Lufthansa Airbus A340-300 (Foto: Foto: Ingrid Friedl Lufthansa,11.2005 )

Læger får fordele hos Lufthansa

Læger kan registrere sig hos Lufthansa og få fordele, imod at de står til rådighed, hvis der skulle opstå brug for lægehjælp om bord på en flyvning.

Ind i mellem bliver der akut brug for en læge på et fly, der eksempelvis lige er lettet eller ligger i 11 kilometers højde. Og så er det naturligvis belejligt, hvis der tilfældigvis skulle befinde sig en læge om bord.

Det tyske flyselskab Lufthansa tog for en del år siden initiativ til at oprette en ordning, hvor de i større grad sikrer sig, at der er en læge om bord på selskabets flyvninger. Man oprettede derfor et ”Doctor on Board”-program, som alle slags læger kan tilmelde sig, og hvor de får flere fordele hos flyselskabet.

De tilmeldte læger får blandt andet 5.000 Miles & More award-miles, et eksemplar af bogen ’Handbook of Aviation Medicine and Inflight Medical Emergencies’, en værdikupon på 50 euro (cirka 370 kroner, red.) til næste flyvetur og regelmæssige målrettede kampagner.

Personale kender læges plads
Når den respektive læge tilmelder sig, vil personens lægelige spidskompetencer blive gemt af Miles & More. Opstår der en medicinsk nødsituation om bord, hvor der bliver brug for en læge, vil vedkommende straks blive kontaktet af kabinepersonalet, der ved præcis, hvor lægen sidder. Hvis der er flere læger om bord, vil der ganske givet være flere læge-kompetencer samlet set – og dermed større chance for kompetent og hurtig behandling.

Der er altid en lægekasse med om bord indeholdende professionelt medicinsk udstyr, forskellige instrumenter og medicin af forskellig slags. Lufthansa påtager sig ethvert ansvar over for eventuelle lægefejl ved de frivillige lægers hjælp.

Læger fra hele verden er velkomne til at melde sig til ”Doctor on Board”. Lufthansa har i sit magasin udgivet tre virkelige historier, hvor læger fra forskellige lande om bord på et fly har måtte træde til og hjælpe en medpassager.

Læge reddede passagers liv i luften
Én af historierne kommer fra den græske læge Argyrios Velenis, der er internist (en slags almindelig praktiserende læge, red.) og ekspert i diabetes. Han fortæller om sin oplevelse:

”Det hele skete meget hurtigt. Det ene øjeblik var personen i sædet ved siden af ​​mig fuldstændig afslappet, men i næste øjeblik spærrede han øjnene op, rullede øjne, klemte på kæben og slugte tungen. Han kunne blive kvalt. Heldigvis sad jeg lige ved siden af ​​ham på dette fly fra Frankfurt til Mallorca og genkendte straks hans symptomer som et epileptisk anfald,” fortæller han.

”Jeg løsnede hans kæbe og vippede hans hoved og nakke tilbage, så han kunne trække vejret og dermed redde sit liv. Jeg har været medlem af ”Doctor on Board”-programmet siden 2009 og har i den tid hjulpet en del passagerer. En af dem var et lille barn med meget høj feber.”

”Doctor on Board”-programmet er det største af sin art med 11.000 medlemmer. Mange af dem har fået et kursus i et yde akut lægehjælp i luften.

 

Relaterede artikler:

Læger får særlige vilkår hos Lufthansa

Mystik om årsag til syge flypassagerer

Vil have hjertestartere i alle fly

Ryanair-fly lander med syge passagerer (opdateret)

Sygeplejersker overtog kabinen ved landing