Pieter Elbers ved KLM's 100 års fødselsdag i 2019. (Foto: Joakim J. Hvistendahl)

KLM skal have ny topchef

Den 30. april 2023 udløber den nuværende kontraktperiode for koncernchef Pieter Elbers hos KLM. Efter en grundig drøftelse med bestyrelsen har den hollandske topchef valgt ikke at forlænge ansættelsen.

KLM har i mere en syv år haft stabilitet i selskabets øverste ledelse, siden koncernchef Pieter Elbers tiltrådte den 15. oktober 2014. Det skete efter en periode, hvor det hollandske flyselskab havde haft flere topchefer i løbet af blot få år.

Men senest den 30. april 2023 er det endegyldigt slut for 51-årige Pieter Elbers, da parterne i fællesskab har besluttet ikke at tage hul på en tredje periode i KLM fra den 1. maj 2023. Det er, ifølge en pressemeddelelse fra KLM, sket efter tæt konsultation med bestyrelsen.

Dermed får bestyrelsen 15 måneder til at finde afløseren for Pieter Elbers.

“Kontinuiteten i KLM’s ledelse har stor gavn af at kunne komme til den beslutning på et tidligt tidspunkt. Det gør os i stand til at igangsætte en grundig proces med at finde afløseren og også tilbyde en ny koncernchef en tilstrækkelig introduktionsperiode. Det er også tidspunkt, hvor omstruktureringsplanen stort set er gennemført, hvilket positionerer KLM godt til genopretning og videreudvikling,” siger Cees ‘t Hart, der er bestyrelsesformand i KLM.

30 år i KLM
Bestyrelsesformanden fremhæver, at Pieter Elbers med 30 år i KLM og elleve år i koncernledelsen, inklusive to perioder som koncernchef, har en enorm track record og betydning for KLM, hvorfor det er vigtigt, at det er lykkedes at opnå et glidende lederskifte.

Pieter Elbers blev ansat i KLM i 1992 og har haft stillinger som direktør for Network & Alliancer, regionsdirektør i Japan & Korea samt direktør for KLM i Middelhavsregionen.

Den afgående koncernchef afløste i efteråret 2015 Camiel Eurlings, der havde fungeret som koncernchef siden sommeren 2013, da han tog over efter Peter Hartman, der gik på pension.

“Efter to valgperioder, mere end otte år, som koncernchef for KLM, overdrager jeg stafetten med fuld tillid. Det siger sig selv, at jeg er forpligtet til at støtte KLM i denne overgang til ny ledelse,” lyder det fra Pieter Elbers.

“Jeg er meget stolt af denne virksomhed og dens fantastiske medarbejdere. Især i disse hektiske og svære tider er de fortsat KLM’s styrke. Min 30-årige karriere hos den blå KLM-familie har været en ufattelig smuk rejse, som jeg altid vil værne om. Jeg nyder meget samarbejdet med mine kollegaer og ser frem til dette i den kommende periode.”

Mulig kandidat i Stockholm
Nu skal KLM på jagt efter en ny koncernchef. Et oplagt emne kunne hedde Anko van der Werff, der i dag sidder i et kontor i Frösundavik i Stockholm, hvor han i et halvt år har været topchef for SAS. Timingmæssigt er det dog et uheldigt tidspunkt, og samtidig er det givetvis for tidligt – med begrænset CEO-erfaring –  at overtage rollen som topchef i et af Europas største flyselskaber.

Hollandske Anko van der Werff var fra 2006 til 2009 regionsdirektør hos KLM i Sverige, Finland og Baltikum, og sidenhen har han fortsat karrieren i ledende stillinger hos Qatar Airways, AeroMexico og senest som CEO hos colombianske Avianca, inden SAS lokkede.

Om skiftet til SAS sagde hollænderen i oktober.

“Jeg er nødt til at være meget tydelig om, at det udelukkende var en personlig beslutning på mange fronter. Jeg blev personligt mere og mere frustreret over, at skoler var lukkede (som følge af COVID-19, red.), hvor vi boede. Mine børn havde ikke været i skole i omkring 16 måneder, ikke én eneste dag. Ingen skole, ingen skolegård, ingen legepladser, ingen venner og ingen sportsaktiviteter i lad os sige halvandet år,” forklarede Anko van der Werff i et interview til Routes Online.

 

Relaterede artikler:

Hollænder bliver ny koncernchef i SAS

“Vi har bundet kontinenterne sammen i 100 år”

KLM-koncernchef forlader sin stilling