Smog ligger som en tung dyne over Indira Gandhi International Airport i New Delhi (Foto: ANI News)

Kraftig smog forstyrrer flytrafik i Indien

Kraftig smog førte i weekenden til massive forsinkelser, aflysninger og omdirigering af fly i Indiens hovedstad New Delhi.

Den indiske hovedstad New Delhi har de seneste dage været ramt af en voldsom smog, som har lagt sig tæt over byen. Smoggen er den værste, der er registreret i den indiske millionby i mere end tre år og udover at være stærkt generende for byens indbyggere, har smoggen også medført massive forstyrrelser i flytrafikken.

Op til 37 fly fra selskaber som Air India og SpiceJet måtte søndag omdirigeres fra Indira Gandhi International Airport til lufthavnene i Jaipur, Amritsar og Lucknow. Samtidig blev 19 fly aflyst, og flere end 250 afgange og 300 ankomster forsinket, hvilket berørte tusindvis af passagerer.

Sigtbarheden på begge landingsbaner i lufthavnen var i en periode søndag formiddag nede på 600 meter.

Indira Gandhi International Airport i Delhi er Indiens travleste lufthavn og håndterer omkring 1.400 fly om dagen.

Flyselskaber overrasket over smog
Smog er et tilbagevendende problem i New Delhi, og de indiske flyselskaber forbereder sig normalt til at operere under forhold med lav sigtbarhed gennem planlægning og disponering af piloter, som er trænet til at lande fly i situationer med lav sigtbarhed.

Denne gang blev flyselskaberne imidlertid overrasket over omfanget af smog så tidligt i vintersæsonen, hvor smogproblemerne i Delhi typisk er størst, skriver indiske medier.

”Vi træner et vist antal piloter til at operere under dårlige sigtbarhedsforhold. Fra den første uge i december disponerer vi dem normalt til fly, der opererer ud af nordindiske lufthavne i de tidlige morgentimer. Imidlertid blev der ikke taget højde for sådanne forhold i den første uge i november,” siger en talsmand for det nationale flyselskab Air India ifølge Business Standard.

Flere årsager til smogproblem
New Delhi har over 18 millioner indbyggere og 8,8 millioner registrerede biler, hvilket er flere end nogen anden indisk by, skriver CNN.

Forurening i byen forværres om vinteren, når temperaturerne falder, og landmændene på sletterne uden for byen afbrænder marker efter høsten. Røg fra fyrværkeri, som brændes af som en del af den hinduistiske lysfestival Diwali, er også med til at øge smog-niveauet i storbyen.

 

Relaterede artikler:

Monsunregn sender indiske fly af banen

Fly landede i syvende forsøg

Air India øger mellem Delhi og København