Lufthavnen i Hamborg. (Foto: Hamburg Airport | Facebook.com | PR)

Hamborg Lufthavn klarede sig bedre end forventet

Nye trafiktal viser, at danskerlufthavnen i Hamborg endte med at overgå egne forventninger til 2022. Direktøren regner med, at man i år når endnu længere med genopretningen efter COVID-19.

For et år siden var det ikke udelukkende optimisme, som var at spore hos Michael Eggenschwiler, der er administrerende direktør i Hamborg Lufthavn. Han mente, at der var udsigt til en ”hård vinter”, hvor man fra lufthavnens side regnede med et passagertal på omkring 11 millioner.

Det var særlig fremkomsten af omikronvarianten af COVID-19, der var årsag til direktørens forudsigelse. Det blev dog som bekendt ikke helt så hårdt, som mange nok havde regnet med, og nye tal fra danskerlufthavnen viser da også, at 2022 gik en kende bedre end forventet.

Det endte nemlig med, at 11,1 millioner passagerer rejste til, fra eller via lufthavnen i løbet af sidste år, hvilket var mere end dobbelt så mange som i 2021, hvor tallet var 5,3 millioner. Det er dog fortsat omkring 36 procent færre end i 2019, da 17,3 millioner rejsende dengang benyttede lufthavnen.

Situationen er uforudselig
Hamborg Lufthavn oplyser, at efterspørgslen på flyrejser begyndte at tage fart omkring påske. Juli blev med 1,22 millioner passagerer den travleste af sommermånederne, mens passagertallet overordnet set toppede i oktober, hvor lufthavnen betjente 1,23 millioner rejsende. Det var desuden den travleste måned siden pandemiens begyndelse.

I løbet af 2022 var der i alt 91.760 starter og landinger i lufthavnen, og det svarer til 59 procent af 2019-niveauet, da der i det sidste normale år inden COVID-19-pandemien blev foretaget 155.200 flybevægelser.

Der var i gennemsnit 121 passagerer per flyvning sidste år, hvilket er tre færre end i 2019, men 21 flere end i 2021, lyder det. Året, der gik, var dog ikke uden udfordringer, da man i Hamborg – ligesom i en del andre lufthavne i verden – blev presset af mange rejsende og for få ansatte. Det fortæller Michael Eggenschwiler.

“Branchen må stræbe efter at gøre driften mere pålidelig næste sommer, hvis vi skal genvinde passagerernes tillid og bevise, at det er behageligt at flyve. Vi står i en udfordrende situation grundet usikkerheden omkring corona. Krigen i Ukraine samt energiforsyningen er derudover også uforudsigelige og gør det svært at planlægge. Hertil kommer desuden en anspændt situation på jobmarkedet.”

Har tiltro til i år
Når indeværende år er slut, forventer Hamborg Lufthavn at have nærmet sig 80 procent af 2019-niveauet med 13,8 millioner passagerer. Det skal blandt andet opnås via rejser til flere destinationer, og den udvikling er allerede undervejs.

Otte flyselskaber har indtil videre tilføjet ni nye destinationer, der vil blive befløjet i årets sommertrafikprogram. Det drejer sig eksempelvis om Eurowings-flyvninger til Graz samt en Wizz Air-rute til byen Kutaisi i Georgien. Derudover øges frekvensen på flere allerede eksisterende ruter også.

”Trafiktallene fra det forgangne år betyder, at jeg kan skue fortrøstningsfuldt ind i fremtiden. Vi modtager allerede mange bookinger til den kommende tid, og trods den høje inflation prioriterer folk fortsat flyrejser. Den udvikling ser vi også i flyselskabernes udbud, hvor der både åbnes helt nye ruter samtidig med, at populære destinationer vender tilbage,” fortæller administrerende direktør Michael Eggenschwiler fra Hamborg Lufthavn.


Relaterede artikler:

Flere passagerer i oktober end i juli i danskerlufthavn

Aflyser op imod halvdelen af flyafgange

Danskerlufthavn forudser hård vinter