Vragdel fra det ukrainske passagerfly fra UIA. (Foto: Fars News Agency | CC 4.0)

Iran: Vi skød ukrainsk fly ned ved en fejl

Irans præsident Hassan Rouhani samt udenrigsminister Mohammad Javad Zarif erkender nu, at iransk militær ved en fejl nedskød flight PS752. Ukraine ønsker officiel undskyldning.

Efter i flere dage vedholdende at have nægtet, at være årsag til det flystyrt, der onsdag morgen kostede 176 mennesker livet, går Iran nu til bekendelse.

Irans præsident Hassan Rouhani samt udenrigsminister Mohammad Javad Zarif skriver begge på Twitter, at det er iransk militær, der er skyld i nedskydningen af det ukrainske passagerfly, der styrtede ned kort efter at være lettet fra Teherans Imam Khomeini International Airport med kurs mod Kiev.

”Den islamiske republik Iran beklager dybt denne katastrofale fejl,” skrev den iranske præsident Hassan Rouhani på Twitter og lovede, at de ansvarlige bag hændelsen ville blive retsforfulgt. ”Mine tanker og bønner går til alle de sørgende familier.”

Undskylder hændelsen
Irans udenrigsminister Mohammad Javad Zarif skriver på Twitter, at “en menneskelig fejl på krisetidspunktet forårsaget af amerikansk dristighed førte til katastrofen,” efter at flyet var fløjet tæt på et følsomt militært sted der tilhørte Irans magtfulde revolutionsgarde.

Twitter-opslaget er ledsaget af et lille ikon med et knust hjerte.

Uddybende erklæring
Irans civile luftfartsmyndigheder har i løbet af lørdagen offentliggjort en uddybende forklaring på den tragiske hændelse. Her er de væbnede styrket citeret for følgende:

“Efter truslerne fra præsidenten og kommandanterne fra det kriminelle USA om at angribe et stort antal mål på den islamiske republiks Irans territorium og i lyset af en modoperation og en hidtil uset stigning i lufttrafik i regionen, blev den islamiske republiks væbnede styrker sat i højeste beredskab.

I timerne efter missilangrebene steg antallet af de amerikanske terroriststyrkers krigsfly rundt om i landet, og nogle rapporter om luftangreb mod strategiske centre i landet blev rapporteret til adskillige forsvarsenheder og var mål på radarskærme. Det har skabt mere agtpågivenhed i luftforsvarsenhederne.

Under sådanne kritiske forhold afgår flyet fra det ukrainske flyselskab fra Imam Khomeini-lufthavnen, og mens det er under opstigning er det i nærheden af ​​et følsomt militærcenter i IRGC (Irans revolutionsgarde, red.) og har samme højde og form som et fjendtligt fly. Under disse omstændigheder blev flyet ved et uheld  og et menneskelig fejl ramt, hvilket desværre resulterer i martyrdøden hos kære landsmænd og et antal udenlandske statsborgers død.”

Forventer officiel undskyldning
Ukraines præsident Volodymyr Zelenskij har lørdag morgen efter Irans bekendelse udsendt en erklæring gennem de internationale nyhedsbureauer.

“Denne morgen var ikke en god en, men det bragte sandheden. Selv før den internationale kommission kunne afslutte sit arbejde, indrømmede Iran at at have nedskudt det ukrainske fly. Men vi insisterer på en fuldstændig indrømmelse af skyld,” hedder fra Volodymyr Zelenskij.

“Vi forventer, at Iran foretager en fuldstændig og åben efterforskning, bringer de ansvarlige til retfærdighed, returnerer ligende af de omkomne, betaler erstatning og udsender officielle undskyldninger gennem diplomatiske kanaler. Vi håber, at undersøgelsen fortsætter uden kunstige forsinkelser og forhindringer. Vores 45 fagfolk har brug for fuld adgang og engagement for at skabe retfærdighed.”

Ved flynedskydningen omkom 82 iranske statsborgere samt 63 canadiere, 11 ukrainere, 10 svenskere, 4 afghanere, 3 tyskere og 3 briter. Der var i alt 167 passagerer og ni besætningsmedlemmer ombord på Boeing 737-800-flyet fra Ukraine International Airlines. Flyet havde plads til 186 passagerer.

 

Relaterede artikler:

Canada: Ukrainsk fly blev skudt ned

Iran-krisen: Norwegian tvunget til mellemlanding

Ukrainsk passagerfly styrtet ned i Iran