(Foto: Regional Air Tanzania)

Landede i forkert lufthavn

Besætningen på et Boeing 767-fly landede uden at vide det i den forkerte lufthavn 50 kilometer væk fra den planlagte destination.

Piloterne ombord på et Boeing 767-300 fly fra Ethiopian Airlines landede den 18. december i en helt anden og langt mindre lufthavn 50 kilometer væk fra den, som det var meningen flyets landingshjul skulle være sat ned i.

Efter en flyvetur fra Addis Ababa i Etiopien med 213 passagerer og besætningsmedlemmer ombord skulle flyet lande i Kilimanjaro lufthavnen i Tanzania. Under indflyvningen til lufthavnens bane 27 fik piloterne i første omgang besked om at et mindre Cessna-fly var strandet i starten af banen. Det betød at Boeing 767-flyet skulle lande længere oppe af banen end normalt. Senere lød beskeden fra flyvelederne imidlertid, at Cessna-flyet snart ville blive flyttet og derfor skulle Ethiopian-flyet blot lægge sig i venteposition.

Mens flyet lå og cirklede over lufthavnen, meddelte piloterne imidlertid ifølge Aviation Herald, at de snart ikke havde mere brændstof på flyet og ikke nok til at nå til de alternative lufthavne i Addis Ababa, Mombasa eller Nairobi. Derfor fik flyet med det samme tilladelse til at lande på Kilimanjaros bane 27.

Kørte ud i græsset
Flyet dukkede imidlertid aldrig op og tårnet i Kilimanjaro kunne ikke komme i kontakt med flyet over radioen. I stedet satte flyet landingshjulene ned på den kun 1620 meter lange bane 27 i Arusha lufthavnen 50 kilometer væk fra Kilimanjaro lufthavnen, uden at piloterne forinden havde været i kontakt med kontroltårnet i lufthavnen. Piloterne troede de landede i Kilimanjaro lufthavnen. De formåede at stoppe flyet inden banen sluttede. Men under taxituren væk fra banen kørte flyet ud i græsset og satte sig fast.

Passagerer og besætning sad i flyet i 3,5 time før det lykkedes at få trapper transporteret til lufthavnen fra Kilimanjaro lufthavnen.

Episoden i Tanzania kommer omkring en måned efter at piloterne på et specialbygget Boeing 747-fly landede i den forkerte lufthavn nær Wichita i staten Kansas. Flyet, der bruges til at transporterer dele af flykroppe til Boeing 787 Dreamliner-fly rundt mellem Boeings fabrikker i USA, satte hjulene ned i den lille Colonel James Jabara lufthavn omkring seks kilometer nord for McConnell Lufthavn, som var flyets destination.

Foto: Regional Air Tanzania / Aviation Herald