AirAsia X Airbus A330-300. (Foto: Mehdi Nazarinia)

Malaysisk luftfart genvinder højeste sikkerhedsrating i USA

Efter at have været degraderet i flere år, vurderes de civile luftfartsmyndigheder i Malaysia med amerikanske øjne atter til at have helt styr på sikkerheden hos landets flyselskaber.

Mangelfuld teknisk ekspertise og journalføring samt udfordringer med både træningen af de ansatte og de sikkerhedsprocedurer, som blev benyttet, var blandt årsagerne til, at sikkerhedsratingen for de malaysiske civile luftfartsmyndigheder CAAM i USA blev nedjusteret i november 2019.

Beslutningen blev truffet af FAA, da de civile luftfartsmyndigheder i USA, på baggrund af de føromtalte områder ikke mente, at CAAM i tilstrækkelig grad levede op til de sikkerhedsstandarder, der er fastsat af FNs luftfartsorganisation ICAO.

Det er en standardprocedure hos FAA, at man vurderer sikkerheden blandt luftfartsmyndigheder fra andre lande, da man ønsker at være på forkant, så flyselskaber, der har problemer med sikkerheden, ikke flyver til eller fra USA. Årsagen til, at en sikkerhedsrating knytter sig til myndighederne er, at det er dem, der foretager vurderinger af flyselskaberne fra det givne land.

Nedsatte specialenhed
Degraderingen af CAAM fik den konsekvens, at flyselskaber fra Malaysia siden har været placeret i kategori 2 i stedet for 1, når det kommer til sikkerhedsvurderingen i USA. Det har blandt andet betydet, at det ikke har været muligt for flyselskaber fra de to lande at indgå code sharing-aftaler.

Det er dog slut nu. Efter at have taget initiativer på en række områder, har FAA valgt at genetablere CAAMs sikkerhedsvurdering således, at selskaberne fra Malaysia fremover har den højest mulige rating, når de opererer til eller fra USA.

Det er blandt andet opnået ved, at CAAM har etableret en specialenhed i organisationen, som fik til opgave at finde frem til de underliggende årsager til udfordringerne, der førte til nedjusteringen, samt at formulere en strategi for at få rettet op på de enkelte områder. Det skriver Simple Flying.

Beslutning fjerner forhindring
Op til at sikkerheden for flyselskaberne fra Malaysia blev nedgraderet, var det kun AirAsia, der fløj til USA. Det var på en rute mellem Kuala Lumpur og Honolulu. Derudover havde Malaysia Airlines en code share-aftale med American Airlines, men dette samarbejde ophørte på baggrund af FAAs beslutning.

”At vi igen befinder os i kategori et betyder, at vores flyselskaber nu kan iværksætte nye flyvninger til USA og etablere samarbejdsaftaler med selskaber fra Amerika. Der er ikke længere en forhindring, og det er gode nyheder efter COVID-19-pandemien,” udtaler transportminister Wee Ka Siong fra Malaysia.

Beslutningen fra de amerikanske myndigheder glæder også Mushafiz Bin Mustafa Bakri, som er koncernchef for flyselskabet Batik Air Malaysia. Han mener, at den kan føre nye forretningsmuligheder med sig.

”Vores tilbagevenden til kategori et betyder, at FAA ikke længere tvivler på sikkerheden, og det vil gøre det muligt for Malaysia at øge vores turismeinitiativer i takt med, at flere lande fjerner rejserestriktionerne. Vi hos Batik Air ønsker at yde støtte til CAAM, så vi også fremover kan leve op til sikkerhedsstandarderne fra ICAO, og dermed sikre, at Malaysia forbliver i kategori et.”


Relaterede artikler:

Medie: Malaysia Airlines slipper af med A380’ere

Malaysia Airlines bestiller 20 Airbus A330neo

”Goodnight Malaysian 370” – familierne opgiver ikke