En Boeing 777-200ER fra British Airways. Foto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo

Kraftig turbulens kvæster 14 personer over Atlanten

14 personer blev i søndags skadet på en flyvning med British Airways fra London til Tampa på grund af voldsom og uventet turbulens nordøst for Bermuda.

Turbulens i mild grad er ganske almindeligt, men det er heldigvis mere sjældent, at passagerer om bord på fly oplever turbulens, der giver større og potentielt livstruende skader.

Passagererne på en Boeing 777-200 fra British Airways fik sig imidlertid et stort chok, da de i søndags var på vej fra London Gatwick til Tampa i den amerikanske delstat Florida. Flyet var af sted på rutenummer BA2166, og det befandt sig cirka 500 nautiske mil (925 kilometer, red.) nordøst for Bermuda, da kraftig turbulens ramte flyet i 39.000 fods højde (11.890 meter, red.). Det skriver The Aviation Herald.

I første omgang blev det rapporteret, at den farlige turbulens forårsagede skader på 12 passagerer og to besætningsmedlemmer på et tidspunkt, hvor skiltet med spændt sikkerhedsbælte ikke var tændt. Kabinebesætningsmedlemmerne tog sig straks af de skadede, og flyet fortsatte til Tampa, hvor det landede tre og en halv time efter turbulensen. Her stod flere paramedicinere klar til at tage imod de skadede personer.

De amerikanske luftfartsmyndigheder, FAA, har rapporteret, at de 14 kvæstede personer fik ”ukendte” skader, og at flyet fik ”ukendt” skade. Hændelsen bliver kategoriseret som en ulykke, hvilket kan indikere, at der var alvorlige skader og/eller væsentlig skade.

Passagerer ramte loftet
British Airways-flyet, der havde registrering G-VIIO, blev på amerikansk jord, indtil det fem og en halv time efter landing kunne lette på returflyvningen mod London Gatwick. Flymekanikere godkendte flyet og gav grønt til lys, at det kunne fortsætte tilbage over Atlanterhavet. Flyets skader må derfor have været i et yderst begrænset omfang. Boeing-flyet er 20 år gammelt og har altid været en del af flåden hos British Airways.

Ollie Richmond var passager på det turbulensramte fly, og han skrev en opdatering på de sociale medier efter flyvningen.

”Vilde scener på British Airways-flyvning fra London Gatwick til Tampa i dag. Flyet dykkede pludseligt uden advarsel – og masser af mennesker ramte loftet. Det var nærmest som i en film! Flere mennesker blev sendt på hospitalet. Flot arbejde af besætningen, der håndterede situationen godt!” skrev han ifølge express.co.uk.

Efter hændelsen udsendte British Airways en meddelelse, hvori de kort redegjorde for forløbet. Flyselskabet fremhævede, at kun passagerer kom til skade ved turbulensen.

”Sikkerheden er altid vores førsteprioritet, og vores kabinebesætningsmedlemmer gjorde alt, hvad de kunne, for at passe på vores kunder efter at have oplevet uventet og alvorlig turbulens. Besætningen anmodede om paramedicinere til at modtage flyet, og nogle kunder blev undersøgt af lægerne som en sikkerhedsforanstaltning,” lød det.

Flere typer turbulens
Boeing 777-flyet blev således ramt af uventet turbulens på et tidspunkt, hvor skiltet med ’spænd sikkerhedsbæltet’ ikke var slået til. Turbulens kan ramme, når man allermindst venter det. Det kan af og til opstå uden at være synligt på vejrradarer, hvilket kan overraske piloterne på et fly, hvorved de ikke kan nå at advare passagererne – hvilket de ofte gør, når turbulensen kan forudses. Såvel flyselskaber og flyfabrikanter arbejder med bedre at kunne forudsige turbulens.

Der findes flere typer af turbulens, som kan få indvirkning på fly. De to mest sandsynlige former for turbulens, der kan have ramt British Airways-flyet, er såkaldt ’clear air-turbulens’ eller ’konvektiv turbulens’. Førstnævnte forekommer typisk i store højder, hvor vinden i jetstrømmene er af forskellig styrke. Sidstnævnte type turbulens forårsages af tordenvejr.

Flere medier skriver, at der var tordenvejr tæt på det sted, hvor British Airways-flyet blev ramt af turbulens. Det er derfor ikke usandsynligt, at det er konvektiv turbulens, der har ramt British Airways-flyet.

 

Herunder kan du se YouTube-video fra kabinen, efter turbulensen har ramt:

 

Relaterede artikler:

32 kvæstet af turbulens på fly

38 kvæstet af turbulens på flyvning til Barcelona

Turbulens kvæster to på Ryanair-fly

66 kvæstet i turbulens

Løs trolley ramte passagerer og skabte panik