Jacob Schram, koncernchef i Norwegian. (Foto: Norwegian | PR)

Jacob Schram: Sommeren har været grusom

Norwegians topledelse var mandag til møde med to ministre fra den norske regering om mulighederne for at få endnu en økonomisk håndsrækning, der skal hjælpe selskabet gennem vinteren.

Økonomisk trængte Norwegian kunne torsdag i sidste uge meddele, at selskabet inden 2030 vil reducere CO2-udledningen med 45 procent i forhold til tallene fra 2010.

Om det var lokkemad til den norske regering forud for mandagens møde med transportminister Knut Arild Hareide og handels- og industriminister Iselin Nybø skal være usagt, men Norwegians koncernchef Jacob Schram fik i hvert fald præsenteret det norske lavprisflyselskab som et af de mest miljøeffektive i verden.

“Vi havde et godt møde. Vi talte meget om, hvorfor Norge skulle investere i Norwegian,” sagde koncernchefen til NRK efter mødet.

Skal have hjælp til vinteren
Udover det nye klimamål, så handler det om, at Norwegian kan bidrage til at sikre tilgængeligheden til Norge, understøtte den norske turisme og sikre beskæftigelsen i norsk luftfart.

Norwegian fik i foråret adgang til lånegarantier for tre millarder norske kroner fra den norske regerings krisepakke, men det er tvingende nødvendigt for flyselskabet, at der bliver tilført flere penge. Ellers er der ingen fremtid for flyselskabet.

“Denne sommer har været grusom, så vi kommer ikke igennem vinteren uden hjælp,” lyder det fra Jacob Schram.

Tre mulige scenarier
Norwegian har tre ønsker til den norske regering. Enten lån, egenkapital eller hybridkapital. Sidstnævnte kan være den bedste løsning for Norwegian, idet den norske stat i givet fald kan yde et lån til Norwegian og sidenhen have mulighed for at ombytte det til aktier. Fordelen for Norwegian er, at hybridkapital betragtes som egenkapital og dermed styrker balancen, hvilket ikke er tilfældet med almindeligt lån, der skal optages som gæld.

Senere på ugen skal den norske handels- og industriminister mødes med SAS for at høre, hvilke tanker dette selskab har i forhold til fremtiden. Den norske regering er nemlig ikke klar til at træffe nogen beslutninger, før man har et klart billede af situationen for de væsentligste aktører i norsk luftfart.

“Det var et møde, hvor vi gik lidt i detaljer om, hvordan Norwegian ser fremtiden på kort og lang sigt. De var klar over, hvad staten, men også andre aktører, skal bidrage med, hvis de skal komme igennem dette, siger Iselin Nybø.

 

Relaterede artikler:

Færre rejsende med Norwegian fra juli til august

“Norwegian skal meget hurtigt have nye penge”

Norwegian: Gigantunderskud på 3,8 milliarder kroner