Boeing. (Foto: Boeing | PR)

Krisen uddybes: Gigantunderskud og fortsat strejke

Boeing kom ud af årets tredje kvartal med et underskud på hele 42 milliarder kroner. Krisen hos flyproducenten forværres nu af, at 33.000 strejkende ansatte netop har afvist et udspil til lønforhøjelse.

Det er blodrøde tal, der står på bundlinjen i regnskabet for årets tredje kvartal hos Boeing.

Den amerikanske flyproducent kom således ud af kvartalet med et underskud på hele 6,1 milliarder dollar – svarende til 42,4 milliarder kroner. Resultatet er det næstdårligste kvartalsresultat nogensinde for koncernen, der altså fortsat kæmper for at få økonomien på fode igen. I tredje kvartal i 2023 var tabet på 1,6 milliarder dollar (11 milliarder kroner, red.).

Omsætningen endte på 17,8 milliarder kroner (122,3 milliarder kroner, red.), hvilket var små 300 millioner dollar mindre end i samme kvartal sidste år.

I afdelingen Boeing Commercial Airplanes landede omsætningen på 7,4 milliarder dollar (50,8 milliarder kroner, red.). I løbet af tredje kvartal indløb der 49 nettoordrer på fly, og der blev leveret i alt 116 fly til kunderne.

Strejke koster én milliard dollar om måneden
Boeing forklarer det enorme kvartalsunderskud med blandt andet den igangværende strejke, der involverer 33.000 ansatte. Strejken har varet i seks uger og koster Boeing cirka én milliard dollar om måneden, vurderer S&P Global Ratings ifølge det amerikanske medie CNBC.

”Det vil tage tid at få Boeing tilbage til sin tidligere arv, men med det rette fokus og kultur kan vi igen blive en ikonisk virksomhed og førende inden for luftfart,” siger Kelly Ortberg, koncernchef hos Boeing.

”Fremover vil vi være fokuseret på fundamentalt at ændre kulturen, stabilisere forretningen og forbedre programudførelsen, samtidig med at vi lægger grundlaget for Boeings fremtid.”

Kelly Ortberg annoncerede tidligere i oktober, at Boeing-koncernen vil afskedige 17.000 ansatte i løbet af de kommende måneder. Det svarer til hver tiende ansat i The Boeing Company. Dette illustrerer altså tydeligt, at flyproducenten er inde i en alvorlig krise.

Nedstemte seneste overenskomst-udspil fra Boeing
I nu flere uger har Boeing og The International Association of Machinists and Aerospace Workers (IAM), der repræsenterer flyproducentens 33.000 strejkende ansatte, forhandlet for at finde en løsning på den igangværende konflikt.

Boeing havde lagt et forslag frem til ny overenskomstaftale, men denne forkastede fagforeningen – noget overraskende – onsdag, efter 64 procent af medlemmerne stemte imod. I udspillet fra flyproducenten ville der være en lønstigning på 35 procent over fire år, men det var altså ikke tilfredsstillende for flertallet af de strejkende Boeing-ansatte.

Dermed vil de mange tusinde strejkende fortsat ikke møde på arbejde, og der er således ikke udsigt til, at produktionen af Boeing 737, Boeing 767 og Boeing 777 vil genoptages foreløbigt.

Fagforeningen lagde indledningsvis ud med at kræve en lønstigning på 40 procent over tre år, mens Boeing foreslog 25 procent. Siden har de stridende parter nærmet sig hinanden, men altså tilsyneladende ikke tiltrækkeligt endnu.

”Fyldt med mange følelser”
Jon Holden, der er præsident for Machinists District 751, kommenterer på udfaldet af den seneste afstemning om udspillet fra Boeing.

”Dagens afstemning er en kulmination fyldt med mange følelser. Vi har opnået enorme gevinster i denne aftale på mange af de områder, som vores medlemmer sagde var vigtige for dem,” lød det umiddelbart efter afstemningen ifølge The Seattle Times.

”Vi har dog ikke opnået nok til at imødekomme vores medlemmers krav i dag. Vi forbliver i strejke.”

Strejken hos Boeing brød ud fredag 13. september 2024, efter 96 procent af medlemmerne af The International Association of Machinists and Aerospace Workers stemte for at nedlægge arbejdet hos flygiganten.

 

Relaterede artikler:

Boeing-strejke kan snart være slut

Boeing-krisen: Vil låne 70 milliarder kroner af banker

Krise hos Boeing: Vil afskedige hver tiende ansat