Eurowings-fly i Hamborg Lufthavn. (Foto: Kevin Hackert / Shutterstock.com)

Lang vej igen for Hamborg Lufthavn

I 2023 var der 13,6 millioner passagerer, der benyttede Hamborg Lufthavn, hvilket var 78 procent af 2019-niveauet. I 2024 forventes en passagervækst på fem procent i den nordtyske lufthavn.

En af danskernes foretrukne lufthavne for internationale rute- og charterflyvninger er ikke dansk. Det er Hamborg Lufthavn, der ligger 160 kilometer syd for den dansk-tyske grænse og en time og 45 minutters bilkørsel på A7.

Hamborg Lufthavn var i 2019 – før coronapandemien – den 37. største lufthavn i Europa med 17,3 millioner årlige passagerer.

Men det går noget langsomt med at vinde passagererne tilbage. Det viser dugfriske trafiktal fra 2023, hvor 13,6 millioner passagerer fløj til eller fra den regionale nordtyske lufthavn. Dermed er det indtil videre kun lykkedes at hente 78 procent af passagererne tilbage.

Flere fritidsrejsende og flere i flyene
Selvom passagertallet endnu ikke er tilbage på 2019-niveau, var der i 2023 omkring 22 procent flere passagerer gennem lufthavnen end i 2022. Det skyldes især, at flyselskaberne havde flere passagerer med i flyene, idet belægningen i gennemsnit var på 80,0 procent mod 77,8 procent før COVID-19.

I lighed med udviklingen på det danske marked fylder de fritidsrejsende også i dag mere i det samlede rejsebillede. Andelen af private rejsende var på godt 80 procent, mens det således kun var hver femte passager i den nordtyske lufthavn, der rejste i forretningsøjemed.

I 2024 forventer Hamborg Lufthavn en passagerstigning på fem procent, således at man forventer at komme op på 14,3 millioner rejsende.

”Udviklingen i trafiktallene gør mig sikker på fremtiden. Vi forventer også vækst næste år, og tingene vil fortsætte med at blive bedre. At især ferierejsende vendte tilbage så hurtigt efter pandemien viser tydeligt folks vandrelyst og lyst til mobilitet. Vi kan allerede nu præsentere vores passagerer for et rutenetværk, der er næsten lige så stærkt som i 2019, hvilket gør mig særligt glad,” siger Christian Kunsch, administrerende direktør i Hamburg Airport.

Kapacitet tilpasset efterspørgsel
Hamborg Lufthavn kan kigge tilbage på oktober som årets travleste måned. Her var der samlet 1,45 millioner passagerer, og der blev sat ny uge- og dagsrekord med henholdsvis 342.000 og 56.000 passagerer.

Samlet var der i 2023 omkring 120.300 starter og landinger, hvilket også er under 2019-niveauet, idet der dengang var samlet 155.200 operationer.

Det gennemsnitlige antal udbudte sæder på flyene var 163 mod 159 før coronapandemien. Med en gennemsnitlig belægning på 80,1 procent var der i gennemsnit 130 passagerer ombord på hvert afgående og ankommende fly.

“Flyselskaberne planlægger mere effektivt og skræddersyer nu deres tilbud præcist efter efterspørgslen. Det betyder, at kapaciteten udnyttes bedst muligt, og der kan transporteres markant flere passagerer på én flyvning i dag, hvilket er et positivt signal til mere bæredygtig flyvning. Denne udvikling er helt i tråd med Hamborg Lufthavns ambitiøse klimamål,” lyder det fra direktøren.

 

Relaterede artikler:

Hamborg Lufthavn gør klar til ferietravlhed

Hamborg Lufthavn klarede sig bedre end forventet

Danskerlufthavn forudser hård vinter