Kort nyt om coronakrisen

Følg med i vores opsummering af internationale luftfartsnyheder om COVID-19, der i øjeblikket påvirker flyselskaber og lufthavne over hele verden.

 • Stor tilbagegang for München Lufthavn

  (10-07-20 – 13.40) Efter flere års kontinuerlig vækst har coronakrisen fået i trafikken i Münchens Lufthavn til at falde i år.

  I første halvår fald antallet af passagerer med cirka 15 millioner til knap 7,8 millioner passagerer, mens antallet af starter og landinger i lufthavnen faldt fra over 200.000 i samme periode sidste år til omkring 87.000 i år.

  Siden midten af ​​juni, da rejsebegrænsningerne inden for EU blev ophævet, er der dog langsomt kommet gang i trafikken igen, og i den første uge af juli kunne Münchens Lufthavn tælle over 100.000 passagerer.

 • NAC får aftale om gældsudsættelse

  (10-07-20 – 11.50) Nordic Aviation Capital (NAC), som er verdens største regionale flyleasingselskab, har fået grønt lys fra selskabets långivere til en gældsudsættelse for en del af betalingen af renter og hovedstol på selskabets lån de næste 6-12 måneder.

  Aftalen vil sikre NAC’s stabilitet i takt med, at luftfartsmarkedet gradvist kommer sig, meddeler selskabet.

  ”COVID-19-pandemien har haft en alvorlig indflydelse på virksomheder over hele verden i alle sektorer, men især for rejsebranchen. Som det er tilfældet med andre leasingselskaber, har vi set en række af vores lejere blive hårdt udfordret i løbet af pandemien, og vi har givet dem udskydelse af betaling svarende til 40 procent af vores indtægter i de seneste seks måneder,” siger Søren M. Overgaard, koncernchef i Nordic Aviation Capital.

  NAC har blandt andet kontor i Billund Lufthavn. Selskabet blev i sin tid stiftet af danske Martin Møller, som stadig er storaktionær i selskabet ligesom EQT Partners, KIRKBI Invest og GIC.

 • LATAM Brasil søger konkursbeskyttelse

  (10-07-20 – 11.50) I slutningen af maj søgte Latinamerikas største flyselskab, LATAM Airlines Group, om konkursbeskyttelse i USA – den såkaldte Chapter 11-beskyttelse – for selskabet og dets datterselskaber i Chile, Peru, Colombia, Ecuador og USA. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  LATAM’s datterselskaber i Argentina, Brasilien og Paraguay var ikke omfattet af Chapter 11-beskyttelsen, men nu har det sydamerikanske selskab også set sig nødsaget til at søge om Chapter-11-beskyttelse for det brasilianske datterselskab LATAM Airlines Brasil (tidligere kendt som TAM).

  Ved at inkludere det brasilianske datterselskab, som er LATAM’s største enhed, får selskabet nemmere ved at få adgang til finansiering, siger LATAM.

  LATAM har netop sikret 1,3 milliarder dollar i finansiering fra det amerikanske investeringsfirma Oaktree Capital Management.

 • Finnair skruer op for rutenetværket

  (09-07-20 – 13.02) Fra den 13. juli åbner Finland sine grænser for alle rejser fra en række europæiske lande, og tråd med denne åbning begynder flyselskabet Finnair også at øge sin trafik.

  I juli vil Finnair have mellem 70 og 80 envejsflyvninger om dagen til finske, europæiske og asiatiske destinationer. I juli betjener Finnair omkring 30 destinationer i Europa og flyver derudover til Tokyo, Seoul og Hong Kong. Antallet af destinationer og frekvenser vil stige hen mod efteråret.

  ”Ændringer i rejserestriktioner afspejles hurtigt i bookinger af vores fly, og vi kan tydeligt se, at folk har et behov og et ønske om at rejse,” siger Ole Orvér, kommerciel direktør i Finnair.

 • Czech Airlines genoptager rute til København

  (09-07-20 – 12.17) Czech Airlines vil fra 24. juli genoptage flyvningerne mellem Prag og København. Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

  Det tjekkiske selskab har i den første uge af juli også genoptaget ruterne fra Prag til Göteborg, Helsinki, Madrid , Rom, Barcelona og Odessa.

  Tilbage i maj/juni genoptog Czech Airlines  flyvninger til Stockholm, Keflavik, Amsterdam, Frankfurt, Paris, Bukarest, Košice, Budapest og Kyiv, ligesom selskabet 25. juni lancerede en ny rute til London Heathrow.

   

 • Thai-rute til CPH tidligst i gang til september

  (09-07-20 – 09.47) I juni meddelte Thai Airways officielt, at selskabet planlagde at starte op på ruten mellem København og Bangkok igen 17. juli. Thais danske kontor sagde dog samtidig, at tidspunktet for opstarten stadig var usikkert.

  Nu meddeler Thai Airways, at ruten til København er aflyst indtil 31. august, og dermed er der tidligst udsigt til, at ruten bliver genoptaget fra september.

  Thai meddeler samtidig, at ruten mellem Stockholm Arlanda og Bangkok er annulleret indtil 24. oktober – altså i hele sommerfartplanens periode.

 • Tusindvis af Airbus-medarbejdere i protest

  (08-07-20 – 17.22) Tusindvis af Airbus-medarbejdere i Frankrig og Tyskland protesterede onsdag mod flyproducentens planer om at reducere medarbejderstaben med 15.000 job.

  I Toulouse Lufthavn i Frankrig, hvor Airbus er baseret, gik omkring 7.000-9.000 medarbejdere ud af fabrikshallerne og gik i optog langs en af lufthavnens startbaner i protest mod afskedigelser.

  Ved Airbus-fabrikken i Hamborg lagde ansatte 2.000 tomme stole ud som et symbol på antallet af arbejdspladser, som fabrikken står til at miste, mens ansatte i Augsburg sendte balloner med budskaber til vejrs.

 • Kabineansatte i Ryanair accepterer lønnedgang

  (08-07-20 – 17.12) Ryanairs britiske kabineansatte har accepteret en lønnedgang for at beholde deres job.

  Ifølge fagforeningen Unite er kabinemedarbejderne klar til midlertidigt at gå fem til 10 procent ned i løn til gengæld for at beholde deres job.

  For nyligt har de britiske Ryanair-piloter accepteret en midlertidig lønnedgang på 20 procent for at beskytte hovedparten af jobbene.

  Lønningerne vil stige igen til det nuværende niveau senest i 2024.

 • Canada får nyt flyselskab

  (08-07-20 – 17.01) Mod alle odds ser et nyt canadisk flyselskab dagens lys midt under coronakrisen. Navnet på det nye flyselskab er OWG – en forkortelse for off we go – og det forventer at starte flyvninger i løbet af et par måneder.

  Selskabet er etableret af det Quebec-baserede Nolinor Aviation – et charterflyselskab med 200 ansatte, som hovedsageligt flyver i USA og Canada og har eksisteret siden 1992.

  OWG har angiveligt netop fået tilladelse fra de canadiske myndigheder til at flyve internationale flyvninger. Selskabet har en flåde af renoverede Boeing 737-400 med 158 sæder og vil tilbyde regelmæssige flyvninger til destinationer i Caribien.

 • Leasingselskab annullerer ordre på 27 MAX-fly

  (08-07-20 – 17.00) Det irske flyleasingselskab Avolon har annulleret ordrer på yderligere 27 Boeing 737 MAX. Det sker efter, at selskabet i begyndelsen af april annullerede ordre på 75 MAX-fly hos Boeing.

  Herudover har Avolon også annulleret ordrer på ét Airbus A330neo -til levering i 2022 og udsat leveringen af tre Airbus A320neo fra 2020/21 til 2022.

  ”Andet kvartal var en udfordrende periode for luftfartssektoren, da COVID-19 påvirkede industrien på en hidtil uset global skala, hvilket har medført fortsat usikkerhed omkring tempoet og tidspunktet for en bedring. De kommende måneder vil være vanskelige, men vi har erfaring og balance til at styre gennem denne modvind,” siger selskabets koncernchef Dómhnal Slattery.

 • Wizz Air lancerer nye ruter fra Hamborg

  (07-07-20 – 21.34) Wizz Air har trods coronkrisen fra begyndelsen af juli lanceret tre nye ruter fra Hamborg Lufthavn.

  Fra den 3. juli flyver Wizz Air to gange om ugen til Lviv i Ukraine. Flyselskabet åbner også en ny rute til Chișinău i Moldova fra den 16. juli og til den serbiske hovedstad Beograd fra den 17. juli.

  Der vil være to flyvninger om ugen til Chișinău og tre til Beograd.

  Fra den 24. juli vil Wizz Air også flyve to gange om ugen fra Hamborg til Tirana i Albanien. Desuden udvider flyselskabet sin nuværende service til Bukarest med fire flyvninger om fra 9. august.

 • SAS annullerer flyvninger mellem Sverige og Grækenland

  (07-07-20 – 21.33) SAS har annulleret alle flyvninger mellem Sverige og Grækenland frem til den 15. juli.

  Det skyldes, at de græske myndigheder i øjeblikket ikke tillader direkte fly fra Sverige at lande i Grækenland på grund af smittetrykket med coronavirus i Sverige.

  Det drejer sig om fly fra Stockholm Arlanda til henholdsvis Athen og Thessaloniki.

  SAS henviser i stedet svenske passagerer til fly fra Københavns Lufthavn til Athen.

 • Royal Air Maroc vil afskedige en tredjedel af de ansatte

  (07-07-20 – 21.32) Royal Air Maroc vil på grund af coronakrisen afskedige omkring en tredjedel af selskabets piloter og kabinepersonale. Det skriver Morocco World News.

  Samtidig vil det afrikanske Oneworld-selskab tage omkring 20 fly ud af flåden – heriblandt fire Boeing 787 og omkring 12 Boeing 737. Selskabets flåde består i øjeblikket af 59 fly.

  Royal Air Maroc har tabt 109,1 millioner dollar hver måned på grund af coronakrisen.

 • United Airlines varsler fyringer

  (07-07-20 – 21.31) Amerikanske United Airlines er begyndt at give titusindvis af selskabets medarbejdere besked om potentielle afskedigelser eller midlertidige afskedigelser fra oktober.

  United har allerede annonceret planer om at nedlægge 3.400 lederjob – svarende til cirka 30 procent af det samlede antal ledere i selskabet.

  For kun en uge siden sagde United, at en stigning i antallet bookinger ville give den mulighed for at gennemføre flyvninger svarende til 40 procent af niveauet i august sidste år.

  Men i en præsentation til medarbejderne mandag sagde United, at antallet af aflysninger er steget igen, efter at føderale og lokale myndigheder har udstedt karantæneordrer for rejsende fra coronavirus hot spots.

 • Spæd trafikstart i Aarhus Lufthavn

  (06-07-20 – 15.51) Aarhus Lufthavn havde i juni kun 1.751 passagerer – en tilbagegang på 96,4 procent i forhold til juni sidste år, hvor 48.654 benyttede lufthavnen.

  Lufthavnene ser dog alligevel passagertallet som et bevis på, at der stille og roligt er ved at komme gang i hjulene igen, da der de to forudgående måneder slet ikke var nogen passagerer i Aarhus Lufthavn på grund af coronanedlukningen.

  SAS genåbnede i begyndelsen af juni måned indenrigsruten mellem Aarhus og København, og den 30. juni lancerede flyselskabet en daglig sommerrute mellem Aarhus og Oslo.

  Den 2. juli startede DAT endvidere sommerflyvninger mellem Aarhus og Bornholm, ligesom Ryanair også er tilbage på afgangstavlen i Aarhus Lufthavn med afgange til London Stansted.

 • SWISS indfører krav om ansigtsmasker

  (06-07-20 – 14.26) De schweiziske myndigheder har besluttet at gøre brug af ansigtsmasker obligatorisk på al offentlig transport.

  Flyselskabet SWISS har på den baggrund valgt med øjeblikkelig virkning at indføre et krav om, at passagerer skal bære ansigtsmasker ombord på selskabets fly.

  Børn under seks år er dog ikke forpligtet til at bære maske, og det samme gælder for personer, der ikke kan bære en maske af medicinske årsager.

  Passagerer anmodes om at medbringe deres egne masker til flyrejsen.

 • Aegean Airlines tilbage i Københavns Lufthavn

  (06-07-20 – 13.41) Det græske flyselskab Aegean Airlines har startet flyvninger mellem Athen og København igen efter en pause under coronakrisen.

  Star Alliance-selskabet flyver i juli to gange om ugen – onsdage og lørdage – mellem de to hovedstæder.

  På onsdage er der afgang fra Københavns Lufthavn kl. 16.20 med ankomst i Athen kl. 20.30. På lørdage er der afgang fra København kl. 11.30 med ankomst i Athen kl. 15.40.

 • Fly fra Sverige afvises på Rhodos

  (06-07-20 – 12.38) Charterselskabet TUI sendte i sidste uge de første gæster med charterfly fra Sverige til Rhodos, men ankomsten af svenske turister til ferieøen har vakt bekymring på grund af coronavirus, skriver græske medier.

  TUI’s svenske pressechef siger til Aftonbladet, at der var tale om en særlig ”markedsføringsflyvning” med turister, journalister og selskabets egne medarbejdere, som selskabet havde fået tilladelse til af de græske myndigheder.

  De græske myndigheder har dog nu besluttet at inddrage tilladelsen for det næste TUI-fly, der skulle have lettet mod Rhodos på torsdag den 9. juli

  TUI vil nu sende et tomt fly til den græske ferieø for at flyve de passagerer hjem, der blev transporteret til Grækenland i denne weekend.

  SAS har ifølge Aftonbladet også været nødt til at aflyse flere fly fra Sverige til Grækenland i weekenden på grund af indrejserestriktioner.

 • EU godkender hjælpepakke til airBaltic

  (05-07-20 – 21.08) EU-Kommissionen har godkendt den lettiske regerings hjælpepakke til airBaltic via en investering 250 millioner euro (1,86 milliarder kroner).

  ”EU-Kommissionen har konkluderet, at forøgelsen af airBaltics aktiekapital vil bidrage til at overvinde de økonomiske konsekvenser af COVID-19-pandemien i den lettiske økonomi som helhed. I øjeblikket er vi allerede på vej til bedring og vi værdsætter det lettiske samfund og regeringens tillid til flyselskabets fremtid,” siger airBaltics koncernchef Martin Gauss.

   

 • Britiske flyselskaber dropper sag mod regering

  (05-07-20 – 20.12) De tre britiske flyselskaber British Airways, easyJet og Ryanair har opgivet af føre en retssag mod den britiske regering om reglerne om 14 dages karantæne for passagerer, der rejser ind i Storbritannien.

  De tre flyselskaber har valgt at droppe sagen, da den britiske regering har besluttet at undtage 59 lande og territorier fra karantænereglerne.

  Undtagelserne gælder kun ved indrejse til England og ikke til Wales, Skotland og Nordirland, som har besluttet at følge deres egne regler.