Langdistanceflyselskab på vej til CPH

Det iranske flyselskab Mahan Air vil flyve fra Teheran til København og Stockholm. Det fremgår af selskabets hjemmeside, hvor de to skandinaviske hovedstadslufthavne er kommet på rutekortet.

Det private iranske flyselskab Mahan Air har planer om at flyve til København og Stockholm. Det fremgår af selskabets hjemmeside, hvor de to skandinaviske storbyer er blevet opdateret på rutekortet med angivelse af “fremtidige ruter“.

I dag flyves der til Istanbul, Moskva, Düsseldorf og München på det europæiske territorium, og i løbet af juni åbner også ruter til Milano, Athen og Sankt Petersborg. Men London, Birmingham, Stockholm og København er tilsyneladende også på radaren hos det iranske flyselskab, der meddeleler, at man i øjeblikket overvejer andre nye internationale ruter, der vil blive annonceret senere.

Hos Københavns Lufthavn bekræfter pressechef Søren Hedegaard Nielsen over for CHECK-IN.dk, at lufthavnen er i dialog med Mahan Air, men at intet er afgjort endnu.

Allerede i dag har Stockholm-Arlanda direkte flyforbindelse til Teheran. To gange ugentligt flyver Iran Air med ældre Airbus A300-600 fly mellem de to byer.

Ældre vestlige fly
Mahan Air blevet etableret i 1991 og havde første fly i luften i midten af 1992. Selskabet har sine baser i Teherans to største lufthavne, henholdsvis Mehrabad Airport, der primært betjener indenrigstrafikken samt den nyere Imam Khomeini Airport, der håndterer den internationale trafik.

‘Det iranske flyselskab transporterer årligt op imod seks mio. passagerer, hvoraf 30 procent er på internationale ruter. Samlet har Mahan Air flere end 60 ruter.

Flyflåden består af ældre Airbus og Boeing fly købt gennem en tredjepart, da internationale sanktioner forbyder de to store flyproducenter at sælge nye fly direkte til det iranske flyselskab.Det er således ældre Airbus A300-600 og A310-300 fly, der danner kernen i flåden. Her suppleres der blandt andet med 11 Airbus A340-langdistancefly og to Boeing 747-300 Combi.

Den amerikanske regering har så sent som i 2011 påstået, at Mahan Air transporterer materiel for Irans revolutionsgarde, som af USA betragtes som en terrororganisation.