Kabineansat ved Swiss. (Foto: Swiss | PR)

Kabinepersonale får lønforhøjelse på 3.000 kroner

Et udspil til en ny overenskomst hos Swiss lægger op til at hæve lønnen for de ansatte i kabinen, tilbyde dem en årlig bonus og gøre det nemmere for personalet at planlægge privatlivet.

Flere franc i lønposen og større fleksibilitet i dagligdagen. Det er to af de punkter, som venter de kabineansatte ved Swiss, hvis de stemmer for et forslag til en ny overenskomst, som fagforeningen Kapers og flyselskabets ledelse er nået til enighed om.

Swiss oplyser, at den nye aftale er frugten af et intensivt forhandlingsforløb, samt at begge sider er bordet mener, at man er nået frem til et resultat, der vil forbedre arbejdsvilkårene for Lufthansa-datterselskabets kabineansatte.

Den nye overenskomst vil betyde, at grundlønnen for fuldtidsansatte øges med 400 schweizerfranc (omkring 3.000 kroner) om måneden, mens lønniveauet også tager højde for den justering på to procent, som blev foretaget i januar i år således, at lønnen kunne følge med inflationen.

Som en del af overenskomsten vil kabineansatte, der har været ansat i mere end tre år, få mulighed for at vælge mellem at modtage enten en delvis ekstra lønudbetaling eller en bonus. Størrelsen på bonussen vil afhænge af flyselskabets resultater.

Vagtplaner offentliggøres tidligere
Det er dog ikke kun den økonomiske kompensation, der er blevet skruet ved i den nye aftale. I overenskomstforhandlingerne har man også forsøgt at imødekomme et ønske om, at det skal gøres nemmere for de ansatte at planlægge deres fritid.

Derfor vil vagtplanerne fremover bliver offentliggjort den 18. i en given måned, hvilket er en uge tidligere, end det sker i dag. De ansatte vil desuden få tildelt syv faste fridage om måneden, ligesom de vil blive aflønnet for at stå standby.

Derudover etableres der også en mere fleksibel model for deltidsansatte, der blandt andet skal gøre det muligt at have forskellige antal arbejdstimer, og ligeledes sigter efter, at de ansatte skal have nemmere ved at bytte vagter.

Swiss håber, at dette vil gøre det mere fleksibelt at tilrettelægge arbejdsdagen i overensstemmelse med den enkelte ansattes behov. Selskabet regner med, at det vil være til gavn for blandt andet de ansatte, som er forældre, studerende eller ældre.

Investerer 1,5 milliarder kroner
Dieter Vranckx, der er koncernchef i Star Alliance-flyselskabet, er tilfreds med det resultat, som er blevet landet ved forhandlingsbordet.

”Jeg er glad for, at vi er nået frem til en overenskomstaftale, der repræsenterer en rigtig investering i vores kabinepersonale, og som alle de berørte parter får noget ud af. ”

”I løbet af de kommende fem år vil Swiss investere henved 200 millioner schweizerfranc (1,5 milliarder kroner) som følge af denne nye overenkomst, og aftalen vil ikke blot bidrage til at hæve lønningerne for flere end 3.500 kabineansatte, men også til at opfylde de enkeltes behov bedre end tidligere og derved forbedre deres livskvalitet.”

I henhold til de gældende regler er der nu 15 dage, hvor forskellige parter kan give deres besyv med om aftalen, hvorefter medlemmerne af Kapers vil stemme for eller imod overenkomsten. Stemmerne afgives mellem den 25. november og 19. december, og hvis aftalen ender med at blive vedtaget, træder den i kraft den 1. januar næste år.


Relaterede artikler:

Swiss: Vi er blandt de mest stabile i Europa

Swiss afværger pilotstrejke

Forventer lønstigninger til kabineansatte