KLM-strejke kan bryde ud torsdag aften

En stor del af KLM’s jordpersonale forventes at indlede en strejke torsdag aften efter selskabet afviste en række krav i ny overenskomst for 14.500 KLM-ansatte.

Det hollandske flyselskab KLM’s operationer i Amsterdam Schiphol-lufthavnen risikerer torsdag aften at blive kraftigt påvirket af en strejke, som jordpersonalet har bebudet efter at KLM tirsdag afviste en række krav fra fagforeningen FNV til en ny overenskomst.

Det er endnu uvist om strejken bliver en realitet samt hvor omfattende og langvarig den bliver. Men striden står om en ny overenskomst for omkring 14.500 ud af KLM’s i alt 32.000 ansatte, så der er umiddelbart basis for en massiv strejke, der vil kunne ramme selskabet hårdt.

Trække strejkevåbnet
Efter at KLM havde fremlagt sit endelige udkast til en ny overenskomstaftale, så kom FNV i sidste uge på banen og krævede, at KLM senest mandag skulle acceptere en række ultimative krav fra fagforeningen. Krav, der handlede om de fremtidige løn- og ansættelsesvilkår for dele af KLM’s lufthavnspersonale. Gjorde KLM ikke det, så ville FNV’s medlemmer nedlægge arbejdet tirsdag i denne uge. I første omgang indvilgede KLM i at se på kravene. KLM trak betænkningstiden ud over tidsfristen og kom tirsdag aften i sidste ende frem til, at man ikke agtede at acceptere kravene, hvoraf en del ikke tidligere havde været på forhandlingsbordet.

Derfor bebudede FNV onsdag, at man torsdag aften kl. 18 vil trække strejkevåbnet.

KLM er af den opfattelse, at det havde fremlagt et afbalanceret aftaleforslag, der tilbyder vækst, beskæftigelsesmuligheder og økonomiske fordele for selskabets medarbejdere. Eventuelle yderligere tilpasninger af forslaget vil ifølge KLM give højere omkostninger, som vil presse KLM ud af markedet og gøre selskabets vækstplaner og ambitioner umulige at realisere.

Nedgang i omsætningen
Strejken kan dårligt nok komme på et dårligere tidspunkt for KLM. Flyselskabets søsterselskab Air France er nemlig lige nu ramt af en ugelang strejke blandt store dele af sit kabinepersonale. Det har ført til en hel del aflysninger af Air France-flyvninger. I mange tilfælde sendes de berørte passagerer med KLM-fly via Amsterdam. Det bliver nu vanskeligere, hvis jordpersonalet i aften vælger at nedlægge arbejdet.

Samtidig med at Air France’ kabinepersonale onsdag morgen fremlagde Air France-KLM koncernen sit regnskab for andet kvartal af 2016. Det viste en nedgangen i omsætningen på 5,2 procent og en resultatfremgang på 171 mio. euro til 728 mio. euro. Koncernen fastholder sine tidligere udmeldte forventninger til resultatet for hele året, men advarer om, at den seneste tids terrorangreb i Frankrig kan påvirke lysten til at rejse til Frankrig og dermed smitte af på Air France-KLM.

 

 

Relaterede artikler:

KLM afviser ultimatum

Risiko for KLM-strejke tirsdag

Air France-strejke rammer CPH-rute hårdt

Omfattende Air France-strejke starter onsdag