Boeing 787-9 Dreamliner fra Juneyao Air. (Foto: Wei Kakurai | CC 4.0)

Island får sin første Kina-rute

Fra næste forår vil kinesiske Juneyao Airlines flyve to gange om ugen fra Shanghai via Helsinki til Reykjavik. Tre andre kinesiske flyselskaber har også fået øje på Island.

Det var noget af en overraskelse, da Juneyao Airlines den 28. juni startede daglige flyvninger mellem Shanghai og Helsinki med 322-sæders Boeing 787 Dreamliner-fly.

Ruten var i forvejen betjent af Finnair, og Juneyao Airlines havde ikke sikret sig de nødvendige samarbejdsaftaler om fødetrafik til og fra Helsinki Lufthavn. Herudover står flyet ubeskæftiget hver dag i Helsinki Airport fra kl. 05.20 om morgenen til kl. 15.30 om eftermiddagen.

Men den udfordring synes kineserne at have løst, for næste sommer bliver ruten forlænget til tre europæiske byer, henholdsvis Manchester, Reykjavik og Dublin, hvilket er muligt inden for den eksisterende tidtabel.

Den forlængede rute fra Shanghai via Helsinki til Keflavik International Airport starter op den 31. marts 2020 med to ugentlige afgange. Det bekræfter flyselskabets nordiske direktør Xu Xiang til det islandske medie Fréttabladid.

”I dag er der omkring 100.000 kinesiske passagerer, der kommer til Island. Vi estimerer, at omkring 20.000 passagerer af disse vil flyve med os næste år. Vi vil være det første selskab til at tilbyde direkte flyvninger mellem landene. Derefter forventer vi en stigning på 10 procent årligt,”siger Xu Xiang til Fréttabladid.

Kinesiske flyselskaber interesseret i Island
Fréttabladid har tidligere rapporteret om de kinesiske flyselskabers interesse for vulkanøen i Nordatlanten. Her har både Beijing Capital Airlines og Air China været nævnt. Ifølge bladet betragtes Air China som mest sandsynlig på en rute fra Beijing via København til Reykjavik.

Air China har siden foråret 2018 fløjet fire gange om ugen mellem Beijing og København.

Det tredje flyselskab, der også har Reykjavik i kikkerten er Tinajin Airlines. Selskabet har allerede søgt om slots (start- og landingstilladelser, red.) til tre ugentlige ankomster i Keflavik-lufthavnen på en rute fra Wuhan via Helsinki. Planerne er blevet midlertidigt udskudt, og muligvis bliver det i stedet en rute fra Wuhan via Bruxelles, der bliver aktuel.

Når Juneyao Airlines ankommer til Island den 31. marts næste år, bliver det ikke den første Asien-rute fra Keflavik International Airport. I en kort periode fra 6. december 2018 og frem til 19. januar 2019 fløj WOW air mellem Reykjavik og New Delhi i Indien.

 

Relaterede artikler:

Arbejder for ny Asien-rute til Island

Ny codeshare-aftale favoriserer Finnair

Nordisk Dreamliner-rute til Shanghai