En Boeing 737-800 fra det indiske flyselskab SpiceJet havnede uden for landingsbanen under landing i Mumbai. Foto: Aviation Herald

Monsunregn sender indiske fly af banen

I løbet af ugen har flytrafikken i Indien været udfordret af kraftigt regnvejr. Det har resulteret i flere hændelser, hvor fly ved landing er skredet ud over banen.

Indien har været hårdt plaget af monsunregn i den seneste tid. Den kraftige regn besværliggør en smidig flytrafik, og piloterne bliver særligt udfordret ved landing.

Siden i mandags har der således været seks hændelser med fly, der enten er endt uden for landingsbanen, eller hvor halen har ramt banen ved landing. Samtlige personer om bord på flyene skal være sluppet uskadte fra hændelserne.

De tre indiske flyselskaber SpiceJet, Air India Express og GoAir har været involveret i henholdsvis tre, to og én hændelse i de indiske lufthavne. Det har ført til, at de indiske luftfartsmyndigheder, DGCA (Directorate General of Civil Aviation), har suspenderet samtlige af de 12 piloter, der har været involveret i hændelserne. Det skriver det indiske medie Business Today.

Baneoverkridelser og ødelagte haler
I søndags havnede en Bombardier Dash 8-Q400 fra det indiske lavprisflyselskab SpiceJet uden for landingsbanen i Surat på grund af de svære vejrbetingelser. Dagen efter endte en Boeing 737-800 i græsset 160 meter ude over landingsbanen i Mumbai, da piloterne ikke evnede at bremse flyet op i rette tid på den våde asfalt efter en flyvning fra Jaipur.

Om tirsdagen opstod den tredje hændelse med et fly fra SpiceJet, og denne gang var der også tale om en Boeing 737-800. Ved denne hændelse gled flyet af landingsbanen i Kolkata, hvor det ødelagde fire banelys, inden piloterne fik det tilbage på banen og videre ind til terminalen på normal vis.

Air India Express’ to hændelser fandt sted søndag og tirsdag. Først havnede en Boeing 737-800 uden for landingsbanen i Mangalores lufthavn, inden halen på et fly af samme type ramte banen under en landing i Calicut efter en flyvning fra den saudiarabiske by Dammam.

GoAirs hændelse skete i søndags, da halen på et Airbus A320-fly ligeledes ramte banen under en landing. Flyet fra det indiske lavprisflyselskab var af sted på en rute fra Bangalore til Ranchi.

Værste monsunregn i 14 år
SpiceJet-flyet, der i mandags endte i græsset i Mumbai-lufthavnen, blev først fjernet fra området efter flere dage, skriver nyhedsbureauet Reuters fredag. Det er endnu uklart, hvorvidt landingsbanen ville blive åbnet med det samme. Siden den mislykkede landing er hundredvis af flyvninger blevet aflyst eller omdirigeret til andre lufthavne. Indiens næststørste lufthavn har udelukkende haft mulighed for at bruge den ene af to landingsbaner, hvilket altså har betydet forstyrrelser af trafikken.

Den kraftige monsunregn har resulteret i flere ødelagte bygninger i Mumbai og omkringliggende byer. Den værste monsunregn på én enkelt dag i 14 år var i tirsdags, hvor 30 personer omkom, mens myndighederne lukkede skoler og kontorbygninger.

Den indiske flytrafik fik således flere ting at evaluere på efter monsunregnens hærgen. Seks hændelser inden for få dage er et sjældent syn, og de indiske luftfartsmyndigheder skal nu til at vurdere sikkerheden for landets luftfart. Foran står et arbejde med at sikre, at oplæring og træning af piloter i landets flyselskaber har den tilstrækkelige kvalitet, skriver det indiske medie ITC.

Herunder ses flere billeder via Twitter af Boeing 737-flyet fra SpiceJet, der foretog en mislykket landing i Mumbai:

Relaterede artikler:

Lukker Indien-ruter efter få måneders drift

Icelandair til Indien i 2019

CPH ikke på liste over nye Indien-ruter

Indiske konkurser på stribe

Indisk lavprisflyselskab klar til Europa i sommeren 2019