Undervisning af kursister på droneuddannelsen. (Foto: WeFly | PR)

Ledige piloter tilbydes at blive dronepiloter

Der kan i fremtiden blive et stort marked for dronepiloter, og nu tilbyder Jobcenter CPH at betale for, at ledige piloter fra luftfarten kan blive certificeret til droneflyvning.

I begyndelsen af juni besluttede SAS og Københavns Lufthavn sammen med Tårnby Kommune at etablere Jobcenter CPH, som er et nyt rådgivnings- og jobcenter for opsagte ansatte i luftfartsvirksomheder i og omkring Københavns Lufthavn.

Blandt de mange ledige inden for luftfarten er i hundredvis af piloter, der tidligere har haft beskæftigelse i enten SAS, Norwegian, Sunclass Airlines, Jet Time eller nogle af de andre danske flyselskaber.

Nu får denne målgruppe et særligt tilbud om at blive omskolet til dronepiloter, og det sker på et informationsmøde i Jobcenter CPH onsdag den 21. oktober, hvor Quick Care, der er landets største leverandør af beskæftigelsesrettede forløb til de kommunale jobcentre, sammen med dronevirksomheden WeFly vil fortælle om muligheden for at blive certificeret til droneflyvning.

Uddannelse hos WeFly
Uddannelsen hos WeFly består af et tredages kursus, hvor piloterne dog kan søge merit, da de i forvejen har nogle af de færdigheder og kvalifikationer, der undervises i på kurset. Derfor bliver der reelt tale om et todages forløb, hvor der blandt andet indgår praktisk flyvetræning af instruktører med kommerciel erfaring. Et såkaldt PilotToPilot-koncept.

Efter endt uddannelse hjælper WeFly piloterne, så de på egen hånd kan skabe en virksomhed, der kan løse opgaver med droner. De bliver også automatisk tilbudt at komme med i WeFly-netværket, hvori der bliver udliciteret diverse drone-opgaver. WeFly har certificeret mere end 750 dronepiloter, og tilbyder også diverse specialkurser, blandt andet inspektion, termografi og filmoptagelse, som er de største områder, hvor anvendelse af droner finder sted.

WeFly var samtidig blandt de første droneskoler, der i 2014 blev godkendt og fik tilladelse af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen til at udstede dronebeviser.

“Vi er en af de største droneskoler, og man skal forbi sådan nogle som os for at få et dronebevis, hvis man vil flyve med droner i byerne,” fortæller Morten Hall, der er partner i WeFly.

Stort behov for dronepiloter
Det er uvist hvor mange dronepiloter der i Danmark har fuldtidsbeskæftigelse. Droneskolerne og specialiserede dronevirksomheder repræsenterer den overvejende del, men der er også en række virksomheder, hvor der bliver arbejdet med droner, blandt andet kommuner, entreprenører og rådgivende ingeniører uden at der er tale om rendyrkede dronearbejdspladser.

“Der vil være behov for flere hundrede dronepiloter, hvis vi kigger et par år frem i tiden, da vi i øjeblikket oplever kraftig vækst. Der kommer til at blive skabt en del arbejdspladser,” vurderer Morten Hall.

WeFly har i dag beskæftigelse til tre tidligere kommercielle piloter, der nu fungerer som undervisere eller står på landjorden og fjernstyrer dronerne i stedet for selv at sidde i 10 kilometers højde i et passager- eller fragtfly.

Tre tidligere kommercielle piloter
En af disse er en tidligere SAS-pilot, Lars Birkebæk Pedersen, der i 2009 var involveret i en nødlanding med en Bombardier CRJ900 efter en alvorlig birdstrike på en flyvning fra København til Aarhus. Han har ikke siddet i et cockpit siden hændelsen og har i dag en hverdag med PTSD (posttraumatisk stressforstyrrelse, red.), hvor der er plads til deltidsjob hos WeFly og foredragsaktiviteter ved siden af.

Herudover er der Jan Engsted, der i april mistede sit job efter konkursen i Norwegians danske pilotselskab og har mere end 20 års erfaring fra danske flyselskaber som Cimber Air og Jet Time samt Tomas Bechmann, der har piloterfaring fra Air Contractors, Jet Time og Norwegian.

“Vi har tre piloter om bord i dag, og de kan være med til at løfte niveauet i dronebranchen, hvor der er mange autodidakte. Standard operationelle procedurer kender piloterne alt til, og deres mindset og den måde de tænker på gør, at de ved, hvad der skal gøres i alle tænkelige situationer, så vi tror på, at der er godt overlap,” understreger Morten Hall.

 

Relaterede artikler:

Google vil opkvalificere ledige danske luftfartsfolk

Forhandlinger fører til færre CPH-afskedigelser

Nyt jobcenter for medarbejdere i luftfarten