Departing YYZ with the German President

Luftwaffe opgiver regeringsfly efter nye problemer

Det tyske luftvåben sender øjeblikkeligt to regeringsfly af typen Airbus A340-300 på pension før tiden. Det sker efter endnu en teknisk fejl, der denne gang ødelagde en rejse for udenrigsminister Annalena Baerbock.

Tyske toppolitikere er gennem tiden blevet ydmyget i forbindelse med flyrejser til internationale opgaver, hvor Luftwaffes to ældre Airbus A340-300 har svigtet rent teknisk.

Nu er det sket igen, og denne gang får det konsekvenser for de omkring 24 år gamle fly, skriver Der Spiegel.

De to A340’ere kommer ikke på vingerne igen efter en episode i denne uge, hvor Tysklands udenrigsminister Annalena Baerbock måtte opgive sin rejse til Australien, New Zealand og Fiji-øerne på grund af problemer med hendes fly.

“Vi vil tage de to A340’ere ud af drift så hurtigt som muligt, det vil sige i de kommende uger,” sagde en talsmand for luftvåbnet tirsdag morgen. 

Det var oprindeligt planen, at flyene skulle have været pensioneret i løbet af efteråret 2023 og i foråret 2024.

Måtte returnere to dage i træk
Den aktuelle episode, der fik det tyske luftvåben til at reagere, indtraf mandag, hvor regeringsflyet lettede fra den internationale lufthavn i Abu Dhabi med kurs mod Sydney. Det viste sig, at der var fejl på nogle vingeflaps, der ikke arbejdede synkront, hvorfor flyet måtte returnere efter først at have dumpet enorme mængder brændstof, der var beregnet til den næsten 14 timer lange flyvetur.

Tirsdag morgen blev der gjort et nyt forsøg, og her skete det samme igen.

Derpå valgte udenrigsministeren at opgive at gennemføre rejsen og besluttede at returnere fra De Forenede Arabiske Emirater til forbundshovedstaden i Berlin med ordinært rutefly.

I foråret blev den tyske udenrigsminister også forsinket et døgn på hjemrejsen fra Doha i Qatar på grund af et dækskifte på en af de omstridte A340’ere.

Mange problemer med A340-flyene
Den daværende forbundskansler Angela Merkel måtte i 2020 opgive at benytte et af A340-flyene til G20-ledernes topmøde i Buenos Aires i Argentina. 

Dengang opstod en teknisk fejl flet efter starten fra Berlin, og her måtte der efterfølgende foretages en sikkerhedslanding i Køln. Det lykkedes herefter forbundskansleren at flyve til Madrid-Barajas Airport i et mindre regeringsfly, hvorefter hun steg om bord i et ordinært rutefly fra spanske Iberia på resten af rejsen til Argentina.

Det var flyet med navnet “Konrad Adenauer”, der svigtede, og da makkeren “Theodor Hesuss” ikke var til rådighed, var der kun rutefly som udvej.

Generelt har der været mange problemer med de to A340-fly, og året forinden havde der også været en episode, hvor forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier strandede i Addis Ababa i Etiopien, da “Theodor Heuss” svigtede med en defekt generator.

Erstattet af tre Airbus A350
Efter episoden i 2019 bestilte den tyske regering via Luftwaffe tre nye regeringsfly af mærket Airbus ACJ350-900, der skulle erstatte de to A340´ere. Prisen var på 1,2 milliarder euro, eller omkring ni milliarder danske kroner.

To af flyene er lige nu i drift, mens et tredje fly i øjeblikket får eftermonteret særligt udstyr hos Lufthansa Technik i Hamborg.

 

Relaterede artikler:

Har brugt 18 måneder på indretning af A350-regeringsfly

Merkels A350 på besøg i Billund Lufthavn

Slut med rutefly til Angela Merkel