Aarh8s Airport har fået ny facade. (Foto: Aarhus Airport)

Leder efter nye investorer til Aarhus Airport

Lige nu er det Aarhus Kommune, der sammen med to Djurslands-kommuner ejer Aarhus Airport. Den private investor Jens Stausholm, der blev udvandet ved den nylige milliontilførsel, overvejer at skyde flere penge ind.

Den 30. maj i år besluttede ejerne bag Aarhus Airport at indskyde yderligere 200 millioner kroner i lufthavnen. Beløbet blev indbetalt kontant til kurs 100, og samtidig fandt en kapitalnedsættelse sted, således at næsten hele aktiekapitalen på 162.1 millioner kroner blev nedskrevet til en værdi på nul kroner.

Tilbage blev en indskudskapital på 400.000 kroner, som sammen med 200.000.000 kroner udgør den nye aktiekapital, og dermed er den aarhusianske erhvervsmand Jens Stausholm, der har ejet lige omkring 20 procent af lufthavnen via sit investeringsselskab Staus A/S, reelt også ude af den østjyske lufthavn – i hvert fald indtil videre. Han ejer i dag blot 20 procent af de 400.000 kroner svarende til 80.000 kroner.

“Jeg er ikke på vej ud af lufthavnen. Kommunerne er kommet med noget kapital, og vi skal også komme med noget kapital,” siger Jens Stausholm til Jyllands-Posten.

Det har nemlig hele tiden været planen, at Aarhus Airport skulle have nye private investorer ind, der kunne investere op imod 100 millioner kroner i lufthavnen, så de kommunale ejere ikke risikerer at komme i konflikt med EU’s statsstøtteregler.

Coronapandemien kom på tværs
Eventyret har indtil videre kostet Jens Stausholm omkring 30 millioner kroner, som han i foråret 2019 skød ind i Aarhus Airport. Ambitionerne var dengang store, men ingen kunne vide, at der lå en coronapandemi og ventede lige om hjørnet, og det blev i høj grad årsagen til, at Jens Stausholm ikke i første omgang lykkedes med investeringen.

“Jeg har personligt sat 150 millioner kroner af til lufthavnen, så kan du regne ud, hvor meget de andre skal komme med, hvis de skal følge med. Vi køber lufthavnen inden for fem til 10 år, og jeg kan blive 100 procent-ejer,”sagde Jens Stausholm i marts 2019 til CHECK-IN.dk.

Nu blev det imidlertid ikke de andre, der ikke kunne følge med. Jens Stausholm blev udvandet ved den nylige rekapitalisering, og lige nu er han formelt langt væk fra lufthavnen.

Samtidig med, at Staus A/S forlod ejerkredsen, måtte Jens Stausholm som bestyrelsens næstformand sammen med sin finansdirektør Peter V. Ekstrøm, der siden 2019 havde været bestyrelsesformand, forlade bestyrelsen og overlade posterne til Lars Dige Knudsen og Poul Dalsgaard Nielsen.

Brug for op imod 90 millioner kroner
I dag er det Lars Dige Knudsen, der tidligere har været finansdirektør i Martin Professional, der sidder for bordenden i bestyrelseslokalet og passer den 200 millioner kroner store investering fra Aarhus Kommune samt Norddjurs og Syddjurs kommuner.

Han er sammen med ejerkommunerne på udkig efter private investorer, der skal skyde mindst 90 millioner kroner i lufthavnen. Beløbet er fremkommet efter rådgivning fra Kammeradvokaten, der anbefaler, at mindst 30 procent af kapitalen skal komme fra private investorer for ikke at komme i konflikt med statsstøttereglerne i EU.

“Risikoen kan imødegås, hvis indskuddet begrænses, og hvis der efterfølgende kan rejses privat kapital. Jo større privat kapitalandel, der kan rejses, jo stærkere vil de tre kommuner stå i forhold til statsstøttereglerne,” hed det i den oprindelige indstilling til byrådet i Aarhus Kommune.

Ved en samlet kapitalforhøjelse på 285 millioner kroner, svarer 30 procent til 85 millioner kroner, så det er et beløb, der mindst er deromkring, der skal sikres investorer til.

 

Relaterede artikler:

Aarhus Airport skifter bestyrelsesformand

“Man smider gode penge efter dårlige”

Jens Stausholm: “Vi køber lufthavnen om 5 til 10 år”