Følg med i vores løbende opsummering af korte nyheder om flyselskaber og lufthavne over hele verden.

Kort nyt

Følg med i vores løbende opsummering af korte nyheder om flyselskaber og lufthavne over hele verden.

 • Qatar Airways-topchef med dystre forudsigelser

  (19-01-21 – 07:05) Qatar-topchefen Akbar Al Baker, der oprindeligt stillede spørgsmålstegn ved, om coronavirus kunne smitte, har igen ytret sig om sygdommen og påvirkningen af luftfarten.

  I en tid, hvor optimismen vender tilbage til mange flyselskaber, er Qatar-bossen mere forbeholden.

  “Indtil og medmindre at videnskaben giver svar på alle disse spørgsmål, som folk har om sygdommen eller effekten af vaccinationen, tror jeg ikke, at rejser vil komme tilbage til 2019-niveauer i overskuelig fremtid,” siger Akbar Al Baker.

   

 • Grønt lys til Boeing 737 MAX i Canada

  (19-01-21 – 07:00) De canadiske transportmyndigheder, Transport Canada, har endeligt givet godkendelse til, at MAX-flyene kan komme på vingerne igen.

  Godkendelsen gælder fra onsdag den 20. januar 2021, og dermed kan Air Canada, West Jet og Sunwing Airlines atter gøre brug af de MAX-fly, der har været groundet siden marts 2019 efter to dødsulykker i Indonesien og Etiopien, hvor samlet 346 mennesker omkom.

 • Fra 71,4 til 8.8 millioner flypassagerer i Hongkong

  (18-01-21 – 12:05) Hong Kong International Airport har offentliggjort passagertallet for 2020. I lighed med andre større internationale lufthavne, har COVID-19-pandemien fået passagertallet til at styrtdykke.

  I 2019 var lufthavnen i den tidligere britiske kronkoloni den 13. største i verden målt på antallet af passagerer. I 2020 faldt passagertallet dog med hele 87,8 procent fra 71,4 til blot 8,8 millioner passagerer.

  Faldet i fragtmængder blev dog kun på syv procent.

 • Italien forbyder indrejse fra Brasilien

  (18-01-21 – 12:00) Den italienske sundhedsminister har besluttet at forbyde alle flyvninger fra Brasilien til Italien på grund af en ny coronavirus-variant, som også har fået Storbritannien til at lukke ned for det sydamerikanske land.

  Herudover vil alle, der har transiteret i Brasilien i løbet af de seneste 14 dage, får forbud mod indrejse i Italien. Reglerne vil foreløbigt gælde frem til den 31. januar 2021.

  ”Det er afgørende for vores forskere at undersøge den nye virusstamme. I mellemtiden tager vi en meget forsigtig tilgang,” forklarer den italienske sundhedsminister til Reuters.

 • Forbyder ankommende passagerer fra Sydamerika og Portugal

  (15-01-21 – 15:20) Storbritannien besluttede torsdag at forbyde ankomster fra lande i Sydamerika og Portugal (europæisk gateway fra Sydamerika, red.) for at forhindre udbredelsen af en ny coronavariant fra Brasilien.

  Den brasilianske coronavariant skulle angiveligt have nogle af de samme egenskaber som de varianter, der først blev identificeret i Storbritannien (B.1.1.7) og Sydafrika (B.1.3.5.1).

  Den britiske regering erkender efter massiv kritik fra Portugal, at der er tale om en præventiv foranstaltning.

  “Som med den variant, vi så i Kent (det sydlige England, red.) eller den i Sydafrika, er det interessant nok for os at anlægge denne forsigtighedsstrategi for at stoppe alle disse flyvninger fra Brasilien og Sydamerika,” siger den britiske transportminister Grant Shapps, ifølge Reuters, til Sky News.

   

 • Det hårdeste år i Deltas historie

  (15-01-21 – 07:00) Amerikanske Delta Air Lines kom ud af 2020 med et korrigeret underskud før skat på 9,0 milliarder dollars, eller hvad der svarer til mere end 55 milliarder kroner.

  Årets fjerde kvartal viste et underskud før skat på 2,1 milliarder dollars (12,85 milliarder danske kroner.)

  “Vores kvartalsresultat i december indrammede det hårdeste år i Deltas historie…Mens vores udfordringer fortsætter i 2021, er jeg optimistisk omkring, at dette bliver et år med opsving og et vendepunkt, der resulterer i en endnu stærkere Delta, der vender tilbage til omsætningsvækst, rentabilitet og likviditetsoverskud,” siger koncernchef Ed Bastian i en kommentar.

 • 1.100 Norwegian-ansatte i Gatwick mister deres job

  (14-01-21 – 17:15) Torsdagens udmelding om, at Norwegian vil nedlægge langdistanceforretningen kommer til at betyde jobtab i Italien, Frankrig, Storbritiannien og USA.

  Alene på den store base i London Gatwick Airport er der udsigt til, at omkring 1.100 piloter og kabineansatte mister deres job. Det skriver BBC.

   

   

 • København er største Icelandair-destination

  (14-01-21 – 07:10) Icelandair har opdateret sit trafikprogram for perioden fra den 13. januar til den 7. marts 2021. Det skriver The Aeronetwork.

  I alt otte ruter vil være tilgængelige med København som den mest frekvente destination fra Keflavik International Airport.

  • Amsterdam (2 gange ugentligt)
  • Boston (4 gange ugentligt)
  • Frankfurt (1 gang ugentligt fra 20. februar)
  • København (1 gang dagligt)
  • London Heathrow (1 gang ugentligt/ 2 gange fra 24. januar)
  • München (1 gang ugentligt fra 13. februar)
  • Paris CDG  (2 gange ugentligt fra 1. marts)
  • Stockholm Arlanda (2 gange ugentligt fra 4. marts)

   

 • Ingen Casablanca-rute fra CPH

  (14-01-21 – 07:05) Royal Air Maroc har opdateret sit sommertrafikprogram fra 28. marts til 30. oktober 2021. Det betyder samtidig, at en lang række ruter er blevet fjernet som følge af coronakrisen.

  Ifølge The Aeronetwork vil ruterne til Casablanca fra København og Stockholm ikke blive udbudt i sommertrafikprogrammet.

 • Air Canada skærer yderligere 1.700 stillinger

  (14-01-21 – 07:00) Ny rejserestriktioner i Canada har fået Star Alliance-selskabet Air Canada til at annoncere, at man vil fjerne yderligere 1.700 stillinger, heraf 200 i Air Canada Express.

  Det hænger sammen med kapacitetsreduktioner på 25 procent, hvormed end række ruter vil blive indstillet. Således har Air Canada besluttet, at der indtil videre ikke skal flyves til Gander, Goose Bay og Fredericton samt til Yellowknife, Prince Rupert og Kamloops fra den 23. januar.

  Med den seneste kapacitetsreduktion vil Air Canada i første kvartal af 2021 blot udbyde 20 procent af det trafikprogram, der var gældende i samme periode i 2019.

 • USA indfører krav om negativ COVID-19-test

  (13-01-21 – 08:35) De amerikanske myndigheder har besluttet med virkning fra den 26. januar 2021 at indføre krav om en negativ COVID-19-test for alle indrejsende til USA. Testen skal være taget inden for 72 timer før afrejsetidspunktet.

 • Lavprisflyselskab aflyser resten af vinteren

  (13-01-21 – 08:30) Det britiske lavprisflyselskab Jet2.com tager nu konsekvensen af den hårde britiske nedlukning og de mange restriktioner for rejsende fra Storbritannien.

  Selskabet aflyser alle flyvninger frem til og med den 25. marts 2021 og oplyser samtidig, at alle passagerer vil modtage en mail herom og vil blive tilbudt fuld refundering.

   

   

 • 420 millioner flypassager i Kina i 2020

  (13-01-21 – 07:10) Trods COVID-19-pandemiens oprindelige udbrud i Wuhan i Kina i begyndelsen af 2020, har den kinesiske luftfart ikke været så hårdt ramt i løbet af året, som i resten af verden.

  I alt 42o millioner passagerer rejste med fly i Kina i 2020, og det svarer til en tilbagegang på 36,3 procent i forhold til 2019. I årets fjerde kvartal var tilbagegangen blot på 15,8 procent, hvormed virkningerne af coronakrisen er aftagende.

  I 2021 forventes passagerniveauet at komme tilbage på omkring 90 procent af niveauet fra 2019. De skriver china.org.cn.

   

 • Pressechef forlader Københavns Lufthavn

  (13-01-21 – 07:05) Københavns Lufthavn må endnu engang vinke farvel til en ansat i kommunikationsafdelingen. I efteråret var det kommunikationsdirektør Peter Goll, der forlod CPH for atter at drive egen konsulentvirksomhed.

  Den 31. januar 2021 er det sidste dag for pressechef Kenni Leth, der kom til CPH for halvandet år siden fra en tilsvarende stilling i Danske Bank. Fremover skal Kenni Leth være global pressechef i servicevirksomheden ISS.

 • Lufthansa og SWISS sætter atter Australien på programmet

  (13-01-21 – 07:00) Lufthansa og SWISS oplyser i en pressemeddelelse, at man atter kan tilbyde gode flyforbindelser til Australien. 

  Det sker som et led i et samarbejde med Singapore Airlines og Singapore Changi International Airport, hvor der er skabt en sikker luftkorridor til Australien via transferforbindelse i den sydøstasiatiske lufthavn.

  Passagererne kan via samarbejdet med Singapore Airlines flyve fra enten Frankfurt eller Zürich til Sydney, Melbourne, Brisbane, Darwin og Perth med flyskifte i Singapore.

  ”Vi ved, at tusinder af australiere er strandede i Europa og længes efter at vende hjem og være sammen med deres familier, venner og kære. Da kapaciteten mellem Europa og Australien stadig er knap, er Lufthansa, SWISS og Singapore Airlines klar til at udfylde dette tomrum,” siger Heiko Brix, der er chef for Lufthansa Group i Sydøstasien.

   

 • Finnair introducer nyt oneway-koncept

  (12-01-21 – 10:50) Finnair introducerer med virkning fra den 12. januar enkeltbilletter til specialpriser på indenrigsflyvninger og europæiske flyvninger. Hidtil har enkeltbilletter været forbeholdt de dyreste billet- og serviceklasser, mens de laveste billetpriser primært har været tilgængelige på returbilletter.

  ”Vi forventer, at rejseefterspørgslen gradvist vil stige mod og om sommeren, og vi vil øge vores tilbud i overensstemmelse hermed. Envejsprissætning er en måde at stimulere efterspørgslen på og gøre det lettere at planlægge rejser i denne situation,” siger Ole Orvér, der kommerciel direktør hos Finnair.

  Finnair fortsætter med at tilbyde fri ombooking for alle billetter, der er købt senest den 31. august 2021.

 • Qantas: 87 procent vil lade sig vaccinere for at kunne rejse

  (12-01-21 – 10:00) Australske Qantas har været en af fortalerne for kravet om gyldigt vaccinepas for at medtage passagerer på internationale flyvninger.

  Nu har selskabet fået foretaget en undersøgelse, der viser, at 87 procent af respondenterne er klar til at tage imod en COVID-19-vaccine, hvis det bliver et krav for at kunne rejse internationalt. Det skriver australske Executive Traveller.

 • Første offer efter flystyrt identificert

  (12-01-21 – 07:05) Dykkere fra den indonesiske flåde har lokaliseret det sted på havbunden i Javahavet, hvor vraget af Sriwijaya Airs Boeing 737-500 befinder sig.

  Flyvraget befinder sig på 23 meters dybde, og der er indtil videre bjærget lig- og vragdele samt personlige ejendele.

  Flyets møde med havoverfladen har været ekstremt voldsomt, hvorfor det bliver et vanskeligt arbejde at identificere de omkomne. Ifølge Reuters har myndighederne offentliggjort det første navn på en af de omkomne. Der er tale om en mandlig kabineansat, der er blevet identificeret ved hjælp af fingeraftryk.

  Myndighederne hævder også at have lokaliseret positionen på flyets to sorte bokse. Det er endnu ikke blevet bekræftet, hvorvidt de er blevet bjærget. I alt deltager 2.600 redningsfolk, 13 fly og 53 skibe i eftersøgningen for at lede efter de omkomne.

   

 • Heathrow tabte 58 millioner passagerer i 2020

  (12-01-21 – 07:00) London Heathrow Airport, der var Europas største lufthavn i 2019, havde ligesom de øvrige storlufthavne i Europa massive udfordringer i 2020 på grund af coronakrisen.

  Året endte med 22,1 millioner passagerer mod 80,1 millioner året før. Det svarer til et passagertab på 58 millioner, hvilket svarer til lidt mere end 72 procent.

  “Det sidste år har været utroligt udfordrende for luftfarten,” siger koncernchef John Holland-Kaye, Heathrow Airport.

 • Wizz Air-fly på vandvognen

  (10-01-21 – 09:05) En Airbus A320neo fra Wizz Air blev i torsdags beskadiget i Gdańsk’s Lech Wałęsa Airport ved nærkontakt med en vandvogn fra et handlingselskab.

  Flyet med registreringen HA-LJB står stadig i den polske lufthavn, men ifølge det polske medie Trojmiasto.pl var der ingen passagerer om bord på flyet, og føreren af køretøjet kom heller ikke noget alvorligt til.