europa – på nær dem til Wien, Stockholm og Gøteborg – genoptages. Det betyder, at passagererne igen kan glæde sig over ruter fra den iranske hovedstad, Teheran, til blandt andet Paris, London, Amsterdam og Frankfurt.

I mandags kritiserede Irans ambassadør i Frankrig, Bahram Qassemi, visse europæiske regeringer for at indføre restriktioner på Iran Airs flyvninger. Han sagde, at det ville gå over i historien som en skammelig handling, da Iran i øjeblikket står ret alene med at bekæmpe COVID-19. Han var skuffet over, at visse regeringer i Europa fulgte USA og lagde større pres på Iran.

Iran stod fast på, at det europæiske forbud mod flyvninger fra Iran Air ikke skyldtes coronakrisen, men snarere sanktioner som følge af vestens til tider anspændte forhold til Iran. Og Iran Air angav derfor heller ikke coronavirussen som årsag til den midlertidige suspendering af selskabets europæiske ruter.

I øjeblikket er der således ikke Iran Air-ruter til Skandinavien. Det iranske flyselskab opgav i slutningen af 2017 at åbne en rute fra Teheran til Københavns Lufthavn, angiveligt fordi flyselskabet ikke fik de danske myndigheders tilladelse til at medbringe bevæbnede vagter på flyene.

 

Relaterede artikler:

Iran Air stopper alle flyvninger til Europa

Iran Air får fem fly trods kommende forbud

Iran Air opgiver at åbne CPH-rute