Pilot fra Swiss. (Foto: Swiss | PR)

Swiss afværger pilotstrejke

Forhandlinger, der strakte sig ind i nattetimerne, har resulteret i en ny overenskomstaftale for Swiss’ piloter, og samtidig undgår selskabet, at medarbejderne nedlægger arbejdet.   

Efter omkring to år med drøftelser og mere end et halvt år helt uden overenskomst ser det nu ud til, at der er blevet sat punktum for forhandlingerne mellem ledelsen hos Swiss og fagforeningen Aeropers, der repræsenterer flyselskabets piloter.

Forløbet har bølget frem og tilbage. I løbet af sommeren nåede parterne frem til et forslag til en aftale, men det blev dog forkastet af fagforeningens medlemmer. Siden har Swiss foreslået, at man indgik i udenretlig mediation, hvor en tredjepart uden andel i konflikten træder til for at hjælpe med at få et resultat på plads.

Den idé var piloternes repræsentanter ikke med på, men tidligere i denne måned kom Aeropers i stedet med en garanti for, at der ikke ville blive strejket inden den 23. oktober sådan, at parterne kunne få fred til at mødes ved forhandlingsbordet og gøre endnu et forsøg på at nå til enighed.

Skal skabe stabilitet og ro
Natten til mandag lykkedes det, da Swiss-ledelsen og fagforeningen blev enige om en række nøglepunkter, som skal danne grundlag for en ny overenskomstaftale. Det betyder også, at Swiss undgår en pilotstrejke.

Ifølge Swiss vil den nye overenskomstaftale både forbedre piloternes lønniveau, ligesom den vil gøre det nemmere for de ansatte at planlægge deres fritid. Det fortæller koncernchef Dieter Vranckx, der er tilfreds med resultatet.

“Jeg er meget glad for, at vi sammen Aeropers efter næsten to års hårde forhandlinger har været i stand til at nå til enighed om hjørnestenene i en ny overenskomstaftale for vores ansatte i cockpittet. Det er en stor succes for alle parter, og den vil skabe ro for både vores virksomhed og vores kunder. Jeg er overbevist om, at denne overenskomstaftale vil være et solidt fundament for både vores piloters fremtid og skabe den stabilitet, der er afgørende for Swiss.”

”Vi har holdt vores ord”
Næste skridt er, at parterne skal blive enige om de præcise formuleringer i aftalen, hvorefter fagforeningen vil fremlægge overenskomsten for medlemmerne, der så skal stemme om, hvorvidt de kan acceptere indholdet.

Aeropers erklærer sig tilfredse med, at der nu er fundet et kompromis, så Swiss-piloterne ikke længere flyver uden overenskomst, som de ellers har gjort siden den 1. april i år samt at det ikke blev nødvendigt at nedlægge arbejdet.

”Vi har hele tiden understreget, at vi ønskede at nå frem til en løsning ved forhandlingsbordet, og vi har holdt vores ord,” slår formand Clemens Kopetz fra fagforeningen fast.

I sidste uge indgik Swiss desuden en aftale om en justering af lønnen med flyselskabets jordpersonale, men forhandlinger om en ny overenskomstaftale for de kabineansatte fortsætter. Dieter Vranckx forventer, at denne aftale vil være på plads inden udgangen af november.


Relaterede artikler:

Foreslår mediation for at undgå pilotstrejke

Forventer lønstigninger til kabineansatte

Piloter forkaster ny overenskomst