Repræsentanter fra Oneworlds 13 medlemmer. (Foto: Oneworld | PR)

Luftfartsalliance fejrer 25 års jubilæum

Oneworld, der er verdens tredjestørste luftfartsalliance, kan i disse dage fejre 25 års jubilæum. I dag har alliancen 13 medlemmer, der samlet opererer 12.000 flyafgange hver eneste dag.

I slutningen af 1990’erne var der en lang række flyselskaber, det indså nødvendigheden af et styrket kommercielt samarbejde på tværs af de nationale flyselskaber for at sikre, at kunderne kunne tilbydes adgang til destinationer, hvor det ikke selv var muligt at flyve.

Dermed opstod der kort tid efter hinanden tre store luftfartsalliancer, henholdsvis Star Alliance, SkyTeam og Oneworld.

Sidstnævnte, der blev etableret af American Airlines, British Airways, Qantas, Cathay Pacific, kan i disse dage fejre 25 års jubilæum.

Siden etableringen den 1. februar 1999 har omkring ni milliarder passagerer fløjet med alliancens medlemmer, der i dag tæller 13 flyselskaber fra hele verden; henholdsvis Alaska Airlines, American Airlines, British Airways, Cathay Pacific, Finnair, Iberia, Japan Airlines, Malaysia Airlines, Qantas, Qatar Airways, Royal Air Maroc, Royal Jordanian og SriLankan Airlines.

Derudover omfatter alliancen også 26 affilierede selskaber samt en såkaldt Oneworld connect partner, der er Fiji Airways. I løbet af 2024 forventes Oman Air at blive optaget som alliancens 14. medlem.

Flyafgang hver sjette sekund
Oneworld er den mindste af de tre store luftfartsalliancer, men alligevel beskæftiger medlemmerne samlet omkring 330.000 ansatte, og de vil i løbet af 2024 kunne kendes på et særligt jubilæumsemblem, der vil være synlige på uniformerne.

Medlemmerne af Oneworld flyver samlet til flere end 900 destinationer i 170 lande, og samarbejdet giver samtidig adgang til over 600 lounges rundt om i verden, herunder den splinternye lounge i Incheon-lufthavnen i Sydkoreas hovedstad Seoul.

“Vi er glade for at kunne fejre verdens førende luftfartsalliance med mere end 200 millioner loyale kunder over hele kloden. Tilsammen opererer vi nu mere end 12.000 afgange hver dag – svarende til et fly fra et af Oneworld-medlemmerne, der letter eller lander hvert sjette sekund, 24 timer i døgnet, syv dage om ugen,” siger Robert Isom, der er direktør for Oneworld.

Star Alliance er i dag den største luftfartsalliance og blev etableret af Air Canada, Lufthansa, United Airlines, SAS og Thai Airways den 14. maj 1997. Den næststørste alliance er SkyTeam, der blev stiftet af AeroMexico, Air France, Delta Air Lines og Korean Air den 22. juni 2000.

 

Relaterede artikler:

China Southern kan være på vej til Oneworld

Nyt selskab til oneworld

Amerikansk flyselskab søger optagelse i oneworld