All-female crew på SK617 fra København til Genève. (Foto: SAS)

Mange kvinder i luften

Den internationale kvindedag blev markeret af flyselskaber over hele verden. Hos SAS, hvor kun fem procent af piloterne er kvinder, gennemførte man onsdag en ‘all-female crew’-flyvning til Geneve.

Kvindernes internationale kampdag – også kaldet den internationale kvindedag – markeres hvert år den 8. marts, og det var ingen undtagelse i år, hvor luftfartens kvinder var særdeles aktive.

Utallige flyselskaber over hele verden gennemførte på den internationale kvindedag flyvninger, hvor samtlige besætningsmedlemmer var kvinder, de såkaldte ‘all-female crew’-flyvninger.

I et land som Qatar, hvor kvinderollen traditionelt er udfordret, lykkedes det Qatar Airways Cargo at få en Boeing 777 på vingerne under overskriften ‘vi skriver historie’. Piloterne og jordpersonalet i forbindelse med fragtflyvningen bestod nemlig udelukkende af kvinder. 

SAS-kvindefly til Genève
SAS valgte også at markere den internationale kvindedag på flight SK617/618 København-Genève-København, der blev opereret af en Embraer ERJ-195LR fra SAS Link.

De to piloter og tre kabineansatte var alle kvinder.

“Denne dag, den 8. marts, er den internationale kvindedag – en dag til at anerkende, uddanne og opmuntre. Kvinder har spillet en omfattende rolle i luftfartens historie, og alligevel er kønsfordelingen stadig ujævn i visse positioner. SAS stræber efter at ændre dette og tilskynde flere kvinder til at slutte sig til SAS og luftfartens verden,” hedder det i en meddelelse fra SAS.

Fem procent kvindelige piloter hos SAS
Kigger man nærmere på kønsfordelingen i SAS, så var 38 procent af de 8.945 fuld- og deltidsansatte i regnskabsåret 2021/22 kvinder, mens 62 procent var mænd.

Hos piloterne, teknikerne og mekanikerne er det dog kun fem procent, der er kvinder, mens det ser anderledes ud hos kabinepersonalet, hvor kvinderne har en repræsentation på 75 procent.

Et andet kvindedomineret område er funktionerne i SAS Ground Handling, der beskæftiger sig med check-in og gateservice. Her udgør kvinderne 67 procent af de ansatte.

Endelig kan man kaste et blik på koncernledelse og bestyrelse, og her er kvinderne repræsenteret med henholdsvis 38 og 27 procent.

 

Relaterede artikler:

Stadig flere kvinder på topposter i luftfarten

Kvinderne overtager flyene

Kun fem procent kvindelige piloter i SAS