Eurofighter fra Luftwaffe. (Foto: Krasimir Grozev | CC 3.0)

Luftwaffe-jagere på vingerne efter Jazeera-rutefly

Tyske flyveledere mistede radiokontakten med et Airbus A320-rutefly fra kuwaitiske Jazeera Airways, hvorefter to Eurofighters blev alarmeret, og voldsomme overlydsbrag opskræmte befolkningen.

Det sker regelmæssigt, at jagerfly må sendes på vingerne, hvis radiokontakten forsvinder mellem flyvelederne i lufttrafikkontrollen og et fly, der befinder sig i luftrummet over et lands territorium.

Det var tilfældet fredag den 22. oktober, hvor en Airbus A320neo fra kuwaitiske Jazeera Airways var på vej som rutenummer J9007 fra Kuwait City til London Heathrow Airport.

A320-passagerflyet bevægede sig ind i tysk luftrum i 36.000 fods højde (10.973 meter) i den sydøstlige del af Tyskland på grænsen mellem Tjekket og Østrig, og da flyvelederne mistede radiokontakten med flyet, blev to Eurofighters fra Luftwaffe sendt på vingerne for at få kontakt med flyet. Det skriver The Aviation Herald.

Udrykning udløst overlydsbrag
Da der var tale om en udrykningsoperation blev der fløjet meget hurtigt, hvorfor flyene måtte bryde lydmuren, og voldsomme overlydsbrag blev observeret omkring Frankfurt, hvilket opskræmte mange beboere i området.

Når et fly nærmer sig lydens hastighed, hvilket svarer til omkring 1.225 kilometer i timen, vil der være lydbølger komprimeret foran flyet, og idet flyet passerer lydmuren, er der ingen lyd foran flyet, og i stedet høres et højt brag, hvilket var, hvad der skete.

Det lykkedes i øvrigt de to jagerfly af få kontakt med Jazeera-flyet, der kunne fortsætte ind i belgisk luftrum og videre mod sin endelige destination i Storbritannien. 

Omstridt luftfartssikkerhedslov
I Tyskland blev der i 2005 – i kølvandet på 9/11-terrorhandlingen i USA – vedtaget en ny og meget omstridt luftfartssikkerhedslov (LuftSiG, red.), hvori der blandt andet blev beskrevet, at det var tilladt eventuelt at nedskyde passagerfly, hvis det kunne udgøre en trussel. 

Den tyske forfatningsdomstol underkendte året efter denne formulering. I stedet hedder det, at “for at undgå en særlig alvorlig ulykke kan de væbnede styrker tvinge fly væk i luftrummet, tvinge dem til at lande, true med brugen af ​​væbnet magt eller skyde advarselsskud.”

Det blev dog ikke nødvendigt ved fredagens hændelse.

Tidligere udrykning på YouTube
I 2017 var der også en meget omtalt hændelse, hvor tyske Eurofighters blev sendt på vingerne for at etablere kontakt til en Boeing 777 fra Jet Airways på vej fra Mumbai til London. Piloterne i cockpittet på et British Airways-fly filmede situationen på video, hvor jagerflyene får kontakt med passagerflyet. Optagelsen er i dag tilgængelig på YouTube.

 

Relaterede artikler:

Ryanair-fly fik dansk F-16-eskorte efter trussel

F16-fly ledsagede KLM-fly med urolig passager

Jagerfly kontaktede CPH-rutefly