Bagageområdet i Københavns Lufthavn (Arkivfoto)

Klagefrister for flybagage er korte

Ødelagt eller forsvundet flybagage kan maksimalt erstattes med 10.000 kroner, og det er vigtigt at overholde de relativt korte klagefrister.

I juli var der omkring 1,6 mio. passagerer, der satte sig ombord i et fly fra en halv snes danske lufthavne. Hovedparten af disse flypassagerer har været på en ferierejse, hvor der oftest er indchecket bagage med, da rejserne typisk er af mindst en uges varighed, inden kursen sættes tilbage mod Danmark.

Selvom flyselskaberne til stadighed bliver mere effektive til bagagehåndtering, sker det alligevel en gang imellem, at bagagen ikke kommer frem til feriedestinationen eller ikke dukker op på bagagebåndet, når man er tilbage i den danske afgangslufthavn.

I disse tilfælde, hvor bagagen er forsinket eller beskadiget, handler det om hurtigst muligt at tage hånd om sagen. Klagefristerne for flybagage er nemlig korte.

”Det er en god ide at reagere hurtigt, hvis bagagen enten er ødelagt, forsvundet eller forsinket under flyrejsen. Forbrugerne kan undgå en del besvær, hvis de allerede i lufthavnen kontakter flyselskabet og får lavet en såkaldt PIR-rapport som bevis for, at de har klaget i tide,” siger souschef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Susanne Aamann.

Maksimalt 10.000 kroner
Fristen for at kræve erstatning for forsinket flybagage er senest 21 dage efter, at den forsinkede bagage er blevet modtaget. Hvis flyselskabet oplyser, at bagagen er forsvundet, eller at den ikke er dukket op efter 21 dage, kan man straks kræve erstatning. Skulle kufferten i stedet være ødelagt, mens den har været i flyselskabets besiddelse, kan der kræves erstatning senest syv dage efter, at den ødelagte bagage er modtaget.

Erstatningsbeløbet er maksimeret til 10.000 kroner, og beløbet størrelse afhænger af en konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde, oplyser Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Derfor kan det være en god idé af tegne en tillægsforsikring, hvis bagagen indeholder værdifuldt udstyr.

”Hvis flyrejsende medbringer værdifuld bagage på rejsen, så er det en god idé at sikre sig, at man selv har en forsikring, der kan dække tab på over de 10.000 kroner. I nogle tilfælde kan man også medtage kostbare genstande i håndbagagen, for eksempel en bærbar computer,” siger Lars Arent, der er leder af Forbruger Europa.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen opfordrer generelt rejsende til at benytte den offentlige forbrugerportal, forbrug.dk, til at hente råd og vejledning om bagagesager, mens der skal rettes kontakt til Forbruger Europa, hvis der ønskes konkret vejledning til en aktuel klagesag.

 

Relaterede artikler:

Ingen forsikringsdækning af indchecket elektronik

Bagage forsinkes oftest i Europa

CPH udvider bagageudlevering

Passagerer raser over flyvninger uden bagage