Kabinen i en Airbus A320-200 fra United Airlines. (Arkivfoto: Ken Iwelumo | GNU 1.2)

Kabineansat arbejdede under stjålet identitet i 23 år

I to årtier har United Airlines udbetalt løn til en person, der døde kort før sin femårs fødselsdag. Et tilfælde førte til, at en af flyselskabets ansattes årelange svindel blev afsløret.

Nogle historier er så utrolige, at de bare skal fortælles. Historien om Ricardo Cesar Guedes er en af dem. I slutningen af 1990’erne fik han arbejde hos det amerikanske flyselskab United Airlines, hvor han indtil i år arbejdede som kabineansat. Det skriver Houston Chronicle.

Jobbet hos flyselskabet gav Ricardo Cesar Guedes mulighed for at rejse verden rundt. Hans ansættelse hos United tog ham både til Holland, Argentina, Chile, Ecuador, Chile og ikke mindst tilbage til hjemlandet Brasilien, hvor han blev født i storbyen Sao Paulo i 1972.

Det var dog ikke Brasilien, der var opført som fødeland i Ricardo Cesar Guedes’ pas. Her fremstod det, at han var født i USA. Navnet var heller ikke det samme. I stedet for hans portugisisk klingende navn, så stod det opført som Eric Ladd. Det navn, som kollegerne ved United også troede, han bar.

Fik mistanke
Det viste sig dog ikke at være sandt. Da Ricardo Cesar Guedes’ pas var ved at udløbe, bestilte han et nyt. Denne gang gik det dog ikke så nemt som tidligere. Da medarbejdere i det amerikanske udenrigsministerium gik ansøgningen igennem, opdagede de nemlig flere tegn på svindel.

Medarbejdernes mistanke var korrekt. Det viste sig, at Ricardo Cesar Guedes for flere årtier siden havde haft held til at få udstedt et pas under en stjålet identitet. Den rigtige Eric Ladd blev født i Atlanta i 1972, men døde på tragisk vis i en bilulykke en måned før, at han ville være fyldt fem år.

Siden han stjal drengens identitet var Ricardo Cesar Guedes lykkedes med at købe hus og bil samt finde arbejde hos United i Eric Ladds’ navn. Han havde endda fået sikret sin hustru opholdstilladelse til USA på baggrund af den stjålne identitet.

Anholdt og sigtet
Mistanken hos medarbejderne i Udenrigsministeriet førte til, at de besluttede sig for at undersøge sagen nærmere. I juli sidste år tog myndighederne kontakt til Eric Ladds mor, der kunne bekræfte, at hendes søn rigtigt nok var død.

Herefter fandt efterforskerne frem til et sæt fingeraftryk, som Ricardo Cesar Guedes havde afgivet i Brasilien. Disse blev sammenlignet med et lignende sæt, der tilsyneladende skulle stamme fra Eric Ladd. De to sæt var et match.

Guedes blev i september 2021 anholdt i George Bush Intercontinental Airport i Houston. Siden er han blevet sigtet for at have stjålet identiteten fra en amerikansk statsborger, pas-svindel og for at have sikret sig uretmæssig adgang til det sikrede område i en lufthavn. Han venter nu på at blive fremstillet i retten.

 

Relaterede artikler:

Uniteds Boeing 777-200 kan komme tilbage på vingerne

Passagerer skubbede fly væk fra landingsbanen

Overlever to timer i hjulbrønd i 10 kilometers højde