Airbus A380 fra Malaysia Airlines parkeret i Kuala Lumpur International Airport. (Foto: Syafiq Adnan | shutterstock.com)

Medie: Malaysia Airlines slipper af med A380’ere

Malaysia har siden 2018 forsøgt at skille sig af med selskabets seks Airbus A380, der i øjeblikket står på jorden. Nu er det endelig lykkedes for selskabet at finde en aftager til kæmpeflyene.

Tilbage i 2012 og og 2013 fik Malaysia Airlines leveret i alt seks Airbus A380. Efter nogle år viste det sig dog, at flyene ikke var optimale i forhold til udviklingen af forretning, og allerede i 2018 begyndte selskabet at afsøge mulighederne for at skaffe sig af med kæmpeflyet.

Det samme gjorde andre flyselskaber, og man nåede i første omgang til den erkendelse, at der ikke var noget marked for de brugte brændstofslugende dobbeltdækkerfly.

Derfor valgte Malaysia Airlines i første omgang at benytte flyene til charter- og wetleaseoperationer i forbindelse med pilgrimsflyvninger til Saudi-Arabien, men siden begyndelsen af 2020 har flyene været langtidsparkeret som følge af COVID-19, og i maj 2021 blev der definitivt truffet en beslutning om, at flyene skal forlade flåden.

Fly tilbage til Airbus
Den 12. juli sidste år igangsætte Malaysia Airlines derfor et udbud, der skulle få interesserede købere til at henvende sig. Der har angiveligt ikke været mange henvendelser, men alligevel er det nu lykkede at lande en aftale omkring A380-flyene. Det skriver New Strait Times.

Mediet erfarer, at Airbus vil tage flyene tilbage inden udgangen af 2022. Kilder forklarer til mediet, at det er en del af en aftale i forbindelse med Malaysia Airlines nylig køb af 20 helt nye Airbus A330-900neo fra den europæiske flyproducent.

Ifølge medierne pågår drøftelserne med Airbus Commercial Aircraft stadig, og det er endnu ikke afklaret, hvor flyene skal placeres, når de efter planen overtages af Airbus.

Produktion er stoppet
Allerede inden coronapandemien besluttede Air France i sommeren 2019, som den første A380-operatør, at pensionere selskabets Airbus A380, og sidenhen er flere flyselskaber fulgt efter.

Da efterspørgslen efter dobbeltdækkerflyet er dalet så meget, at Emirates har været den eneste tilbageværende kunde, besluttede Airbus i begyndelsen af 2019 at stoppe produktionen af flyet. Sidste Airbus A380 – nummer 251 i rækken – blev leveret til Emirates i december 2021.

 

Relaterede artikler:

Malaysia Airlines bestiller 20 Airbus A330neo

Endnu et flyselskab opgiver Airbus A380

Trækker seks A380´ere ud af trafikprogrammet