Lufthavne tabte op imod 30 mio. kroner på Cimber-konkursen

Syv danske lufthavne har samlet tabt op imod 30 mio. kroner på konkursen i Cimber Sterling. Ubetalte regninger på passager- og startafgifter udgjorde tabet trods aktiv debitoropfølgning i de fleste lufthavne.

Det var ikke alene flypassagerer uden konkursforsikring, der tabte penge på Cimber Sterlings konkurs.

Mange af de lufthavne, som Cimber Sterling benyttede i selskabets rutenetværk, står tilbage med et tab for mangende betaling af passager- og startafgifter.

Totalt set udgjorde udgiftsposten ‘Passager/flyafgifter’ ikke færre end 398,9 mio. kroner i det seneste årsregnskab 2010/11 hos Cimber Sterling. Hovedparten af dette beløb blev betalt i syv danske lufthavne, da indenrigsflyvninger udgjorde en stor del af aktiviteteten.

Men selvom de fleste lufthavne havde en intensiv debitoropfølgning i forhold til Cimber Sterling, var det uundgåeligt at påføre sig tab, da operationerne pludselig stopper fra dag til anden.

Størst tab i Københavns Lufthavn
Det største tab vurderes ubetinget at ligge i Københavns Lufthavn. Det børsnoterede Københavns Lufthavne A/S udsendte i sidste uge en fondsbørsmeddelelse, hvori det hed, at lufthavnen ville lide et ‘begrænset tab’ på tilgodehavende beløb fra Cimber Sterling.

Centralt placerede kilder tæt på lufthavnen nævner dog, at det tabte tilgodehavende løber op i et beløb på mellem8 og10 mio. kroner. Det ønsker lufthavnen dog ikke at bekræfte:

”Vi har begrænset vort tab mest muligt ved at sikre os, at vi løbende havde et begrænset udestående,“ fortæller pressechef Søren Hedegaard Nielsen fra Københavns Lufthavn til CHECK-IN.dk.

Store tab i jyske lufthavne
De jyske lufthavne har dog samlet set tabt mere end Københavns Lufthavn. Kilder som CHECK-IN.dk har talt med nævner beløbstørrelser på op til 5-6 mio. kroneri flere af de jyske lufthavne.

Lufthavnsdirektør Søren Svendsen fra Aalborg Lufthavnbekræfter, at Cimber Sterling havde månedsfakturering hos den nordjyske lufthavn, men at tabet er begrænset til ‘et encifret millionbeløb’.

Målt ud fra aktivitetsniveauet vil det være rimeligt at antage, at Aalborg Lufthavn har taget det største tab i det jyske, efterfulgt af lufthavnene i Billund, Karup, Aarhus og Sønderborg.

“Et samlettab på tilgodehavenderpå mellem 25 og 30 mio. kroner for de danske lufthavnevil være et godt bud,“ siger en lufthavnsdirektør som CHECK-IN.dk har talt med.