Lufthavn mangler flybrændstof

New Zealands største lufthavn, Auckland Airport, har fået gevaldige udfordringer, efter en rørledning til flybrændstof er sprunget læk. Aflyste fly påvirker tusinder af passagerer.

Uden brændstof kommer flypassagererne ingen vegne.

Det er situationen netop nu i Auckland Airport, der har fået stoppet forsyningen af den nødvendige brændstof fra lufthavnens eneste kilde. Det har haft konsekvens for over 2.000 passagerer, der har fået aflyst deres fly ud af lufthavnen, skriver BBC.

Lokale newzealandske medier fortæller, at der kom en utæthed i rørledningen med flybrændstof som følge af en gravefejl på en landejendom, og at forsyningen efterfølgende måtte lukkes helt ned.

Lækagen i rørledningen, der er 170 kilometer lang og også transporterer benzin og diesel, skal angiveligt have fundet sted torsdag i sidste uge ved Ruakaka omkring 130 kilometer nord for Auckland. Arbejdet med at få udbedret skaden vil formentlig vare mindst en uges tid.

Ekstrem skuffelse
Det nationale flyselskab Air New Zealand udtaler, at der stadig er cirka 30 procent brændstofforsyning i forhold til den normalt kapacitet, og det tvinger langdistancefly til at foretage ekstra opfyldning i lufthavne i Australien.

”Luftfart er en vigtig transportindustri og livsnerven for turisme. Vi er naturligvis ekstremt skuffede over denne fejl på infrastrukturen,” lyder en udtalelse fra Air New Zealand.

New Zealands energi- og ressourceminister, Judith Collins, fortæller – ifølge newzealandske medier – at der bliver bragt ekstra brændstof ind fra beholdninger i Auckland for at dække for den manglende forsyning fra rørledningen.

”Rørledningen er den eneste kilde til flybrændstof til Auckland Airport, så der er taget forholdsregler for at begrænse mængden af anvendt brændstof. Flyselskaberne har mulighed for at styre deres operationer og vil forsøge at minimere påvirkningen for de rejsende,” siger hun.

Mange aflyste fly
Også landets premierminister, Bill English, udtaler sig om den kritiske situation i Auckland.

”Jeg har instrueret flere ministre om at arbejde tæt sammen med virksomhederne for at tilbyde al den hjælp, regeringen kan. Det er den slags problemer, som kræver, at myndigheder og olieselskaber samarbejder,” lyder det.

Ansatte i offentlige instanser i New Zealand er blevet bedt om at udsætte flyrejser fra Auckland, som ikke er bydende nødvendige at gennemføre.

Flyselskaberne Qantas, Cathay Pacific og Emirates har rapporteret om aflyste fly som følge af den begrænsede brændstof, og mindst 27 flyvninger – indenrigs som udenrigs – blev aflyst i løbet af den seneste weekend. Tirsdag morgen blev mere end 30 flyvninger – herunder 12 internationale afgange – aflyst fra Auckland, og brændstof-udfordringen vurderes således at fortsætte i mindst en uge.

 

Relaterede artikler:

Store danske muligheder i grøn flybrændstof

Fremtidens flybrændstof skal laves på affald

Urent flybrændstof kan true flysikkerheden