Rejsende i Keflavik International Airport. Foto: Isavia

Islandske flyveledere kan true juletrafikken

Den islandske luftfart var i sidste uge ramt af strejkende flyveledere, og i indeværende uge er varslet yderligere to strejkedage, der risikerer at skabe store udfordringer for julerejsende.

Flytrafikken i Island var i sidste uge ramt af strejkende flyveledere, der nedlagde arbejdet i en periode både tirsdag og torsdag. Og i indeværende uge vil der være yderligere strejkedage.

Således oplyser den islandske lufthavnsoperatør, Isavia, at flyveledere hos Icelandic Air Traffic Controller Association vil nedlægge arbejdet igen i Keflavik International Airport ved Reykjavik mandag 18. december og onsdag 20. december. Strejkerne vil finde sted i tidsrummet fra klokken 04 til klokken 10.

I denne tidsperiode på de to dage vil der ikke være nogen flyvninger ind eller ud af Keflavik-lufthavnen – med undtagelse af eftersøgnings- og redningsflyvninger, ambulanceflyvninger og flyvninger fra den islandske kystvagt.

I alt 36.000 rejsende kan blive ramt
De to strejkedage i sidste uge betød store forstyrrelser af flytrafikken, hvor omkring 13.000 passagerer fra Icelandair blev ramt af arbejdsnedlæggelsen, oplyser flyselskabet. Og i denne travle jule-rejseuge forventer Icelandair, at cirka 23.000 passagerer vil blive berørt.

Icelandair oplyser, at i tidsrummet fra klokken 04 til 10 ankommer de fleste af selskabets fly fra Nordamerika, mens de fleste fly afgår til Europa. Internationale flyselskaber, der flyver til og fra Island, er ikke så berørt, bemærker Icelandair.

Højest på prioritetslisten hos Icelandair er at forsøge at sikre en glat og behagelig rejseoplevelse for alle passagerer. Men selskabet vurderer, at omkostningerne ved strejkerne vil være markant større i denne uge end i sidste uge.

Icelandair vurderer, at de samlede omkostninger ved arbejdsnedlæggelserne kan blive omkring fem til syv millioner dollar (34,2 til 47,9 millioner kroner, red.), hvis der ikke hurtigt opnås en aftale.

En alvorlig situation
Bogi Nils Bogason, koncernchef hos Icelandair, fortæller, at det er en ganske svær situation, flyselskabet står i her op til jul.

”Vi står over for en meget alvorlig situation, og det haster med at nå frem til en løsning. Island er særligt sårbar over for sådanne arbejdsnedlæggelser som en ø-nation, der er afhængig af flyforbindelser for rejser til og fra landet. Handlingerne har allerede forårsaget negative økonomiske konsekvenser, som vil stige betydeligt, når vi kommer tættere på feriesæsonen,” lyder det.

Han pointerer, at Icelandair vil gøre alt for, at alle passagerer kan nå frem til deres destination før juleferien, men at det ikke kan garanteres som følge af strejkerne. ”Det er derfor afgørende, at der bliver fundet en løsning så hurtigt som muligt,” konstaterer koncernchefen.

Isavia oplyser, at der stadig er samtaler i gang om ny aftale mellem The Icelandic Air Traffic Controller Association og The Confederation of Icelandic Enterprise – på vegne af Isavia – hos Islands forligs- og mæglingsinstitution.

 

Relaterede artikler:

Vulkanfrygt ramte islandske flyselskaber

Play i fortsat tæt kapløb med islandsk konkurrent

Cancun og Havana: Mulige Icelandair-destinationer