SAS-piloter i CPH gør forbereder flyvning. (Arkivfoto: DarwelShots | shutterstock)

Kaotisk weekend hos SAS i Københavns Lufthavn

Massive forsinkelser og bagage, der ikke er kommet med flyene, har præget den store rejseweekend i Københavns Lufthavn, da bagageportører hos SAS Ground Handling nedlagde arbejdet.

Bagageportører i SAS Ground Handling (SGH) har i løbet af weekenden foranstaltet en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse, der søndag endte med, at Arbejdsretten påbød de ansatte i handlingselskabet at vende tilbage til arbejdet senest mandag morgen.

I mellemtiden har bagageportørernes aktion medført, at adskillige SAS-flyvninger blev flere timer forsinket, og nogle passagerer har oplevet, at deres bagage ikke er kommet med flyet, mens andre endnu ikke har fået bagagen udleveret efter at have været ankommet med fly fra udlandet.

SGH har indtil videre meddelt, at rejsende i løbet søndag den 13. februar og mandag den 14. februar mellem kl. 10.00 og 19.00 kan hente deres bagage i Terminal 3 i Københavns Lufthavn. Dette gælder for alle passagerer, der har rejst med et flyselskab, der bliver handlet af SGH.

Udover SAS varetager SGH, ifølge CPH’s hjemmeside, i øjeblikket handlingopgaver for blandt andre airBaltic, Alsie Express, Atlantic Airways, DAT, Egyptair, Icelandair, Jettime, Novair, Singapore Airlines, Sunclass Airlines, TAP Portugal, TUI Airways, Thai Airways og Widerøe.

Konflikt har ulmet længe
Konflikten mellem SGH og bagageportørerne har stået på siden 2020, hvor SAS opsagde en række lokalaftaler for at afbøde virkningerne af coronapandemien og skabe et mere fleksibelt og konkurrencedygtigt selskab til at modstå fremtidens udfordringer. Det har blandt andet betydet flere aften- og weekendvagter for de ansatte.

Det gav en del uro i sommeren 2021, hvor overenskomststridige arbejdsnedlæggelser blev gennemført den 29. juni og igen den 22. juli, hvilket var midt i højsæsonen. Senere i august indløb der en lang række sygemeldinger, som SAS imidlertid mente var en maskeret arbejdsnedlæggelse. Flyselskabet opgav dog at føre sagen sagen til ende i Arbejdsretten.

Arbejdsretten pålagde søndage bagageportørerne i SGH at genoptage arbejdet, og samtidig er der fastsat en bod på 50 kroner i timen per ansat.

“Vi opfordrer vores kolleger til at genoptage arbejdet, da strejken er overenskomststridig. Jeg tror, at den bunder i frustrationer blandt kollegerne om dårligere arbejdsmiljø og lønnedgang for nyansatte,” siger Kim Buchholdt, tillidsmand i SAS Ground Handling, til Fagbladet 3F.

Håber på normale tilstande fra mandag morgen
Med Arbejdsrettens påbud og en opfordring fra Henrik Bay-Clausen, formand for 3F Kastrup, til at genoptage arbejdet, øges chancerne betydeligt for, at flyene fra SAS og de andre kunder i SGH kan komme afsted som planlagt fra mandag morgen.

“Vi venter og ser, hvad der sker, men vi forventer os, at de snart genoptager arbejdet,” siger Alexandra Lindgren Kaoukji, pressechef i SAS, til DR Nyheder.

 

Relaterede artikler:

SAS: Sygemeldinger var strejke

Flypassagerer blev gidsler i ulovlig strejke

3F-formand: SAS-krav har været benzin på bålet