Lufthansa-fly brugte ufærdig landingsbane

Piloterne på et Lufthansa-fly landede sikkert på den polske lufthavn Katowice’s nye landingsbane. Problemet var blot, at banen ikke er bygget færdig.

Ørerne var formentlig knaldrød på to Lufthansa-piloter, da de i lørdags indså, at de var landet på en endnu ikke færdigbygget landingsbane i den polske by Katowices lufthavn efter en flyvning fra Frankfurt. Piloterne satte deres CRJ-700 fly sikkert ned på banen, der ligger parallelt med Katowice-lufthavnens nuværende landingsbane. Den bane som de skulle have brugt.

Hele den nye bane er ikke bygget færdig endnu, men der var asfalt nok til at piloterne kunne lande og bringe det regionale jetfly til standsning. Problemet var blot, at banen endnu ikke er forsynet med taxaveje, som flyet kunne bruge til at komme ind til lufthavnens passagerterminal og sætte de 51 passagerer af.

Derfor måtte returflyvningen til Frankfurt aflyses. Og mandag fik flyet lov til at lette uden passagerer fra den ufærdige bane og sætte kursen tilbage til Frankfurt, hvor piloterne formentlig står til en ordentlig skideballe af deres chef. Den polske havarikommission har desuden indledt en undersøgelse af hændelsen. Kommissionen skal blandt andet se på hvordan piloterne kunne overse det enorme kryds, der er tegnet for enden af banen for at markere, at den ikke kan bruges. Kommissionen skal også undersøge hvorfor flyvelederne i Katowice ikke blev opmærksom på at CRJ-700 flyet var på vej til at lande på den forkerte bane.

Den ufærdige landingsbane skal – når den er færdig – afløse den nuværende væsentlig kortere bane.

Fotos: Airport Katowice / Aviation Herald