Følg med i vores løbende opsummering af korte nyheder om flyselskaber og lufthavne over hele verden.

Kort nyt

Følg med i vores løbende opsummering af korte nyheder om flyselskaber og lufthavne over hele verden.

 • Kort Nyt holder sommerferie

  (30-06-21 – 07:15) Redaktionen på Kort Nyt holder en velfortjent sommerferie og vender tilbage den 2. august.

  Kort Nyt-sektionen blev oprettet i marts 2020 under coronapandemien for at sikre, at der var plads til de mange vigtige internationale nyheder, der ikke var muligt at formidle i de sædvanlige nyhedshistorier. Sidenhen har Kort Nyt-sektionen haft næsten 600.000 besøg.

  Vi ønsker vore læsere en god sommerferie.

 • Estland søger EU-godkendelse til at støtte lufthavn

  (30-06-21 – 07:10) Den estiske regerings plan om at sikre støtte til Tallinn Airport til et beløb på 20 millioner euro (cirka 150 millioner kroner) er midlertidigt sat på hold til en afklaring med EU-Kommissionen har fundet sted. Det skriver err.ee.

  Den estiske hovedstadslufthavn havde, ifølge eget udsagn, udsigt til et stort overskud i 2020, men i stedet blev der realiseret et underskud på to millioner euro som følge af coronapandemien og de efterfølgende rejserestriktioner.

  Estlands økonomi- og kommunikationsministerium bekræftede i maj, at en privat investor ville skyde 20 millioner euro i lufthavnen, men alligevel er staten blevet forsigtig omkring transaktionen og vil først rådføre sig med EU-Kommissionen inden transaktionen gennemføres.

 • Første gang nogensinde: Splinternye fly til Brussels Airlines

  (30-06-21 – 07:05) Lufthansa-selskabet Brussels Airlines har aldrig i selskabets 15-årige historie prøvet at få helt nye fly direkte fra fabrikken. Det vil der nu blive rådet bod på, da bestyrelsen i SN Airholding har godkendt anskaffelsen af tre nye Airbus A320neo til det belgiske flyselskab.

  A320neo-flyene skal erstatte A319’ere, der vil blive faset ud. Dermed vil Brussels Airlines kunne reducere brændstofforbruget med 11 procent og støjniveauet med 50 procent.

  Brussels Airlines har i dag en flåde på 38 fly, hvoraf otte er langdistancefly af typen Airbus A330, mens 16 er A320ceo og 14 A319. Gennemsnitsalderen på flyene er på lidt mere end 16 år.

   

 • Europæisk flytrafik er tilbage på 50 procent

  (30-06-21 – 07:00) Juni lader til at blive en af de største måneder rent trafikmæssigt siden pandemiens start i marts 2020. I juni har den europæiske lufttrafiktjeneste Eurocontrol indtil den 29. juni registreret, at antallet af operationer i europæisk luftrum er oppe på 50 procent i forhold til samme periode i 2019.

  Dermed er der udsigt til, at genopretningen nærmer sig det mest optimistiske scenario, der forudså 53 procent af operationerne i juni mod en middelestimat på 45 procent og et worst case-estimat på 41 procent.

   

 • Flere restriktioner mod rejsende fra Storbritannien

  (29-06-21 – 07:00) Myndighederne i Hongkong har besluttet fra på torsdag midlertidigt at forbyde alle indrejser fra Storbritannien som følge af den fortsatte spredning af den frygtede COVID-19 Delta-variant.

  Beslutningen fra Hongkong kommer i kølvandet på, at både Spanien og Portugal har indført nye restriktioner over for Storbritannien. Det er nu et krav, at der kan fremvises dokumentation for færdigvaccination eller negativ PCR-test for at kunne rejse til Mallorca og Ibiza.

  Samtidig har de portugisiske myndigheder indført karantænekrav for alle rejsende fra Storbritannien, der ikke er vaccineret.

   

 • MAX’en må igen flyve i New Zealand

  (28-06-21 – 07:15) Myndighederne i New Zealand er blandt de sidste til at godkende, at Boeing 737 MAX kan vende tilbage til lufthavne i og luftrummet over østaten i Stillehavet.

  Det er dog ikke Air New Zealand, der får gavn af lempelsen, idet selskabet ikke har det omstridte fly i flåden. Det er derimod Fiji Airways, der ser frem til at kunne genoptage flyvninger til New Zealand.

  I størstedelen af perioden med groundingen af MAX’en har Fiji Airways’ fire fly af denne type været langtidsparkeret i lufthavnen i Alice Springs.

   

 • Trafikstigning på 32 procent i CPH

  (28-06-21 – 07:10) Antallet af operationer i de europæiske lufthavne er steget eksplosivt i løbet af de seneste uger. Det rapporterer Eurocontrol.

  Københavns Lufthavn er blandt Europas 40 største lufthavne, og her har stigningen i antallet af operationer været på hele 32 procent den 24. juni i forhold til den 10. juni. Der er kun seks lufthavne i Europa, der kan præstere højere stigninger, og det er Paris-Orly, Antalya, Berlin Brandenburg, Ibiza, Prag og Budapest.

   

 • Kun én passager i A320 på en tre timers flyvning

  (28-06-21 – 07:05) En indisk forretningsmand med bopæl i De Forenede Arabiske Emirater havde onsdag i sidste uge booket billet med Air India rutenummer AI929 fra Amritsar til Dubai.

  Flyet af typen Airbus A320 med plads til 180 passagerer var imidlertid gabende tomt, så de den indiske forretningsmand måtte gennemføre den tre timer lange flyvning helt alene i det store fly. Det skriver Times of India.

  Det er i øvrigt tredje gang i løbet af kort tid, der rapporteres om indiske flyvninger, hvor der kun har været én passager ombord. Det skete også i maj på to flyvninger fra Mumbai til Dubai med henholdsvis Emirates og Air India.

 • Har transporteret 380.000 passagerer fra rederier og offshore-selskaber

  (28-06-21 – 07:00) Under coronapandemien har Qatar Airways været et af de få flyselskaber, der har opretholdt et relativt stort interkontinentalt rutenetværk.

  Det har rederier og offshore-selskaber benyttet sig af, så det har været muligt at få søfolk og montører transporteret til og fra skibe og borerigge over hele verden. Siden marts 2020 har Qatar Airways haft 380.000 passagerer ombord fra dette segment.

  I slutningen af 2020 åbnede Doha-flyselskab herudover The Mariner Lounge i Hamad International Airport, så denne vigtige kundegruppe kunne få adgang til forfriskninger og hvile på rejserne.

   

 • Air Greenland wetleaser fly hos Icelandair

  (26-06-21 – 09:30) Air Greenland har været tvunget til at wetlease en Dash 8-200 fra Icelandair for at bringe strandede passagerer fra Nuuk tilbage til deres destinationer.

  Et midlertidigt udrejseforbud fra Nuuk som følge af et formodet COVID-19-udbrud blev ophævet den 22. juni, og i alt 741 passagerer har ventet på at kunne blive fløjet videre. 

  “Vi ved, hvor meget det betyder for vores kunder, at de kan komme hjem hurtigt, og derfor er jeg glad for, at det nu er lykkedes at indleje en ekstra maskine, så vi så hurtigt som praktisk muligt får fløjet de passagerer, som har været strandet i Nuuk efter udrejseforbuddet, hjem til deres slutdestinationer,” siger kommerciel direktør Henrik Søe.

  Det er forventningen, at samtlige passagerer vil være håndteret og ombooket den 28. juni.

 • Lempelse af testkrav ved rejser til Danmark

  (25-06-21 – 07:10) Transportministeriet meddeler, at den varslede lempelse i testkravene træder i kraft den 26. juni 2021.

  Det betyder, at der fremover kun stilles krav om test forud for ombordstigning på flyvninger til Danmark fra røde lande og regioner. Samtidig udvides testkravet fra 48 til 72 timer før afgang, men til gengæld skal testen være en PCR-test.

  Uanset afrejseland skal udlændinge med fast bopæl i udlandet fortsat kunne fremvise en negativ PCR-test, der er foretaget senest 72 timer inden indrejse til Danmark eller en negativ antigentest, der er foretaget senest 48 timer inden indrejse til Danmark. Denne test skal dog ikke fremvises ved ombordstigning på fly til Danmark, men kan blive kontrolleret i lufthavnen ved ankomst.

   

 • Terminal 1 i Dubai er genåbnet

  (25-06-21 – 07:05) Dubai International Airport har genåbnet Terminal 1 og området med D-gates efter at have været lukket siden den 25. marts 2020 som følge af coronapandemien.

  Der er tre terminaler i Dubais internationale lufthavn, og Terminal 1 benyttes af de udenlandske flyselskaber. Terminal 3 er dedikeret til Emirates, mens Terminal 2 er forbeholdt flydubai og andre lavprisflyselskaber.

  Første flyvning efter genåbningen var Flynas XY201 fra Riyadh i Saudi-Arabien.

 • Finnair vil genoptage yderligere tre interkontinentale ruter

  (25-06-21 – 07:00) Finnair har netop opdateret sig trafikprogram, og det betyder, at yderligere tre interkontinentale ruter er planlagt til genstart i slutningen af 2021 og begyndelsen af 2022. 

  Fra den 3. december vil Finnair igen flyve fra Helsinki til Osaka, mens Nagoya først kommer i trafikprogrammet fra den 1. februar 2022. Til gengæld er det planen at genåbne ruten til New Delhi fra den 12. december. Det skriver theaeronetwork.

   

 • Ryanairs første Boeing 737 MAX-8200 i drift

  (24-06-21 – 11:00) Den første Boeing 737 MAX 8200 til Ryanair ankom i sidste uge til Dublin efter en leveringsflyvning fra Seattle Boeing Field på den amerikanske vestkyst.

  Flyet er allerede i drift, da det onsdag aften gennemførte en flyvning til basen i London Stansted på det ordinære rutenummer FR272. 

   

 • Austrian afslutter “preighter”-flyvinger

  (24-06-21 – 07:05) Efter 15 måneder, hvor to langdistancefly fra Austrian Airlines har været indrettet som såkaldte “preighters” (sammentrækning af passenger og freighter, red.), med transport af fragt i passagerkabine, skal flyene nu tilbage i passagertrafik.

  Det er to Boeing 777-200, der har fløjet frem og tilbage mellem Asien og Europa under coronapandemien. Det er blevet til 159 flyvninger fra Asien til Europa med 200 millioner millioner ansigtsmasker, 30 millioner testkits og 15 millioner handsker.

  Undervejs har der været hjælp fra Boeing 767′ ere med de mange flyvninger til Østrig, Tyskland og Italien.

 • 50 milliarder kroner til amerikanske lufthavne

  (24-06-21 – 07:00) Den amerikanske forbundsregering har bevilget 8,0 milliarder dollars – omkring 50 milliarder kroner – til lufthavne over hele landet som støtte til genopretning af trafikken efter pandemien.

  Omkring 6,5 milliarder dollars bliver fordelt i forhold til antallet af afgående passagerer, mens 800 millioner dollars vil blive brugt til at give huslejenedsættelse til forretninger og spisesteder i lufthavnene. Det skriver ABC News.

  Betingelsen for støtte er, at mindst 90 procent af arbejdsstyrken fra før pandemien er blevet bevaret. Der er omkring 500 kommercielle lufthavne i USA, og flere hundrede lufthavnen ventes at få del i pengene. En af de store modtagere vil være Seattle-Tacoma International med 115 millioner dollars efterfulgt af Philadelphia International med 74,3 millioner dollars.

 • Endnu en Airbus A350 til SAS

  (23-06-21 – 17:30) SAS har onsdag taget imod selskabets sjette Airbus A350-900. Flyet med rutenummer SK9154 landede i Københavns Lufthavn kl. 14.39 efter to timers flyvning fra Toulouse.

  Samlet har SAS bestilt otte A350’ere, og det seneste eksemplar har fået registreringen SE-RSF.

   

 • Jet Airways-comeback rykker et skridt nærmere

  (23-06-21 – 07:05) En konkursdomstol i Indien har tirsdag godkendt en rekonstruktionsplan for Jet Airways, der indledte konkursbehandling i april 2019. Det skriver indiske medier.

  Det indiske flyselskab bliver genoplivet med hjælp fra britiske Kalrock Capital og den velhavende forretningsmand Murari Lal Jalan, der holder til i De Forende Arabiske Emirater.

  Ifølge rekonstruktionsplanen skal Kalrock-Jalan-konsortiet betale boets kreditorer 12 milliarder rupees (en milliard danske kroner) i løbet af en periode på fem år. De samlede krav i boet blev opgjort til et beløb, der svarer til mere end 12,9 milliarder kroner.

  Det er hensigten, at Jet Airways skal reetableres som et fullservice-selskab med i første omgang 30 fly.

 • Emirates indsætter ekstra afgange fra CPH

  (23-06-21 – 07:00) Emirates oplyser, at selskabet i perioden fra den 14. til 25. oktober indsætter seks ekstra afgange til Dubai for at imødekomme en stigende efterspørgsel i forbindelse med efterårsferien.

  De seks afgange er med en to klasses Boeing 777, der afgår fra København kl. 21.40 og ankommer næste morgen kl. 06.00 lokal tid i Dubai International Airport.

  “Vi er glade for, at vi med kort varsel kan efterkomme danskernes ønske om at flyve ud i verden sammen med os, og det er tydeligt, at der er en stor, opsparet rejselyst hos rigtig mange. De ekstra afgange er super attraktive, fordi du flyver om natten og ankommer udhvilet til Dubai om morgenen med hele dagen foran dig,” siger landechef Morten Balk fra Emirates i Danmark.

   

   

 • Forlader Aalborg Lufthavn efter 12 år

  (22-06-21 – 15:25) Rikke Mølgaard, der er salgs- og marketingdirektør i Aalborg Lufthavn, har opsagt sin stilling til fratræden ved udgangen af oktober måned.

  Rikke Mølgaard har været ansat 12 år i Aalborg Lufthavn og vil fremover bruge flere kræfter på bestyrelsesarbejde.

  “Rikke har ydet en kæmpe indsats for Aalborg Lufthavn gennem mange år og har været en stor del af den transformation, som lufthavnen har gennemgået fra provinslufthavn til en international lufthavn. Med sine strategiske evner indenfor salg, marketing og digitalisering har hun en meget stor aktie i den stærke position Aalborg Lufthavn har i markedet og hos de rejsende,” udtaler lufthavnsdirektør Niels Hemmingsen.